Hyviä uutisia!

Alkuvuoden uutisissa on paljon ikäviä juttuja, mutta myös paljon hyviä uutisia. Tässä parhaita paloja, siis faktoja:

1. Perusopetukseen on oikeasti satsattu. Opetusryhmät ovat oikeasti pienentyneet ja perusopetuksen kehittäminen on edennyt. Koko valtakunnan tasolla.

2. Pienimpiä etuisuuksia on nostettu tällä vaalikaudella enemmän kuin neljällä edellisellä yhteensä. Siis oikeasti, neljällä edellisellä yhteensä.

3. Tilastokeskuksen mukaan (viime maanantaina julkaistu) tuloerot ovat kaventuneet. Siis, tuloerot ovat kaventuneet.

Paljon on edelleen tekemättä, ja paljon on vielä korjattavaa. Mutta suunta on oikea ja tästä on hyvä jatkaa.

13 kommenttia artikkeliin “Hyviä uutisia!”
 1. Sami Varsell sanoo:

  Huonoja uutisia!

  1. Perusopetuksen ryhmäkoot ovat edelleen monin paikoin liian suuret ikäluokkien pienenemisestä huolimatta ja kyläkouluja lakkautetaan vimmattuun tahtiin. Siihen ei kulu montaa vuotta, kun vuosien 2009 ja 2010 ”suuret ikäluokat” aloittavat koulun. Sitten kunnanherrat voivottelevat, ettei voinut varautua yllättävään oppilasmäärän kasvuun ja luokat pullistelevat oppilaista.

  Asiaa ei korjaa mikään muu, kuin ryhmäkokojen kirjaaminen lakiin.

  2. Pienituloisimpien peruselämisen menot ovat nousseet enemmän kuin tulot -”kiitos” paljolti hallituksen harjoittaman politiikan.

  Lapsiperheköyhyys on lisääntynyt tämän hallituksen aikana ja opiskelijat on unohdettu kokonaan.

  3. Suomi on köytynyt, mikä on kaventanut tuloeroja, mutta lisännyt köyhien määrää. Jos joku pitää sitä hyvänä asiana, niin ehkä ajattelussa on jotain pahasti pielessä.

  Paljon on korjattavaa tämän hallituksen jäljiltä. Siihen ei taida edes yksi vaalikausi riittää.

 2. setämies sanoo:

  Olisi hienoa kuulla miten koulupuolella Hämeenlinnassa on käynyt? Ryhmäkoot, tuntikehys, sijaisten käyttö sekä tietysti muut taloudelliset resurssit. Siis onko Hämeenlinnassa tapahtunut viime vuonna myönteisiä asioita koulupuolella?

  Kiitollisena vastauksestasi Setä

 3. Topi sanoo:

  Lapsiperheiden köyhyydestä sattui Suomen Kuvalehti tekemään totuuspuntarin juuri loppuviikosta… MOT

  http://suomenkuvalehti.fi/teemat/Totuuspuntari

 4. Sari Rautio sanoo:

  Terve,

  kuten sanoin, ei tämä valmista ole, mutta pari korjausta Varsellin huomioihin.
  1. Opiskelijoiden etuisuuksia on nostettu. Opintotuki nousi reilusti.
  2. Pienimpiä etuisuuksia on nostettu enemmän kuin neljän edellisen kauden aikana yhteensä. Tämä on fakta.
  3. Luokkakoot ovat pienentyneet, myös Hämeenlinnassa. Pienten koulujen lakkauttamisen myötä ne entiset isot luokat on pystytty jakamaan pienemmiksi. Eli suurimmat luokat ovat pienempiä nykyään.

