Kirkkojärjestyksestä

Sunnuntain kirkkoherranvaali on herättänyt monipuolista keskustelua ja hyvä niin. Kirkkoherran vaali on presidentinvaalin lisäksi ainoa suora kansanvaali, jossa valitaan ihminen virkatehtävään. Kuitenkin kirkollisessa järjestelmässä on mukana erilaisia kommervenkkejä vaaleihin liittyen. Hyvänä esimerkkinä olivat monimutkaiset laskentakaavat hiippakunta- ja kirkollisvaaleissa sekä tuomiokapitulin asettama vaalisijajärjestys. