Säästöjä vai järkevämpää tekemistä?

On se hurjaa, että liki kuuden prosentin kasvu ei riitä. On se hurjaa, että koskaan, siis koskaan, ei ole julkisiin palveluihin käytetty niin paljoa rahaa kuin nyt ja koko ajan tuntuu että kaikki on päin mäntyä. Heikoimmista ei pidetä huolta, apua ei saa tarvittaessa ja aina ja joka kohdassa tuntuu että ei riitä, ei pysty, eikä kykene. Eikö silloin ole aika muuttaa systeemejä? Eikö silloin pidä aidosti ja avoimesti hakea uusia tapoja toimia, ihan uusia näkökulmia ja ihan erilaisia lähtökohtia? Jos apparaatti ei toimi, en jaksa uskoa että lisää rahaa kaatamalla, vaikkapa veroprosenttia nostamalla, päästään aidosti parempaan tulokseen. Ei, silloin on korjattava apparaatti. Kuten aina toimeen tartuttaessa, on ensin selvittettävä lähtökohdat, arvioitava mitkä ovat niitä asioita joihin puuttumalla tulos ja toiminta muuttuu, ja mitkä ovat niitä tekijöitä jotka tulevat annettuina. Sitten on pistettävä resurssit sinne missä muutosta voidaan saada aikaan. Ja niitä kohtia on paljon. Siksi siihen työhön tarvitaan monta eri tahoa. Hallitus, valtuusto, lautakunnat, virkamiehet tilaaja ja tuottajapuolella, jokaisella on oma hommansa, joiden pitää pelata yhteen. Ihan kuten pelissä tai sodassa, strategiassa on olennaista tavoite ja toimenpiteet joilla sinne päästään. Sitten johtaja varmistaa, että kaikki tekevät oikeita asioita oikeaan aikaan ja oikeaan suuntaan. Muutoksia tehdään pitemmällä aikajänteellä kuin viikon tai neljän kuukauden tähtäimellä.

Pari pikkuseikkaa: Ensiksi: kuntaliitos oli ihan oikea – ja ainoa järkevä ratkaisu. Tiedossa oli että reilu 120 päivää ei vielä ole kuin hyvä alku, ja kun plakkarissa on 1200 päivää ollaan jo päästy pidemmälle, ja veikkaan että 500 päivän päästäkin ollaan jo pitkällä. Meillä on erinomaisia virkamiehiä ja luottamusmiehiä jotka tekevät hommia yrittäjämeiningillä- täysillä ja tosissaan. Toiseksi: Avoimuus toiminnassa, se että käydään vuoropuhelua puolivalmiista asioista, on aivan oikein ja vie asioita eteenpäin. Se ei ole helppoa, pyyhkeitä tulee milloin mistäkin asiasta, mutta kuuluu ehdottomasti vastuulliseen päätöksentekoon ja uudenlaiseen luottamustoimintaan hyväksyä se. Kolmanneksi: Hyvä tästä tulee. Tie voi olla hetken aikaa kuoppainen ja kapeakin, mutta horisontissa siintää parempi tulevaisuus. Tehdään töitä että hyvä arki asuu jatkossakin Hämeenlinnassa.

3 kommenttia artikkeliin “Säästöjä vai järkevämpää tekemistä?”
 1. Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos Sari siitä, että lähes yksin tuot ymmärrettävällä tavalla esiin rakenteellisten ja toiminnallisten muutosten tarpeellisuuden. Vain uudistamalla, tehostamalla ja tuottavuutta lisäämällä päästään pitkällä tähtäimellä eteenpäin.
  Henkilöstön työsuhdeturvaa koskeva viiden vuoden sitova liitossopimus on ongelma. Sopimus rajoittaa ja suorastaan estää todellisten uudistusten toteutumisen lähivuosina.
  Tilaaja-tuottaja -malli on sinänsä sekä rakenteellinen että toiminnallinen uudistus. Ja vielä aivan parhaasta päästä. Tämän uudistuksen hyötyvaikutukset tulevat esiin hitaasti – ja taas yhtenä hidasteena on liitosopimuksen henkilöstöä koskeva kohta. Kun nyt samat ihmiset on sijoitettu uusiin paikkoihin, ei teho lisäänny.

 2. ossi a sanoo:

  Päättäjienkin osaaminen ja kyvyt mitataan, kun vastaan tulee oksankohta. Samalla paljastuu myös se ovatko vuosien aikana tehdyt päätökset ja ratkaisut olleet oikeita. Jokainen osaa hoitaa rutiiniasioita. Vaikeiden asioiden ja tilanteiden taitaja on ammattihenkilö. Politiikkojen kannanottoja seuraillessa ihmetystä herättää joskus se, että etenkin valtakunnan politiikassa joillakin on tapana ryhtyä ikäänkuin ulkopuolisena neuvomaan ja tiedotusvälineissä ottamaan kantaa asioihin, joiden kehittämisessä ja joita koskevissa päätöksissä he itse ovat olleet kaiken aikaa mukana.

 3. Sari R sanoo:

  Nyt on menossa se suomalaisen kuntakentän ”momentum”, kohta, jossa katsotaan ketkä menestyvät jatkossa ja kenellä se kivinen tie jatkuu pidempään. Tehdään strategia, laaditaan toimintasuunnitelma (nopeasti!) ja edetään sen mukaan. Pikavoittoja ei irtoa tässäkään lajissa. Kiitos palautteesta, vuoropuhelu on äärimmäisen tärkeää ja siinä olennaista on että on yhteinen kieli ja ymmärretään toisiamme.

Jätä kommentti

css.php