Yhteistyössä on voimaa

Valtuustoryhmien puheenjohtajat kokoontuivat tänään ennen ryhmäkokouksia käymään läpi näkemyksiä talousarviosta. Kuten sovittiin viikkoa aiemmin kokouksessa, ryhmät viestivät toisilleen poikkeavista päätösesityksistä ennen kokousta. Avoimella valmistelulla, vuoropuhelulla ja yhteisen näkemyksen hakemislla löysimme yhteisen näkemyksen isoihin asioihin.

Erojakin puolueilla – ja yksilöillä – toki on. Itse olen erittäin iloinen yhteisestä lisäyksestämme henkilöstösäästäjen suunnitteluun. Tuo yhdessä rustaamamme lisäys kuuluu näin:

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus valmistellessa ja tehdessä päätöksiä 5,6 miljoonan henkilöstösäästöistä huomioi seuraavat seikat:

1) ensisijaisesti säästöjä tulee hakea henkilöstön kannustevapaajärjestelmästä, sijaismäärärahasta, tilapäishenkilön käytöstä ja erilliskorvauksista
2) lomautukset tulee suunnitella niin, että kaupungin työllistämistoimenpiteet eivät vaarannu

3) henkilöstön lomauttaminen edellyttää porrastuksia eri työntekijäryhmien välillä,

lomautusten ulkopuolelle tulee jättää ympärivuorokautinen hoito ja hoiva, sekä yleinen sosiaalityössä ja toimeentulossa työskentelevä asiakastyötä tekevä henkilöstö

4) tuottavuusohjelma tulee hyödyntää täysipainoisesti koko valtuustokauden

5) kaupunginhallituksen tulee seurata ja tehdä vaikuttavuusarviointia palvelutuotannon ja lainsäädännön velvoitteiden toteutumista ja raportoida siitä valtuustolle puolivuosittain

Yhteistyöllä saadaan asioita eteenpäin. Kiitos halusta etsiä ratkaisuja ongelmien sijaan. Tästä on tosiaan hyvä jatkaa.

14 kommenttia artikkeliin “Yhteistyössä on voimaa”
 1. Teija Arvidsson sanoo:

  Näin on. Meillä on hyvä, keskusteleva ja asioita monelta puolelta katsova valtuusto.

  Hyvää yötä!

  t. Teija

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Huomenta ja kiitos yhteistyöstä!
  Tämä rajaus lohduttaa varmaan monia ja hyvä niin. Tärkeää on myös viesti, että jotakin on tehtävä.
  T Hannu

 3. Mirja Piiroinen sanoo:

  On se hyvä, kun voi olla kaupungin palkollisena säästötalkoissa mukana. Olen ollut niin onnellisessa asemassa, että vuoden 1966 kesästä lähtien olen saanut olla työelämässä ilman yhtään työttömyyspäivää tai lomautusta. Ehkä saan nauttia vielä kahtena vuonna tästä tervetulleesta loman pidennyksestä, tosin ilman palkkaa. Taloutemme ei kuitenkaan pitkää palkattomuutta kestä. Pari viikon palkanvähennys ei ehkä maailmaamme kaada, mutta osa-aikaisessa tehtävässä olevilla tilanne on toinen.

 4. Heikki Koskela sanoo:

  Heippa Sari!
  Sanoisin, että järkevin mahdollinen päätös näissä olosuhteissa. Kiitokset myös itsellesi, että olet jaksanut olla blogissa mukana. Olet vähän kuin hyökkääjä, joka aina välillä käy naapurin maalilla hakattavana.
  Hauskaa loppuvuotta t. Hessu K.

 5. Sari R sanoo:

  Terve Hessu,
  aika hyvä kuvaus ja vastaa -ainakin välillä- myös tuntemuksia;)) Pääasia että asiat menevät eteenpäin, joillekin on tärkeää olla idean isä tai äiti, mutta yhteistyöllä nämä hommat etenevät.
  Sari

 6. Enkeleitä onko heitä sanoo:

  Herrijee mitä hymistelyä!
  Kiittele sinä minua niin minä kiittelen sinua. Puhdasta vedätystä.
  Ei kai kukaan tähän mene, silkkaa upottavaa suota, jossa haiseva pohja.

 7. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Nyt oli KUUTOS-kommentaattori haukannut väärästä kakusta. Jos minä kiitän, niin kiitän aiheesta. Joskus jopa kohteliaisuudesta, mutta harvemmin. Kyllä sitä vaan on mukava olla joskus hyvilläkin mielin ja kiitellä, kun on aihetta.
  Ja tule pois sieltä suostasi, kun siellä on kerta haiseva pohjakin. Me emme todellakaan mene siihen, oikeassa olet. Ja piristystä päivääsi!
  T, Hannu

 8. Soili Hakala sanoo:

  Ilomme oli siis ennenaikainen. Media ymmärsi väärin ja taisi joku päättäjäkin olla tietämätön siitä, mitä pääteettin. Virheellisiä käsityksiä oikoi kuulemma kh:n puheenjohtaja.
  Oio nyt Sinäkin, Sari, selkokielellä, mitä tuli päätetyksi.

 9. Soili Hakala sanoo:

  Ai niin. Aihe taisi jäädä epähuomiossa pois. Kyse on siis Mäntykodon kohtalosta.

