Hyvää Lainan päivää, ja muuta ajankohtaista

Tänään on Lainan päivä ja perinteisesti ainakin tänään muistetaan arvostaa suomalaista kirjastolaitosta. Erinomainen, tasa-arvoinen kaikille kuuluva peruspalvelu, joka lisää meidän sivistystämme ja hyvinvointiamme. Tuomelan kirjasto on meidän lähikirjastomme ja hyvä onkin. Onneksi muutaman vuoden takaiset lopettamisaikeet on unohdettu ja kirjaston merkitys koululaisille, alueen asukkaille ja kauempaakin tuleville on merkittävä. Pienen lähikirjaston turvallisuus ja tuttuus on myös iso asia omatoimista asiointia opetteleville koululaisille, joita Hätilän mäellä riittää. Lämmin kiitos ennen muuta asiantunteville ja ystävällisille kirjastovirkailijoille.

Palvelupisteiden yhdistäminen kirjastojen yhteyteen on hyvä ja kannatettava ajatus. Sitä kautta saadaan resursseja toiminnan säilyttämiseen ja kehittämiseen.

– päivän tympeä uutinen on ihmettely raiskaustuomioista ja niiden lievyydestä. Miten se oli, se mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan. Kansanedustajat töihin, ja laki uusiksi. Raiskaus on aina rikos.

18 kommenttia artikkeliin “Hyvää Lainan päivää, ja muuta ajankohtaista”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Sari!
  Minä en ymmärrä, miksi kirjastoihin roudataan urheiluvälineitä ja ompelukoneita lainattavaksi.
  Henkilökuntaa on vähän ja mielestäni kaupungin palvelupiste voisi hoitaa ko. härveleiden lainauksen.
  Sekin on arveluttavaa, että kaupunki lainaa urheiluvälineitä urheiluvälineliikkeiden myynnin ”kustannuksella.”
  Tuosta ”kansanedustajat töihin ja laki uusiksi” olen samaa mieltä.
  Eräs tuttu Arkadiassa on minulle ihmetellyt, miten jotkin lait saadaan todella nopeasti formuloitua, toisia ei,
  kuten Anttilan laki esim., jonka hän palautti uudelleenkäsittelyyn, pitkittää, pitkittää, pitkittää, voimaantuloa.
  Porsaanreikineenkin, joita ei koskaan voida paikkoa täysin,
  laki olisi ollut todella tarpeen.
  Hyvää viikonalkua Sinulle!
  T. Riitta

 2. iisakki sanoo:

  Riitta,

  Tämä on saivartelua, mutta lainaahan kaupunki kirjojakin kirjakauppiaiden ”kustannuksella”. Miten urheiluvälineiden lainaus tästä eroaisi?

 3. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Iisakki!
  Köyhä voi kuntoilla ilman sauvoja, ilman kirjaa on vaikeampi lukea.
  T. Riitta

 4. iisakki sanoo:

  Tähän voisi ehkä joku todeta, että köyhä voi lukea vaikka puhelinluetteloa…

  Itse en tarvitse liikkumiseeni sauvoja, mutta erinäisiä halleja kyllä 🙂

 5. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Iisakki!
  Minun puolestani kirjastoon voidaan tulevina,
  hyvinä aikoina ostaa lainattavaksi vaikka pumpattavia parparoita ja hieromasauvoja puutteen alaisille, jos se ei ole pois kirjavalikoimista.
  Onneksi en itse niitä tarvitse – ainakaan vielä, uutuuskirjoja kylläkin kaipaan.
  Olen huolestunut siitä, miten vähäisiä varoja ja henkilökuntaa käytetään yhä laajemille kaistoille.
  Tietty voisi ajatella kirjojen lainasysteemin ulkoistamista esim. R-kioskille.
  Tosin en ole ihan varma nykyisin kumpaan poikkean,
  pääpostissa postimerkkiä ostaessani kaupataan kylkiäisenä karkkia.
  Onneksi huoltoasemilta saa vielä bensaa sentään.
  Oikke mukavaa maanantaita!
  T. Riitta

