Edelläkävijöitä tarvitaan!

Kävin rentouttavan ja mukavan joululoman toka vika päivänä Picasson näyttelyssä. Iltapäivä kului kuin siivillä, uskomattoman tuottelias ja monipuolinen taiteilija oli tuo Pablo. Taiteen tehtävä on herättää, haastaa, yllättää ja auttaa hahmottamaan todellisuutta- sekä tietty tuottaa sitä hurmiota (Stendahlin syndrooma). Hurmio jäi kokematta mutta valtavan vaikutuksen teki se into, voima ja uudella tavalla tekeminen mikä Picasson uraa ohjasi seitsämänkymmentä vuotta.

Jos mestari olisi tehnyt kuten on aina tehty, tai kuten on ”oikein” ja soveliasta, olisi maailma paljon köyhempi ja taide totaalisen erilaista. Samaa ennakkoluulotonta edelläkävijyyttä tarvitaan tarvitaan kaikilla elämän aloilla. Luovuus, intohimo, innovaatiot, niillä maailma pyörii.

Ennakkoluulotonta ja rohkeaa uutta vuosikymmentä kaikille!

8 kommenttia artikkeliin “Edelläkävijöitä tarvitaan!”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Sari!
  Uumajan yliopistossa tehty tutkimus 12000 ihmiselle 30 vuoden ajan, osoitti kulttuurista nauttivien ihmisten elävän pidempään,
  kuin niiden jotka eivät näitä rientoja harrasta.
  Tutkimusten mukaan harrastamattomuus ol yhtä suuri riski, kuin tupakointi.
  Taidenäyttelyt, museot, elokuvat, konsertit edistävät terveyttä alentamalla stressihormonitasoa, joka taas auttaa kriiseissä,
  ehkäisee masennusta ja vaik mitä kaikkee..
  Tosin jotkut kulttuuri-naatinnot, oman kokemukseni pohjalta nostavat verenpainetta,
  kun pudotan nämä satunnais-tunnot kokonaisuudesta vex, ni avot!
  Antoisaa ja kulttuuririkasta v. 2010 Sinullekin!
  T. Riitta

 2. Sari R sanoo:

  Ja miten se menikään niiden suomenruotsalaisten kuorolaulajien kanssa? Elin-ikäodotus pidempi kuin meillä suomenkielisillä ja hauskempaakin… Helppo uskoa, kuten jo Roomassa aikanaan todettiin kansan tarvitsevan leipää ja sirkushuveja, niin tarvitaan me 2010-luvun puurtajatkin!
  Leffoja, teatteria, kirjoja, musiikkia ja myös itse tekemistä. Kävin juuri viikonvaihteessa katsomassa Eräs-teatterin Tirektiivin ja sain ainakin iloa, ajatuksia ja elämyksiä omaan lauantai-iltaani.
  Ja ehkä se ahdistus ja se että yleensäkin tuntuu joltakin, on omanlaisensa tulos kultturielämyksestä! Tietää elävänsä…
  Meillä on Hämeenlinnan seudulla hyvä ja monipuolinen kulttuuritarjonta vauvasta vaariin, ja tarjontaa riittää kun niitä käytetään.

 3. Tarvitsiko? sanoo:

  Kauhistuttavaa väärintulkintaa. Eivät roomalaiset suinkaan tarvinneet sirkushuveja, leipää kyllä ja poliittista oikeudenmukaisuutta. Sirkushuveilla sumutettiin kansaa, toivottiin etteivät huomaa niin selkeästi epäoikeudenmukaisuuksia kun näkevät, että toisilla voi mennä vielä huonommin. Nimittäin niillä, jotka leijona raateli ja söi sirkusnäytöksissä, joita kansalle järjestettiin.

 4. kuikkeli sanoo:

  Niissä Picasson ”taideteoksissahan” on vaan lähinnä kulmikkaita härkiä? Kyllä minäkin osaan viivottimen kanssa sellaisia piirtää ja sotkee värejä vähän sinne sun tänne. Olenko minäkin yhtä suuri taitelija kuin Pablo Picasso?

  Taideihmiset luulevat, että sellaisten taulujen katselu, joissa kuvataan abstraktisti nelikulmioisia härkiä, on sivistystä. Todellisuudessa se, että katselee nelikulmaisia härkiä, ja luulee sen olevan korkeakulttuuria, ei ole osoitus henkilön sivistyneisyydestä. Se on osoitus äärimmäisestä pinnallisuudesta. Taideihmiset haluavat nostaa itsensä muiden ihmisten yläpuolelle sillä, että he jaksavat katsella abstraktia taidetta. Hieman sama ilmiö tapahtuu politiikassa, erityisen hyvin se on huomattavissa juuri Hämeenlinnan kunnallispolitiikassa. Suuri osa valtuutetuistamme on menettänyt kosketuksen tavallisen kuntalaisen tarpeisiin, ja he ovat ottaneet asiakseen kertoa norsunluutorneistaan meille toisenluokankansalaisille, mikä meille on parasta. Hannu Kärpäsen blogista selviää, miten avoimesti Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa hoidetaan asioita.