  Eli hyvä alku kuitenkin. OIkeassa olet siinä että köyhyyden lisääntymiseen on puututtava ja eteenkin lapsiperheiden köyhyys on oikea ongelma. Paras keino köyhyyden ehkäisemiseen on työ ja sellainen työ jolla oikeasti pystyy elättämään itsensä ja perheensä.
  Ja yksi hyvä uutinen lisää: ”Maaliskuussa voimaan tuleva takuueläke tulee vähentämään eläkeläisten pienituloisuutta entisestään. Takuueläke nostaa pienimpiä kansaneläkkeitä yli sadalla eurolla.” Lue lisää täältä. http://www.taloussanomat.fi/raha/2011/01/30/katso-kuka-on-oikeasti-koyha/20111367/139

 5. Sami Varsell sanoo:

  Topi, topi, topi sano Topi

  Valitettavasti Topin totuuspuntari valehtelee.

  Kyseinen tilasto ulttuu vain vuoteen 2009 asti. Nyt eletään jo vuotta 2011. Vuoden 2010 aikana esimerkiksi moni perheellinen työtön putosi pois ansiosidonnaiselta.

  Sen tilastosta voi kyllä lukea, että opiskelijat on todella unohdettu. Jo vuoteen 2009 mennessä opiskelijaköyhyys on lisääntynyt merkittävästi, eikä tilanne ole viime vuoden aikana muuttunut ainakaan parempaan suuntaan.

  Tilasto ontuu siitäkin syystä, että se ei kerro varsinaisesti köyhyydestä vaan tulotasosta. Pienet tulot johtavat usein köyhyyteen vasta pidemmän ajan kuluessa. Joillakin tämä pienituloisuus on jatkunut yhtämittaisena Aho-Viinasen -porvarihallituksen ajoilta, joten köyhyys on syventynyt toden teolla.

  Asiat eivät muutu paremmiksi, vaikka niitä yritetään kuinka kaunistella.

 6. Sami Varsell sanoo:

  Lisää huonoja uutisia!

  1. Opintorahan korotus tällä vaalikaudella ei ole missään suhteessa yleiseen tulokehitykseen. Merkittävin muutos oli tulorajojen hilaaminen ylemmäksi, mikä ei taas auta kaikkein köyhimpiä opiskelijoita laisinkaan. Lisäksi hallitus korotti korkeakoulujen tuettujen aterioiden hintoja, kuitenkaan korottamatta ateriatukea saman verran. Olisi erittäin tärkeätä, että opiskelijoilla olisi varaa syödä edes yksi kunnon ateria päivässä, mutta porvarihallitus oli sitä mieltä, että opiskella voi tyhjälläkin mahalla.

  2. Kuten sanoin, niin asuminen, sähkö, matkustaminen, ym. täysipainoisen elämän kannalta välttämättömät asiat ovat kallistuneet, joten etuuksien korotuksien vaikutus tulee syötyä korkojen kanssa. Törkein teko hallitukselta oli hiilenmusta energiapaketti, joka rankaisee kaikkein pahiten juuri vähävaraisia.

  3. Kyläkoulujen lakkauttaminen on lyhytnäköistä politiikkaa. Kuinka esimerkiksi Hämeenlinnassa on varauduttu vuosien 2009 ja 2010 ”suurten ikäluokkien” kouluun tuloon?

  Ja tuo takuueläkekkin on paljon melua tyhjästä. Takuueläke leikkaa esimerkiksi asumistukea eli vuokralla asuvat menettävät heti alkuunsa tuosta takuueläkkeestä osan asumisen kallistumiseen. Lisäksi takuueläke katsotaan tuloksi toimeentulotukea myönnettäessä, joten köyhät eläkeläiset, jotka sairastavat paljon, menettävät takuueläkkeen kokonaan. Takuueläkkeestä hyötyvät pääasiassa varakkaat porvarisrouvat, joidenka ei ole tarvinut käydä töissä miehiensä suurien tulojen ja omaisuuden takia. ”Takuueläkettä eivät pienennä ansiotulot, pääomatulot eikä omaisuus.”

  Kuinka maailma voikaan näyttää niin kovin erilaiselta riippuen siitä, kenenkä joukoista sitä katsoo.

