Jostain on luovuttava

Hannu K viittasi tuossa omassa blogissaan kirjoitukseeni. Tässäpä se siis kokonaisuudessaan:

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys on tehnyt sen minkä pitikin, avoin keskustelu valinnoista ja tulevaisuudesta on alkanut.  Maailmanlaajuisen talouskriisin ja koko Suomen yhteisen haasteen, turvonneen kuntatalouden aiheuttamat tervehdyttämisen tarpeet tuovat omat reunaehtonsa välttämättömälle uudistamiselle. Hämeenlinna tekee historiansa suurinta palvelurakenteen uudistamista haastavissa olosuhteissa. Entiset tavat toimia ovat tulleet tiensä päähän, kymmenen prosentin vuosittainenkaan kasvu sirpaleiseen palvelutarjontaan ei enää lisännyt hämäläistä hyvinvointia.

On kuitenkin syytä erottaa toisistaan taloustilanteen vaatimat säästöt ja paras -hankkeen suunnitelmalliset, rakenteelliset uudistukset. Maailma on muuttunut, toimintaympäristö on muuttunut, ja ihmisten päivittäinen elämänpiiri on muuttunut. Palveluiden uudistaminen asiakaslähtöisiksi, tuottavimmiksi ja vaikuttavimmiksi on ehdottoman tarpeellista. Nyt olemme uudistaneet hallinnon elämänkaareen ja tilaaja-tuottajamalliin, seuraavaksi on aidosti uudistettava toimintatavat. Miten työtä tehdään. Taantuman mentyä ohi hämäläinen hyvinvointi jatkaa kasvuaan. Siihen asti on uskallettava luopua jostakin, jotta voisi saada jotain muuta.  Jos halutaan satsata vanhusten kotona asumiseen, on siirrettävä voimavaroja laitoshoidosta kotiapuun. Jos halutaan kaikille kohtuulliset luokkakoot, on liian pienet yksiköt purettava. Jos halutaan satsata ihmistyöhön seinien sijaan, on turhista ja kalliista kiinteistöistä luovuttava. Ja jos halutaan että meillä riittää veroeuroja peruspalveluiden turvaamiseen, on kaupunki pidettävä mielenkiintoisena ja viihtyisänä asumiskaupunkina.
Hyvä arki asuu Hämeenlinnassa, on haastava visio kaupungillemme. Nyt elämme muutaman tiukan vuoden, suu säkkiä myöten, mutta kuntokuurin jälkeen kaupunkimme on entistä parempi, elinvoimaisempi ja tarjoaa kaikille asukkaille kohtuulliset hyvän elämän puitteet.  Siihen päästään yhteisellä rakentamisella, jokaista elämänkaaren vaihetta kunnioittaen ja rakenteita sekä toimintatapoja reilusti muuttaen.

Jätä kommentti

css.php