Mikä on oikeudenmukaista?

Kolmas vuosi uudessa Hämeenlinnassa on ollut monipuolinen ja vaihteleva. On myös tarkastelunäkökulmasta kiinni, miten vuosi on mennyt, onko lasi puoliksi tyhjä vai täysi. Uuden kulttuurin syntyminen kotikaupungissamme on sujunut hyvin, jokainen meistä on luopunut jostain vanhasta, ja on opittu yhdessä jotain ihan uutta. 
 

Hämeenlinnan arvot, rohkeus ja luovuus, ekologisuus, yhdenvertaisuus ja yhteisöllisyys sekä asiakaslähtöisyys ovat vaativia ja niiden pitää ohjata kaikkea kaupunkikonsernin toimintaa. Käsitteet oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus liittyvät läheisesti yhteen. Loppuvuoden julkisessa keskustelussa esiin on noussut vahvasti oikeudenmukaisuus, ovatko tehdyt ratkaisut oikeudenmukaisia erilaisia kuntalaisia kohtaan.
 

Peruspalveluissa oikeudenmukaista on varmasti taata jokaiselle tarvittavat peruspalvelut. Siihen pyritään ensi vuonna entistä paremmin terveydenhuollon kanavamallin tai vaikkapa mielenterveyspalveluiden vahvistamisen kautta. Se tarkoittaa myös joskus jostain luopumista, että kaikille voidaan turvata riittävän hyvä vaihtoehto.
 

Valtakunnan tasolla oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa punnitaan myös. Onko oikeudenmukaista että suomalaiset ovat eriarvoisessa asemassa riippuen siitä, missä kunnassa he asuvat? Tai onko oikeudenmukaista että palveluiden saatavuus heittelehtii kunnanrajan yli kuljettaessa?
 

Meillä Hämeenlinnassa on aloitettu suuri palveluiden uudistaminen osana uuden kunnan syntymistä. Työ jatkuu ja tarve koko julkisen sektorin rakenneuudistukselle kasvaa edelleen. Ei näet ole oikeudenmukaista jättää huolehtimatta kokonaisuudesta, jos osalla porukasta menee hyvin. Joulunpyhien jälkeen härkäviikoilla maan hallitus ja valtiovarainministeriö julkaisee koko maata koskevan suunnitelman kuntauudistuksen etenemiselle. Väistämättä asia on meilläkin ajankohtainen. Vahva yhteinen näky on muutoksen tarpeesta, keinoista ollaan erimielisiä. Aamulehden pääkirjoitus viikonloppuna pohti kuntakapinan oikeudenmukaisuutta ja vastuunkantoa. Kaverista on pidettävä huolta myös kuntakentällä, katse pitkälle tulevaisuuteen. Näin ajatellen, lasi on puoleksi täynnä, mutta tehtävää riittää että se täyttyy edelleen, oikeudenmukaisesti.
 

Joulurauhaa!

Kolumni on julkaistu Keski-Hämeessä 21.12.2012

Jätä kommentti

css.php