 5. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Sari!
  Kehutaan nyt vähän Hämeenlinnaakin.
  Täällä on aika kattava tapahtumien tarjonta, mikä usein tuppaa unohtumaan. On sitten kyse teatterista, urheilusta, musiikista, näyttelyistä, museoista ja muista mielenkiintoisesta asioista. Uskon, että ajan mittaan muilta paikkakunnilta alkaa kuluttajia valua entisen läänin pääkaupunkiin. Helsingin sukulaisetkin tiesivät Suistoklubin, jossa ei ole tullut itse käytyä.
  Täältä läntisestä esikaupungista on n. 20 km:n matka keskustaan, joten tarmoa se vaatii lähteä liikkeelle, mutta kun ostaa liput etukäteen, nuukuus voittaa. Sitten teatterin tai musiikkiesityksen jälkeen on yleensä hyvä mieli.
  Nautiskellaan t. Hessu K.

 6. kuikkeli sanoo:

  Heikki Koskela sanoo:
  ”Täällä on aika kattava tapahtumien tarjonta, mikä usein tuppaa unohtumaan. On sitten kyse teatterista, urheilusta, musiikista, näyttelyistä, museoista ja muista mielenkiintoisesta asioista. Uskon, että ajan mittaan muilta paikkakunnilta alkaa kuluttajia valua entisen läänin pääkaupunkiin. Helsingin sukulaisetkin tiesivät Suistoklubin, jossa ei ole tullut itse käytyä.”

  Miksi kukaan tulisi Hämeenlinnaan nauttimaan kulttuurista, jos 100 km säteellä sijaitsee sellaisia ”suurkaupunkeja” kuin Helsinki, Tampere ja Lahti? Jos ainoa argumenttisi on usko siihen, että kuluttajia alkaa valumaan Hämeenlinnaan kulttuurin perässä, niin sinun pitäisi perustaa sitä varten oma uskonto. Samaan tapaan kuin suvaitsevaiset ovat perustaneet monikulttuurisuususkonnon, jossa uskotaan monikulttuuriseen rikkauteen, vaikka kaikkialla missä monikulttuurisuutta on, se on aiheuttanut pääasiassa vain suuria ongelmia – esimerkiksi Ruotsissa ja Ranskassa. Samaa tietä on kulkemassa myös Suomi ja lähemmin paikallistasolla oma kaunis kotikaupunkimme, Hämeenlinna (kiitokset vain kaupunginvaltuutetuille). Valtakunnantason poliitikot ovat vastuussa siitä, että Espoossa vuosien ajan toistuviin vakaviin ampuma-ase- ja väkivaltarikoksiin syyllistynyt turvapaikanhakija tappoi erittäin raa-asti ex-vaimonsa ja kävi vielä sen jälkeen kylmäverisesti teurastamassa viisi ex-vaimon työkaveria kauppakeskuksessa. Tätä tapausta ei olisi koskaan sattunut, jos virkamiehet ja vaikutusvaltaiset poliitikot noudattaisivat Suomen lakia ja olisivat karkottaneet rikollisen turvapaikanhakijan Suomesta. Tämä oli vain jäävuorenhuippu, sillä Hämeenlinnassa, tarkemmin Lammilla, turvapaikanhakijat ovat tulonsa jälkeen mm. vaikeuttaneet 80-vuotiaan vanhan rouvan kirpputorin yritystoimintaa varastelemalla tavaroita. Lisäksi segregaatio on käynnistynyt isoimmissa kaupungeissa ja enklaaveja alkaa syntymään hyvää vauhtia mm. Lausteelle, Hakunilaan ja Varissuolle. Siinä vain muutamia konkreettisia esimerkkejä monikulttuurisuususkonnon aikaan saamista lieveilmiöistä Suomessa. Se, että todellisuus ei vastaa suvaitsevaisten uskontoa, ei tietenkään ollenkaan vähennä heidään sairaalloista kiihkouskovaisuuttaan asiaa kohtaan.

  Jos palataan takaisin Hämeenlinnan kulttuuriin ja urheiluun, niin näitä asioita pitää ajatella myös veronmaksajien näkökulmasta. Lasten- ja nuorten harrastustoimintaan täytyy satsata rahoja, oli sitten kyse kulttuurista tai urheilusta, koska on hyvä asia, että lapsilla ja nuorilla on jotakin muuta tekemistä kuin viettää päiviään tietokoneen ääressä, röökipaikoilla tai pussikaljalla. Kansanterveyden kannalta kaupunkilaisten urheilumahdollisuuksiin panostaminen on kuin rahaa laittaisi tulevaisuutta varten pankkiin. Ihmisiä pitäisi kannustaa liikkumaan vauvasta vaariin. Sen takia on sääli, että Hämeenlinnalla ei ole edes varaa jäädyttää luistelukenttiä tänä vuonna yhtä monella paikalla kuin aikaisempina vuosina. Rahoja käytetään, ja on käytetty aikaisempina vuosina, todella typeräristi, joten seuraukset konkretisoituvat näin laman aikana. Jos nousukaudella olisi säästetty eikä rakennettu verkatehtaita yms. kulttuurihömpötyksiä ja myyty Energialaitosta, niin Hämeenlinnalla olisi nyt varaa elvyttää ja hoitaa kuntalaisten asioita kuntoon.

