Kuntien tulevaisuus on omissa käsissä

Tänään 8.2 julkaistaan kieli pitkällä odotettu rakennetyöryhmän esitys kuntauudistuksesta. Erilaisia karttoja on piirretty, ja tuntuu että kuntien itsehallinnon perimmäinen ajatus on unohtunut, vastuunotto kunnan ja kuntalaistensa tulevaisuuden palveluista.
Kuntauudistuksessa on kyse kokonaisvaltaisesta uudistuksesta, koko Suomen julkisen sektorin päivittämisestä uudelle vuosituhannelle ja sen haasteisiin. Kuntauudistuksella on päästävä tasa-arvoisempaan, vahvempaan ja kantokykyisempään rakenteeseen, jonka avulla pystytään kantamaan muuttuva hoivavastuu pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan edellyttämällä tasolla.
Martti Karjalainen pohti 15.1 sunnuntaidebatissaan huoltosuhteen vaikutusta kuntien kantokykyyn. Väestöllisen huoltosuhteen heikentyessä aina 2030-luvun alkuun saakka, talouden haasteet tulevat lisääntymään. Ainakin kolmannes kunnista tulee olemaan suurissa taloudellisissa vaikeuksissa jo vuonna 2020. Yli puoluerajojen on yhteisymmärrys siitä, että uudistusta tarvitaan, yhteisiä keinoja ollaan vielä etsimässä.
Tänään julkaistavan esityksen toivon olevan alku uudelle keskustelulle, kuntien omalle pohdinnalle ja harkinnalle, sekä ennen muuta avoimelle vuoropuhelulle ja yhteiselle tavoitteen asetannalle myös Hämeenlinnan seudun kuntien kesken. Rakennetyöryhmän esitys tarjoaa keskustelulle pohjan. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteisiin on löydettävä toimiva malli kevään aikana. Tässäkin olemme kaikki yksin liian pieniä.
Parasta kuntauudistamista on, että kunnat itse, vapaaehtoiselta pohjalta aktiivisesti löytävät omalle alueelleen sopivia ratkaisuja. Hämeenlinnan seutu on ollut edelläkävijä seutuhallinnossa ja yhteisessä tekemisessä. Nyt olisi aika jatkaa samaa työtä.

Sari Rautio

kaupunginvaltuutettu (kok)

Kuntaliiton hallituksen jäsen

Hämeenlinna

Jätä kommentti

css.php