Asenteista ja resursseista- esteet pois!

Nyt kun erilaisista syistä johtuen jatkuvasti kasvanut julkinen talous on vakavan paikan edessä- tai siis kasvu muuttuu miinusmerkkiseksi- on tuhannen taalan paikka pohtia rakenteita ja aidosti rakentaa uudella ilmeellä kokonaisuuksia. Entinen tilkkutäkkimeininki ei enää yksinkertaisesti riitä. Palveluita ja lainsäädäntöjä on rakenneltu pala palalta, aina riippuen kenen ja minkä ryhmän edunvalvonta on ollut äänekkäintä ja tehokkainta. Entäs jos käännetettäisiin kuppi nurin ja lähdettäisiin rakentamaan pikkuisen parempaa kaikille?  

Hämeenlinna kaikille- aloitteen ajatuksena on lähtökohtaisesti hyväksyä se että kaikenlaisten ihmisten omatoiminen selviytyminen on kaikille edullisempaa, ihmistä arvostavampaa ja tasa-arvoisempaa.  Piinaviikon aluksi julkistettiin ”Esteet pois” kampanja. ”Esteettömyys ja vammaispalvelujen parantaminen olivat Seudullisen vammaisneuvottelukunnan, SEUVANEn, pontimena, kun se lähestyi Hämeenlinnan yrittäjiä kyselyllä tämän vuoden alkupuolella. Kyselyllä kartoitettiin yrittäjien halukkuutta parantaa esteettömyyttä. 

– Rakenteilla on yhteinen standardi, jonka saavuttaneet saavat yritykseensä tunnusmerkin Joutsen-merkin tapaan. Merkki tulee olemaan tunnus siitä, että vammaiset henkilöt saavat yrityksessä tasavertaista palvelua. Vastaavaa ei ole missään muualla Suomessa.” Taaleri 06/08

Ajatuksena oli, että perinteinen edunvalvontatyyppinen yhdistystoiminta etsiikin kumppaneita ja ratkaisuja, jotka hyödyttävät kaikkia. Vammaisneuvottelukunta löi kättä päälle paikallisen yrittäjäjärjestön kanssa ja kun vielä kumppaniksi saatiin ammattikorkeakoulu, päästiin rakentamaan systeemi, jossa kaikki voittavat. Yrityksiin on helpompi päästä – kaikkien- ,yrityksillä on enemmän potentialisia asiakkaita, ja amkin osaamiselle on käyttöä. Etsikää yrityksiä, joilla on ovessaan norsu kärsä pystyssä- tarra, tai yrityksiä, joille sellainen pitäisi myöntää. Positiiviset kantelut vammaisneuvostolle!

SEUVANEn esimerkkiä soisi monen muunkin tahon noudattavan. Palveluita kehitettäessä on syytä katsoa kokonaisuutta ja välttää osaoptimointia. Kaverille kans, ajatus kantaa pidemmälle kuin mulle kaikki heti. Innovatiivisuutta ja ratkaisujen etsimistä ei voi liikaa korostaa. Ja vielä, tasa-arvo ei tarkoita samaa kaikille, vaan jokaiselle tarpeen mukaan.

 

 

Jätä kommentti

css.php