 7. Kaippa sanoo:

  Terve. Homma kääntyi nyt vähän negaation puolelle, mutta ei voi moittia Sari hyvästä yrityksestä. Kyllä positiivisiakin asioita on hyvä etsiä. Järvivesikin on tällä hetkellä yli 0-asteista, jään alla. Positiivinen asenne on kuitenkin aina hyvä. Olkoon nyt sitten vaikka kannustuksena tämä 🙂

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Valhe, emävalhe, tilasto. Kas siinäpä peruste Sarin väittämille!

  Eipä tuohon Samin kommentiin tartte lisäillä, vastausta vaan taitaa turhaan Sarilta odotella ja oikeita perusteita.

  Ja sitten vain hymyilemää!

 9. Sari Rautio sanoo:

  Hymyilyttää, kyllä. Kaipalle kiitos kannustuksesta ja Samille haastamisesta;) Koska Erkki olet jäänyt vaille vastausta?

  Aluksi, eihän tämä valmista ole, ei sinne päinkään. Verotuksen painopiste on siirretty kulutuksen suuntaan, kyllä, ja se on oikein kestävän kehityksen kannalta. Jokainen voi itse vaikuttaa paljonko ja mitä kuluttaa. Joo, asua pitää ja kulkea täytyy ja nälkäkin on joka päivä. Mutta edelleen, omilla valinnoilla voi myös vaikuttaa.

  Kyläkouluista: tulevaisuuteen varautumisen takia kyläkouluista, joissa ei ole oppilaita, on luovuttu. On epätasa-arvoista järjestää opetusta kalliilla kouluissa, joissa ei ole oppilaita. Esim. Liesossa ennuste oli 12 oppilasta 1-6 luokille. Myöskään opetuksen laatu ei ole varmaa kun kaikki luokka-asteet ovat samassa ryhmässä, tai kahtia jaettuna. Opetusryhmät ovat kuitenkin pienentyneet, keskimäärin yhdellä oppilaalla.

  Kuten Sami toteaa, opintotuki ja vapaan tulon osuus ovat molemmat kasvaneet. Eli opiskelijoiden käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet.

  Takuueläkkeestä ja toimeentulotuesta: Toimeentulotuki on viimesijainen etuisuus jonka ei ole tarkoituskaan olla ihmisen pysyvä tulo. Pikkasen asenteellinen oli tuo vertaus köyhiin sairasteleviin eläkeläisiin ja rikkaisiin porvarisrouviin.. ja edelleen, takuueläke nostaa pienimpiä etuisuuksia noin 100 eurolla. Onhan sekin jotain?

  Suomen sosiaaliturva on monimutkainen, sekava ja erittäin vaikeasti hahmotettava. Olisi ollut hienoa jos satakomitea olisi saanut työnsä tehtyä niin että kunnollinen kokonaisuudistus olisi saatu aikaiseksi. Tekemisen pitää kannattaa aina ja aktiivisuudesta pitää palkita. Ja se uudistamistyö on edessä.

  ps. kokeile Erkki sinäkin joskus hymyilemistä, ei se satu;)

 10. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Sari!
  Tuo sinun positiivilistasi on totta, ja kaikissa kepu on ollut alullepanijana.
  Jännäksi menee t. Hessu K.

 11. Sari Rautio sanoo:

  Nykyhallitus Heikki, yhteistyössä;)
  Torstai on toivoa täynnä!
  Sari

 12. Erkki Strömberg sanoo:

  Hei Sari!
  Tänään olis hyvä päivä lukea Hesari, liittyy aiheeseen jos vain torivouhotuksiltasi ehdit!

  Myllypuron ja Hesarin leipäjonot kertoo paremmin totuuden ”tuloerojen kaventumisesta”.

  Erkki

 13. sarirautio sanoo:

  Moikka Erkki,

  kiitos viestistäsi. Luin jo. Ja toinen juttu, torivouhotus on mielestäni aika masentava kuvaus ihmisten kanssa juttelemisesta, ja keskustelusta. Minkä arvoisena pidät vuorovaikutusta Erkki?
  Mukavaa viikonloppua!
  Sari

Jätä kommentti

css.php