 6. vainio marjaliisa sanoo:

  Sari hei. Tuomelan kirjastosta olen aivan sasmaa mieltä. Se on täällä kantakaupungin itäisellä puolella asukkaiden ”olohuone” ja Tuomelan Marttojen ja kirjaston yhteistyönä kirtjastotiloissa
  voi harrastaa muutakin kuin lukemista.
  Luulen,e ttä ne kirjaston oheispalvelut ( sauvat ym) ovat syntyneet paikallisten kirjastonkäyttäjien aloitteesta ja tarpeesta eikä siinä mielestäni ole mitään moitittavaa.
  Tuomelan kirjastovirkailijoille kiitos myös kiinnostuksen ylläpitämisestä ulkoisin keinoin. Nimittäin kun Sorsanpolun päästä laskeudun portaita pitkin alas rautatietunneliin niin on pakko pysähtyä Tuomelan kirjaston lasivitriinin eteen , vitriinissä on n äyttävästi esillä ajanjaksottain kirjaston toimintaa. Vitriini on palkinnon arvoinen.

 7. Mirja Piiroinen sanoo:

  Hei! Eilen vietettiin lainanpäivää Tuuloksen kirjastossakin. Kahvituksen lomassa asiakkailla oli tilaisuus tutustua uuteen toimintaan kirjastossamme, palvelupisteeseen. Jokainen lähikirjasto on alueensa asukkaille yhtä tärkeä kuin Sarin lähikirjasto Tuomela. Reuna-alueiden lähiirjastot ovat nyt kirjasto-palvelupisteitä, joten palvelupistehän voi sisältää palveluita siten kuin katsotaan tarpeelliseksi. Kirjastotyö on edelleen kirjastotyötä – sisältäen runsaasti muutakin kuin lainaamista. Kirjojen lainaaminen tapahtuu tosiaan kirjakauppiaiden kustannuksella. Kuten eilisissä uutisessa kuultiin, on kirjojen myynti lisääntynyt, vastaavasti kirjastojen määrärahat ovat pienentyneet.

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Niin se meni kirjaston rauha palvelupisteen siirron myötä.

  Mikähän järki siinäkin on?

  Lammilla kunnantalolle jäi toimintoja ja ne kärsii kun ei oo palvelupisteen ihmisiä ovivahteina ja kirjastolla sitten se huonokuuloinen mummo huutaa jostain kelakaavakkeista. Joskus olen saanut semmottista kotikasvatusta jotta kirjasto on paikka jossa ollaan hiljaa. Nytkö saa meluta?

  Ne jotka ei haluu asioitaan kaikkien kuultavaksi matkaa sitten keski-kaupunkiin asioilleen, kai tähän pyritäänkin!

  Onko tämä vain siksi kun muutkin pisteet siirtyy?

 9. Irma Taavela sanoo:

  Hei

  On kirjastoilla suuri arvo, tällä menolla se on kohta vielä suurempi koska kyseessä on pian muinaismuisto hyvinvointisuomesta.
  Liikuntavälineitä ennen sopisi hoidettavan vaikka terveydenhuollon jonot lyhyemmiksi, jo noin periaatteellisesti. First things first.

  Riitta on muuten oikeasssa, ei köyhät tarvitse laitteita tai tiloja pysyäkseen kunnossa.
  Kyykkyaskellus on aika tehokasta ja puhelinluettelon lukeminen juuri sopiikin tälle kansanryhmälle, mitäs sitä muuta ymmärtäisikään kun ei ole elämäänsä parempaan jamaan saanut ;D

  Terveisin
  Irma T.

 10. Sari R sanoo:

  Liikuntavälineet kirjastossa on mielenkiintoinen kokeilu, ja jossain jo ihan vakiintunutta toimintaa. Kirjojen määrärahoja niillä ei saa vähentää ja veikkaanpa että kynnys ostaa väline, jonka on jo koekäyttänyt, on pienempi. Ja kaikki mahdolliset välineet on otettava käyttöön ihmisten liikkeen lisäämiseksi. Olisiko hyvä kombinaatio kävellä kirjastoon ja takaisin?
  – kirjaston käytöstavat on toki syytä pitää voimassa. Rauha asiointiin tarvitaan myös. Yhteiskäyttö tiloissa vaatii sitä toisen huomioimista ja tilan järjestämistä sopivaksi. Ja toivottavasti kaikki tilat saadaan myös esteettömiksi ja helposti saavutettaviksi, että ne oikeasti olisivat kaikille avoimia. Asenteesta on kyse tässäkin.

