Tasa-arvo ei tarkoita samaa kaikille, vaan jokaiselle tarpeen mukaan.

Aamulehdessä oli karmaiseva tarina 20- vuotiaan Oskari Mannisen elämästä. Oskarin tarinaa olen kuullut aikanaan kymmenisen vuotta takaperin työskennellessäni Autismi- ja Aspergerliitossa. Siltä ajalta muistan, kuinka hienoa oli kommunikaation löytymisen myötä pojan valoisat tulevaisuudennäkymät. Ja nyt tässä? Järjetöntä ja surullista, kammottavaa. Tämä kaikki yksilön kannalta, mutta myös yhteiskunnan näkökulmasta toiminta on  kallista, tehotonta ja eettisesti kestämätöntä. Jos ja kun tämänkin Oskarin kuntoutukseen on satsattu moniammatillisesti, yksilöllisesti ja myös läheisten vahvaa tukea hyödyntäen, on typerää ja hävytöntä, että reilussa vuodessa nuoren miehen tilanne ja koko elämä on romahtanut. Suomen kokoisessa maassa ei joka kylässä tai kaupungissa, tai edes maakunnassa ole autismin vaativaa erityisosaamista, mutta Suomen kokoisessa maassa osaamisen on mahdollista tulla sinne missä sitä tarvitaan. Jos oikeasti halutaan kohdella jokaista ihmisenä. Ja haluammehan?

Se Aamulehden juttu löytyy täältä.

3 kommenttia artikkeliin “Tasa-arvo ei tarkoita samaa kaikille, vaan jokaiselle tarpeen mukaan.”
 1. Rehellinen ja suorasukainen kirjoitus, joka selvästi tuli suoraan sydämestä. Kiitos, Sari!
  Oli ehkä vähän sääli, että Aamulehti on poistanut sivuiltaan viikon verran velloneen jälkikeskustelun. Se oli ikävää luettavaa, mutta osoitti myös, että vammaisia ihmisiä koskaan on yhä olemassa syrjivää asennoitumista.

 2. Sari Rautio sanoo:

  Kiitos. Katsotaan miten Tampere asian kanssa etenee, vein viestiä eteenpäin paikallisille päättäjille.
  Sari

 3. Lilli Rautiainen sanoo:

  Tästä jutusta järkyttyneinä olemme pienellä porukalla luoneet tämän vetoomuksen, jossa vaaditaan inhimillisempää otetta sosiaalialan päätöksentekoon. Kissa on nostettava pöydälle, tällaisessa ”hoidossa” ei ole mitään järkeä, näin ei missään tapauksessa saisi asiat olla! Kannattaa lukea, allekirjoittaa ja mainostaa niin saataisiin asiaa esiin. http://www.adressit.com/inhimillista_jarkea_hoitotyota_koskevaan_paatoksentekoon

Jätä kommentti

css.php