 10. Teija Arvidsson sanoo:

  Hei Soili!

  Kirjoitin juuri äsken oikaisun keskustelupalstalle ja samoin Hannun blogiin. Voit lukea sieltä, jos haluat.

  t. Teija

 11. Sari R sanoo:

  Iltaa,

  valtuusto päätti siis poistaa tarkan aikamääreen ”helmikuussa 2010” ja muuttaa sen muotoon ”valtuustokauden aikana” Näin oli jo lautakunta keskusteluissaan linjannut. Koska useilla valtuutetuilla oli huoli siitä onko tuo tarkka aikaraja liian tiukka, päätimme poistaa sen.
  Eli tuo Teijan kirjaus on ihan oikea ja kaikki päättäjät kyllä sen ymmärsivät. Mikä lienee olennaisinta;))
  Kannustevapaista: esimerkiksi Turussa noin 45 prosenttia henkilöstöstä käytti kuluneen vuoden aikana kannustevapaita. Eli ne ovat mahdollisia paikallisen sopimuksen kautta. Ne ovat joustavammat työntekijän kannalta sekä nimensä mukaisesti, sisältävät taloudellisen tai muuten sovitun kannusteen. Tämän viestin kaikki valtuustoryhmät halusivat tehdä selväksi yhteisellä lisäyksellä talousarviopykälään.
  Sari

 12. ossi a sanoo:

  Hyvät kaupunkimme päättäjät! Sanat mitä, missä, milloin, miksi, paljonko odottavat edelleen vastauksia. Teille itsellenne on varmaan vesiselvää mitä ollaan tekemässä, miksi näihin toimiin on ryhdytty tai on ryhdyttävä, missä ja miten asioita etupäässä toteutetaan, milloin ruvetaan ryhtymään ja paljonko säästöä nykyiseen tilanteeseen verrattuna syntyy. Mikä on tavoite ja miten loppuosa säästetään ovat niin ikään suuria kysymyksiä. Saatan olla tyhmä tai yksinkertainen, mutta olisi helponpaa lukea selviä suunnitelmia sekä numeroita kohde- ja projektikohtaisesti. Sen lisäksi niistä voisi olla hyötyä projektien ohjauksessakin.

 13. Erkki Strömberg sanoo:

  Taitaapi suurin anti olla koko Mäntykoto touhussa jotta valtuusto sai olla eri mieltä hallituksen kanssa ja nythän se sopi kun lopputulos ei miksikään muuttunut.

  Jos oli vaikeutta löytää paikat helmikuussa kaikille saatiin joustavasti joku kk lisäaikaa ja ”kärpäset saa riemuita”.

  En liiemmalti arvosta poliitikkoa joka kokee asemansa myätäilijäksi siis toteuttaa esitettyä roolia. Ei siis mitään syytä elämöidä jos on järkevästi äänestety, sehän kuuluisi tapahtua joka tapauksessa.

  Selvimmin tällainen tuli esille erään veteraanipolitrukin lausahduksesta ”minunko olisi pitänyt olla eri mieltä”. Mutta sillälailla he on tottuneet ”neuvostittelinsä” hankkimaan.

  ”Vapaaehtoinen lomautus” jota säästävapaaksi sanotaan taitaa kutistua alkuunsa. Suuri ryhmä eli opettajat ei siihen voi suostua, eihän luokkaa voi jättää opettajatta. Hoiva ja sairaalapuolelta samoin päivähoidosta ei ehditä kun muutenkin on pula tekevistä käsistä ja varmaankin ihan aidosti.

  Voisihan ”kehityspäälliköt” ym toimistojen täyteväki ns johtavat laittaa vaikka puoleksi vuodeksi kotiin mutta sehän ei käy kun paljastuisi jotta tarvitaanko heidänlaisiaan.

  Voisihan heittiä määräajaksi kierrättää kentillä ihan oikeaa työtä tekemään lienneekö vaan haluja ja ennenkaikea kykyjä.

  Palkkasummaa (jos siihen konsullipalkiot lasketaan) voisi pienentää ulkopuolisen konsultoinnin vähentämisellä ja tekemällä ne työt ns ”omana työnä” jos niitä yleensä tarvitaan.

  Johto kyllä voisi näyttää esimerkkiä lomauttamalla itse itsensä.

 14. Sari R sanoo:

  Hyvää huomenta, tällä viikolla lautakunnat ovat käsitelleet – ja käsittelevät – omalta osaltaan lomautusten täytäntöönpanoja, ja noista päätöksistä sitten KH vetää yhteen kokonaisuuden maanantaina. Heikolta näyttää että tuota 5,6 Meuroa löytyisi lomautusten kautta, mutta jostain se puuttuva raha on kaivettava.
  Johtoporraskin varmasti lähtee palkattomalle lomalle, siitäkään ei vaan kaikkea puuttuvaa saa irti…. Pienistä puroista syntyy kuitenkin kokonaisuus, ja niistä rakenteellisista uudistuksista, prosessien uudistamisesta, hieman pidemmällä viiveellä tehokkaampaa ja tuottavampaa toimintaa. Siitä on ennenmuuta pidettävä kiinni ja henkilöstön pitää olla siinä kehittämistyössä aktiivisessa roolissa. Hankalia aikoja mutta eteenpäin päästään, pala kerrallaan.

Jätä kommentti

css.php