 11. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Sari!
  Asenteesta hyvinnii,
  mutta ennen muuta näinä ankeina aikoina rahasta,
  sen priorisoinnista.
  T. Riitta

 12. Erkki Strömberg sanoo:

  Asenne ei anna asioitirauhaa kun palvelupiste tuodaan kirjaston tiskille, siitä häiriintyy kirjaston lukusalin asiakkaat ja samoin on outoa että ns henkilökohtaisia asioita on julkisesti esiteltävä kirjaston tiskillä.

  Sarin kannattaisi tutustua käytännössä asiaan esim Lammin kirjastossa ja antaa vasta sitten ohjeitaan.

 13. Sari Rautio sanoo:

  Joo, tarkoitus onkin tulla käymään siellä Lammin palvelupisteessä. Anna Erkki palautetta, suoraan sinne palvelupisteeseen, kyllä se on ihan kaikkien etu että ihmisillä on asiointirauha.
  Ja eikös niitä neuvoja silloin juuri tarvita jos homma ei pelitä,))
  Riitalle: resurssien takia sitä just etsitään näitä uusia tapoja toimia. Ja silti väitän että asenne ratkaisee, miten ja millaisia tapoja toimia löytyy.

 14. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Sari!
  Uskon, että Erkki on palautteen antanut palvelupisteeseen,
  eikö ole hyvä jotta sinäkin päättäjänä saat Erkiltä suoraan palautteen.
  Olen useammin kuin kerran saanut itse duunintekijöiltä palautetta, voisinko viedä asian suoraan politiikoille, koska meitä he eivät kuuntele.
  Politiikon asenne palautteisiin ratkaisee,
  etsiessä tapoja toimia ei myöskään ole ilmaista.
  Aikakin on rahaa.
  T. Riitta

 15. Erkki Strömberg sanoo:

  Olen asiasta kirjastotädin kanssa keskustellut vaan hänpä ei asiaa ole päättänyt, sinä Sari olet!

  Korjaa virheesi!

 16. Sari Rautio sanoo:

  Terve,
  palaute varmasti menee eteenpäin myös tätä kautta. Ja kuten sanottua, olen siellä tulossa myös käymään. Ja virheistä: otetaan opiksi ja tehdään paremmin.

 17. Riikka Helenius sanoo:

  Hei.

  Puhelinluettelot ovat hyödyllisiä, kun etsii puhelinnumeroita. Ja saahan niitä lukea kannesta kanteenkin, jos haluaa. Kirjaston tehtävät määritellään kirjastolaissa (ei puhelinluettelossa). Laissa todetaan mm., että ”kirjaston tehtävänä on edistää kansalaisten yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen, jatkuvaan tietojen, taitojen ja kansalaisvalmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä elinikäiseen oppimiseen”.

  Kirjasto tukee ja edistää monipuolista lukutaitoa, perinteisen lukutaidon lisäksi myös media- ja verkkolukutaitoa. Kirjastoa käyttävät kaikki ikä- ja sosiaaliryhmät. Se lisää tasa-arvoa ehkäisemällä tiedollista syrjäytymistä. Kirjasto on ihan oikeasti tärkeä peruspalvelu. Hämeenlinnan kirjastoverkon olemassaolosta ja elinvoimasta on siis syytä huolehtia Lainan päivänä, Ainan päivänä ja kaikkina muinakin päivinä.

  T. Riikka

 18. Riitta Nyqvist sanoo:

  Kiitos Riikka!
  Tuo kommentti lämmittää lukutoukan ja tiedonjanoisen mieltä.
  T. Riitta

Jätä kommentti

css.php