Kyllä maalla on mukavaa…

Kaksi uutista eilisestä HäSasta, ensimmäinen: ”Maaseutu autioituu samalla, kun yliopistokaupungit kasvavat. Tämä ilmenee tuoreesta tutkimuksesta, joka on osa Kunnallisalan kehittämissäätiön aluetutkimusohjelmaa.

Tutkimuksen mukaan tulevaisuuden kasvualueita ovat Helsingin kehyskuntien ohella lähinnä kuusi yliopistokaupunkia. Näihin kuuluvat Oulu, Tampere, Turku, Jyväskylä, Kuopio ja Vaasa ympäristöineen. Muualla kehityksen arvioidaan olevan joko heikosti kasvavaa tai taantuvaa.”

ja toinen..

”Hauholla elinkeinoasiamiehenä toimiva Erkki Alhainen epäilee, että nykytoimilla maaseudusta muodostuu vähitellen alue, jossa ihmiset käyvät vain viettämässä vapaa-aikaa. Häntä hämmästyttää, että Etelä-Suomenkin maaseutu on tyhjenemässä.”

Oikealle aluepolitiikalle on tarvetta. Maanviljelyn edellytykset, lähiruoka, virkistys ja matkailu, rantasaunat.. mistä kaikesta koostuu se Suomen omaleimaisuus ja suomalaisuus. Myös meillä Hämeenlinnassa on syytä pohtia kaupunkimme rakenteen tulevaisuutta, sitä alueiden omaleimaisuutta ja rikkautta että meillä on tarjota urbaania ympäristöä ja kauneinta suomalaista luontoa sekä erilaisia yrittämisen mahdollisuuksia. Myös maaseudulla.

Ei vastakkain vaan rinnakkain, erilaisia elämäntapoja.

6 kommenttia artikkeliin “Kyllä maalla on mukavaa…”
 1. avatar Jari Mäkelä sanoo:

  Iltaa Sari !

  Tämä kuntaliitosten mukanaan tuoma palvelujen kato maaseudulta ei varmaan ainakaan houkuttele lapsiperheitä tai muitakaan maasudun rauhaan.Tässä asiassa niinkuin monessa muussakin, yhteiskunta ohjaa ihmisten käyttäytymistä taloudellisin panostuksin ja arvovalinnoin. Minustakin on tosi ikävää että niityt ja lehmihaat ovat nykyisin niin harvinainen näky että niitä saa hakemalla hakea. Tietysti yhteiskuntarakenne muuttuu mm. teknologisen kehityksen ja monen muunkin syyn myötä, mutta viime kädessä meillä kaikilla ja etenkin päättäjillä on avaimet em. kehityskulkuihin. En tiedä onko asiasta tehty pitkän aikavälin pokkitieteellistä tutkimusta – jos sellaista ei ole päätäjillä käytössään , homma karkaa helposti käsistä.

  T:Jari Mäkelä

 2. avatar Timo Ojanen sanoo:

  Juu, iltaa vaan!

  Maaseutu autioituu samalla, kun yliopistokaupungit kasvavat.
  Kyllä on aiheet vähissä, jos päivänselvästä aiheesta vielä tehdään tuoreita tutkimuksia. Viimeistään 80-luvulla asia oli totta ja tulevaisuuden suunta selvä.
  Ei riitä maanviljely, virkistys tai matkailu yms. Ainoa vaihtoehto on yrittää pitää viimeisetkin asukkaat siellä toimivilla palveluilla, joista tärkeimpänä on KOULUT!
  Kaikki valitettavasti tiedämme poliittiset päätökset ympäri Suomen maan.

 3. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moi Sari!
  Tämä talvi on osoittanut kaupungistumisen haitat. Täällä maalla lumesta ei ole minkäänlaista haittaa. Välillä vähän sähköt pätkii, mutta aggregaatti on jo keksitty.
  Kaupungeissa liikkuminen hankaloituu, ja jopa asuminen on uhattuna: kun Turussa halkesi pakkasilla kaukolämmön runkoputki, kaupunkilaisten evakuoimista harkittiin. Siitä olisi tullut mielenkiintoinen ja kallis show.
  Yhdyskuntarakenteen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon tällaiset pikku kriisitkin.
  Hauskaa talvea t. Hessu K.

 4. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Mistähän se Hessu johtuu, että talvi yllättää nykyisin,
  lyö ällikällä vähä joka iikan ja impin vempeleineen.
  Onkohan se niin,
  että yhdyskuntarakenteemme suunnittelussa on jo otettu huomioon ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat helle-talvet.
  Niitä odotellessa, naatitaan lumisodista ja HäSa mainioista Alanurkista.
  T. Riitta

 5. avatar Mirja Piiroinen sanoo:

  Maalla on ihan oikeasti mukava asua. Alkuaikoina maalle muutettuamme oli pakko käydä pari kertaa viikossa kaupungissa, mutta sitten olo vähitellen rauhoittui, eikä keskellä vikkoa enää ollut tarvetta lähteä. Palveluita oli silloin täällä lähellä, ei tarvinnut lähteä hakemaan muualta. Maalla asumisesta ei tiedä, jollei ole omakohtaisia kokemuksia. Omatkin kuvitelmani haihtuivat parin asumisvuoden jälkeen, nyt on kulunut jo kaksikymmentäviisi vuotta.

 6. avatar Sari R sanoo:

  Maaseudun vahvuudet ovat juuri siinä erilaisuudessa kaupunkilaiseen elämänmenoon nähden. Siksi kehittämisessä ja maaseudun elinvoimaisuuden turvaamisessa on syytä lähteä niiden vahvuuksien turvaamisesta ja vahvistamisesta. Päivän uutinen perunantutkimuksen mahdollisesta poistumisesta Lammilta on tosi ikävä juttu, meillä on töitä tehtävänä että jatkossakin kehittämistä ja korkeatasoista alueen elinkeinoihin liittyvää tutkimustoimintaa on Hämeenlinnassa sekä seudulla.
  Aluetoimikuntien kanssa istutaan reilun viikon päästä alas ja toivottavasti puhutaan ennen muuta menestymisen mahdollisuuksista ja millä niitä voidaan tukea. Suomalainen maaseutu on ainutlaatuinen ja kilpailutekijä nyt ja huomenna. Miten se oli, maaseutua ei voi tuoda….

Jätä kommentti

css.php