Työkalupakista kaikki käyttöön!

Millä Hämeenlinna selviää 2010- luvulle kuivin jaloin? Tässä viiden kärki:

1. Toiminnan tehostaminen, rakenteelliset uudistukset, parashankkeen loppuun vieminen. Se menokuri, päällekkäisyyksien purkaminen, tilojen optimointi, energiansäästäminen, oman työn kehittämisen tukeminen ja kannustava johtaminen. Käytännössä esim. terveydenhuollon raja-aitojen poisto, lasten kotihoidon tukeminen, oikea-aikainen hoito, hankintojen järkevä kilpailuttaminen ja palvelukokonaisuuksien tekeminen. Ei ne suuret tulot vaan pienet menot.

2. Henkilöstön asema. Irtisanomisia ei tule, mutta 300 ihmistä lähtee eläköitymisen myötä. Kannustetaan vapaaehtoisiin lomiin. Lomautuksetkin ovat käytössä tarpeen vaatiessa, huolellisesti suunnitellen ja haittoja minimoiden.

3. Velanotto. Tänä vuonna uutta lainaa 34 ME josta 8,9ME käyttömenoihin… ensi vuonna vielä lisää mutta sitten hissukseen aletaan maksamaan takaisin.

4. Verokertymän kasvattaminen. Kiinteistövero, uudet asukkaat (pidetään kaupunki houkuttelevana) ja valitettavasti, näyttäisi siltä että myös tuloveroprosenttia on pohdittava vakavasti.

5. Rahastojen purku. Tänä vuonna vajaa 5 miljoonaa. Tuottavat kuitenkin enemmän kuin puoli veroprosenttia vuodessa joten kannattaa ehdottomasti säilyttää.

Olennaista on kokonaisuus. Yhtä ainoaa keinoa ei ole, talouden tasapainoittaminen on kokonaisuus. Ja itse uskon että samalla saamme myös paremman, toimivamman palvelurakenteen. Talous on väline toiminnan järjestämiselle.

ps. luottamusmiehet ovat lomauttaneet itsensä, kh jätti kolme kokousta väliin syksyltä ja lautakunnat 1/ltk. Pisaroita meressä mutta osana kokonaisuutta.

Jätä kommentti

css.php