Faktoja ja luuloja

Hieno homma tälläinen blogikirjoittelu. Tosi hyvä, että asioista keskustellaan laidasta laitaan ja että ihmisillä on mahdollisuus tuoda esiin mielipiteitään ja näkemyksiään. Joskus sitten ihan ymmärrettävästikin monimutkaisissa asioissa, menee sekaisin puurot ja vellit, faktat ja luulot. Tässä muutamia faktoja..

1. Hämeenlinnan taloustilanne ei johdu kuntaliitoksesta. Kukaan – ei kukaan- osannut vuosi sitten ajatella että maailmanlaajuinen kriisi saisi tälläiset mittasuhteet ja näin nopeasti. Liitoksesta tiedettiin toki ensimmäisten vuosien aikana aiheutuvan kuluja, ja siksikin saimme yhdistymisavustusta. Ne rahat on korvamerkattu sopimuksen mukaan liittyneiden kuntien investointeihin ja henkilöstön palkkojen yhdenmukaistamiseen (jossa muuten kenenkään palkkaa ei ole laskettu…)

2. Syy muutamia vuosia sitten aloitettuun Paras uudistuksiin- kunta – ja palvelurakenneuudistuksiin- oli siinä että entinen rakenne ei enää toiminut. Meilläkin lisäraha vanhaan systeemiin ei tuottanut enää hyvinvointia tai tyytyväisyyttä samaan tahtiin. Muutos – siis se rakennemuutos- tapa tehdä uudella tavalla, asiakaslähtöisemmin ja tuottavammin, on välttämätön palveluiden turvaamiseksi.

3. Joka sektori Hämeenlinnassa säästää. Joka paikasta, yhtiöistä, liikelaitoksista, omasta ja ostetusta palvelutuotannosta, etsitään uusia tapoja toimia. Ilman muuta enemmän leikataan sieltä missä se onnistuu helpommin. Myös sieltä liikuntahalleista. Ja mikään aihe ei ole tabu, koskaan aiemmin ei ole näin avoimesti puhuttu jo valmistelussa olevista asioista.

4. Totta on myös se että edelleen, tänä vuonna, Hämeenlinna käyttää enemmän rahaa palveluihin kuin koskaan ennen. Nousu on 6-7 prosentin luokkaa, valitettavasti tulot eivät vaan kasva samaan malliin.

5. Hämeenlinna ei ole tässä yksin. Jokaikinen kunta miettii samoja asioita ja ratkaisuja niihin. Kun taantuma on ohi, se menestyy joka on tehnyt oikeita liikkuja nyt. Siksi täytyy katsoa kokonaisuutta, välttää sellaista säästämistä joka aiheuttaa kuluja muualla, ja muuttaa rakenteita kestävämpään suuntaan.

6. Helppoja ratkaisuja ei ole. Mutta tästä selvitään kyllä. Kirkkaana tavoitteena edelleen on se että Hämeenlinnassa on hyvä asua ja elää. Vastuuta on kannettava tulevaisuuteen.

 

 

3 kommenttia artikkeliin “Faktoja ja luuloja”
 1. Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos, Sari, hyvistä faktoista
  Jatkan faktojen luetteloa:
  7. Valtion talous syöksyy miinukselle ainakin 5 %, vaikka korjausliikkeitä on tehty jo viime vuoden puolella. Hämeenlinnan ongelma on hidas asioihin tarttuminen. Vieläkin mietitään, kun piti toimia jo eilen – tai toissapäivänä.

  8. On totta, että Hämeenlinna ei ole yksin. Hämeenlinna on kuitenkin alijäämäisyytensä suuruudessa aivan maan ykkösiä. Selvästi pienemmässä pulassa olevat ovat jo reagoineet ja toteuttavat säästöjä täyttä päätä.

  9. Kaupungin johdon ja päättäjien kannattaa kiittäen kumartaa kaikkien niiden tahojen suuntaan, jotka esittävät selkeitä säästötapoja. On enemmän kuin omituista, että kaupungin hallitus ”keksii” mieluummin tekosyitä, miksi jostakin ei voisi säästää, kuin tarttuisi annettuun tarjoukseen. Säästöehdotuksia voi tulla kaikista suunnista – keskeistä on säästöehdotuksen sisältö, ei se, kuka ajatuksen on esittänyt.

  10. Nyt Hämeenlinna tarvitsee päätöksiä ja tekoja. Heti. Jo ensi maanantaina valtuuston kokouksessa. Omien pikku hiekkalaatikoiden varjelun aika on ohi. On ollut jo aikoja sitten.

  11. Uskon, että Sinulla yhtenä kokonaisuuden näkijänä on kykyä nopeuttaa asioiden nyt niin hämäläisen hidasta ja sitkasta etenemistä. Kokonaisuuden etu ajaa yksittäisten oman edun tavoittelijoiden ohi.

 2. Sari R sanoo:

  Iltaa Seppo! Kiitos kannustuksesta, olet oikeassa että rivakoita toimia tarvitaan. Muutamassa kohdassa kuitenkin meni mielestäni kuitenkin faktat ja luulot sekaisin..
  7.lasken kuntaliitoksen jo toimeksi puuttua ajoissa asiaan- nyt vaan tarvitaan oikeasti se koko sopimus käyttöön.
  8. suhteellisesti ei meillä sen huonommin mene, tosin paljon ei lohduta olla luokalle jääneistä paras;))
  9. ihan varmasti otetaan kaikki järkevät keinot käyttöön, tuleepa ne mistä suunnasta hyvänsä, hallitus ei kuitenkaan ole ”keksinyt” kuntalakia jonka mukaan valtuusto päättää tietyistä asioista- ja valtuusto voi tietysti muuttaa päätöstään. Ja enemmän kuin toivottavaa on keksiä vielä ennenmuuta niitä oikeita rakenteellisia muutoksia, jotka tuottavat jatkossakin parempia ja tehokkaampia (siis hyvinvointia lisääviä) palveluita
  10. ihan samaa mieltä!!
  11. kiitos luottamuksesta, olen tismalleen samaa mieltä että yksittäiset irtiotot ja oman edun tavoittelut eivät palvele ketään vaan kokonaisuuksien kautta myös yksityiskohdat hahmottuvat. Politiikka on ryhmätyötä!

 3. Sari R sanoo:

  Viime aikoina on ollut tapana arvostella uudistuneen Hämeenlinnan hallintoa ja johtoporrasta. Määrää on liikaa ja ovatpa jotkut pohtineet laatuakin. Tosi on kuitenkin että hallinnossa on nyt kesäkuussa 2009 viisi henkilöä vähemmän töissä kuin vuonna 2007 kaikissa kuudessa kunnassa yhteensä, ja määrä vähenee 134 vielä 22 muutaman vuoden sisällä. Läheltä seuranneena voin myös todeta että porukka on sitoutunutta, osaavaa ja motivoitunutta. Kuten on pääosa muustakin Hämeenlinnan henkilöstöstä. Arvostetaan siis toisiamme ja toistemme työtä. Hankalinakin aikoina on silloin helpompaa.

Jätä kommentti

css.php