Mistäs sitä kasvua ja elinvoimaa saadaan?

Millä Suomi menestyy jatkossa? Kuka ja ketkä työllistävät? Julkinen sektori etsii vimmatusti rakenteellisia uudistuksia ja tuottavuuden kasvua joka tarkoittaa myös työntekijöiden määrän vähenemistä. Vanhustenhuollossa työntekijöitä tarvitaan tulevaisuudessakin, mutta monessa muussa kohdassa työpaikkojen määrä vähenee.

Missä syntyy innovaatioita ja uusia menestystarinoita? Tarvitaan pieniä yrityksiä, joita syntyy mukavaa tahtia, mutta tarvitaan kasvuyrityksiä jotka työllistävät. Maailmalla on tutkittu että 6-7 % yrityksistä luo 60-70% nettotyöpaikoista. Tapasin männä viikolla kasvuyritystutkijan (josta muuten piti alunperin tulla lätkävalmentaja), joka kertoi karseita tilastoja. Suomessa on vain kourallinen yrityksiä, joiden liikevaihto kasvaa vuodessa keskimäärin yli 100 prosenttia. Monessa muussa maassa kasvuhakuisuus on aivan toista luokkaa. Onko kyse asenneilmastosta vai yhteiskunnan rakenteista?

”Tarvitaan uusi Nokia” sanotaan, tai että ”Tarvitsemme 100 uutta pienoisnokiaa”. Eli meillä pitäisi olla 100 yritystä, joiden liikevaihto olisi 400 miljoonaa euroa. Ja montako on? Nokian tarina on ainutlaatuinen, se on aidosti tehnyt jättimäisen työn suomalaiselle yhteiskunnalle. Puhumattakaan tutkimuksesta ja kehittämisestä, johon satsatuissa resursseissa Nokia on valovuoden edellä muita toimijoita.

Vielä lisää faktaa ja vertailua: Yritysten kasvuhaluisuudessa olemme sijalla 53, ainoastaan Meksiko on meidän perässämme. Yksityiset riskisijoittajat sijoittuvat Suomessa yrityksiin viime vuonna 30 miljoonaa dollaria, Israelissa 300 miljoonaa dollaria ja Suomen kokoisessa Massachusettsissa 895 miljoonaa dollaria.

Opiskelijoiden työelämäyhteistyöstä ja sen kehittämisestä puhutaan myös paljon. Esimerkki maailmalta: Israel vie korkeakouluopiskelijat Kalifornian piilaaksoon harjoittelemaan paikallisiin kasvuyrityksiin. Olisiko meillä jotain opittavaa muista? Erinomainen kannanotto viimeviikolta tuli Hämeen Kauppakamarilta, jossa ehdotettiin opettajaopiskelijoiden harjoittelua elinkeinoelämässä. Meidän on saatava yhteiskuntamme toimivaan kokonaisuutena. Yritykset luovat elinvoimaa ja resursseja hyvinvointiyhteiskunnan pyörittämiseen. Myös sinne vanhustenhuoltoon ja päivähoitoon.

Kommentti artikkeliin “Mistäs sitä kasvua ja elinvoimaa saadaan?”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Sari!
  Niinpä! Meillä alkaa olla kiire löytää se juttu. Tietenkään yksi pääsky ei kesää tee, mutta luovuuden pitää startata.
  Bioenergia on yksi, mutta eri maissa siihen on eri lähtökohdat ja mahdollisuudet. Suomen viisaat pohtivat, että vesi saattaa olla meidän tutkimuksemme vahvuus: miten tehdä juomavettä eri oloissa. Täysin uuden tekniikan, siis mitä ei vielä ole, luomiseen en usko. Joku kännykkäbisneksen oivaltaminen osuu näin pieneen kansakuntaan yhtä usein kuin 10 000 m:n juoksun olympiavoitto. Vai onko se keksintö sittenkin joku filosofinen juttu: uuden elämäntyylin omaksuminen ja vieminen. Käviväthän intialaiset gurutkin -70-luvulla aika usein Euroopassa, vaikka ei siitä Intian kansantulo tainnut kasvaa.
  Ilmeisesti nuoriso keksii sen. He liikkuvat ympäri maailmaa, tuntevat eri kulttuureja ja tunnistavat meidän omat vahvuutemme. Saapi nähdä.
  Kiekkohuumaa t. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php