”Millään muilla mailla, kuin Suomella se ei oo riskiä vailla…?”

Päivän lehdessä oli kirjoitus vähän muokattuna- tässäpä kokonaan tuo energiapohdintani. Japanista on syytä toki ottaa myös opiksi. EUn stressitestit tarvitaan ehdottomasti, samoin laajempaa kansainvälistä valvontaa.

HäSa 21.3. avasi ehdokkaiden näkemyksiä ydinvoimasta. En ole koskaan pitänyt ydinvoimasta – jo sanana se nostaa karvat pystyyn. Tunteella ajatellen ydinvoimassa ei ole mitään järkeä ja järjellä ajatellen muuta vaihtoehtoa nykyisin ei ole.

 

Mistä löydettäisiin 1000 junalastillista kivihiiltä tai öljyä tai nelinkertainen vuotuinen metsänkasvu korvaamaan yksi moderni ydinvoimala -ekologisesti ja ympäristöä säästäen? Ydinenergian osuus Suomen sähköntuotannosta on yli 30% – realistista vaihtoehtoa nopealle energiatuotantotavan muutokselle ei ole.

 

Fukushiman ydinvoimala oli yli 40 vuotta vanha, ja se oli tarkoitus korvata uudella jo aikaa sitten. Koska uudisrakentaminen ei tällä saralla ole järin suosittua, on sitä siirretty. Ja sitten kun sattui valtaisa, poikkeuksellinen luonnonkatastrofi, ei vanha voimala kestänyt. Suomi on sitoutunut noudattamaan Kioton ilmastosopimusta EU:n yhteisrintamassa, eikä meillä ole tällä hetkellä käytössä olevalle ydinvoimalle mitään realistista vaihtoehtoa.  

 

Ehdottomasti, uusia energiamuotoja on etsittävä. Samaan aikaan on käytävä reipas keskustelu siitä, halutaanko oikeasti laskea elintasoa, jos ydinvoimasta luovutaan. Mitä tarkoittaisi energiaintensiiviselle teollisuudellemme, elinkeinoelämälle – tai kotitalouksille, jos käytössämme olisi kolmannes vähemmän sähköä kuin nyt. Näillä leveyksillä vaan tarvitaan energiaa, ja mieluummin suomalaista kuin ulkomaista, turvallisempaa ja terveellisempää. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä on vähennettävä ympäristön tähden.

 

Eli, summa summarum, nykytilanteessa yhteiskunnan toimivuuden turvaamiseksi tarvitsemme väistämättä edelleen ydinvoimaa. Pietikäisen esittämä yhteisvastuumalli, jossa naapurimailta olisi saatava lupa ydinvoimalle, on myös tutkimisen arvoinen. Mieluummin ajantasaista, mieluummin uudella tekniikalla toteutettua ja mieluummin kotimaista.

Jätä kommentti

css.php