  Aikuisten ammattiurheiluun ja aikuisten ammattimaiseen teatteriin, taiteeseen yms. kulttuurin satsaamiseen täytyy suhtautua eri tavalla. Se, että kaupunki tukee HPK:ta merkittävästi, on täysin perusteltua, koska HPK:n pelejä seuraa useampana kertana viikossa tuhansia hämeenlinnalaisia, sen lisäksi Kerhon peleihin saapuu porukkaa myös ympäri Suomea (kuten Heikki ilmeisesti kommentissaan tarkoitti). Vastaavasti FC Hämeenlinnan toimintaa ei ole järkevää satsata lähellekään yhtä paljon rahoja kuin HPK:n toimintaan, koska FC Hämeenlinnan peleissa käyviä maksavien asiakkaiden lukumäärässä puhutaan vain joistakin kymmenistä. Hämeenlinnalla on upea historia, joten historiallisena kohteena Hämeenlinna ja täällä sijaitsevat historialliset kohteet kuten keskiaikainen linna ja Aulanko sekä historiasta kertovat museot houkuttelevat Hämeenlinnaan turisteja sekä Suomesta että ympäri maailmaa, joten myös historiallisiin arvoihin on perusteltua satsata verorahoja sopivassa määrin (suhteellisuusperiaatetta tietysti noudattaen). Teattarit, taidenäyttely yms. kulttuuritapahtumat eivät sen sijaan liikuta ihmisiä Hämeenlinnasta, saati sitten muualta päin Suomea, lähellekään samassa mittakaavassa, joten siihen tulee suhtautua kysynnän mukaan. Se ei vielä ole todiste valtavasta kysynnästä, että jonkun tutuntutuntutunkaverinsisko on kuullut, että Hämeenlinnassa on jokin kulttuurikahvio. Korkeakulttuurista ”henkistä voimaa” saavat ihmiset ovat marginaalinen ryhmä, heitä voidaan kutsua Sivistyneistöksi. He ovat erittäin pinnallisia ihmisiä ja tuntevat ylemmyyttään muihin ihmisiin nähden sillä, että ymmärtävät korkeakulttuuria (esimerkiksi jos heidän sairas mielikuvitus saa aikaan sen, että öljyvärillä maalatussa maisemakuvassa näkyy jotakin muutakin kuin maisema). On väärin, jos kaupungin keräämiä verovaroja kohdistetaan tämän marginaalisen Sivistyneistön itsetunnon kohottamiseen. Minua ei haittaa, jos taide tai kulttuuri elättää itseitsensä eli siitä maksaa joku muu kuin minä veronmaksajana – se on silloin jopa toivottavaa (sellaista ei vain ikävä kyllä ole tarjolla), koska se silloin se nostaisi samalla myös huoltosuhdetta. Hämeenlinnan Sivistyneistö voi matkustaa Helsinkiin, Tampereelle, Turkuun tai Lahteen ihailemaan Pablo Picasson kubismin tuottamia kulmikkaita härkiä tai kuuntelemaan oopperaa. Ne samat korkeakulttuuriset arvot tuottavat sielläkin vain tappiota ja koko lystin maksavat veronmaksajat, jotta Sivistyneistö saisi tarvitsemansa annoksen henkistä hyvinvointia. Kulttuurin pohjatonta kaivoa ei tarvitse tuoda Hämeenlinnaan, koska keskimääräinen hämeenlinnalainen ei osaa arvostaa korkeakulttuuria – kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

  Erityisesti nykyisessä taloudellisessa tilanteessa rahahanat korkeakulttuuriin pitäisi laittaa kiinni – mieluiten pysyvästi. Nyt tulisi kaikki ylimääräiset kaupunginvarat satsata haavoittuviin ihmisryhmiin: vanhuksiin, lapsiin, nuoriin, sairaisiin ja mielenterveyspotilaisiin.

 7. Erkki Strömberg sanoo:

  Eipä ole tainnut Kuikkeli käydä ateneumissa, sääli!

  Kävisit katsomassa niin tietäisit itse kuinka tyhmiä kirjoittelet, kulmikkaista häristäsi, on siellä paljon muutakin, monitaitomies se Picasso.

  Älä tuomitse jos et tiedä asian oikeaa laitaa!

 8. kuikkeli sanoo:

  Morjesta Erkki!

  Olet aivan oikeassa. En todellakaan käy ateneumissa. On vähän muutakin tekemistä vapaa-ajalla. Olen nähnyt aikoinaan lukiossa Pablo Picasson kubismin luomia kulmikkaita härkiä. Se riitti minulle Picasson taiteesta.

Jätä kommentti

css.php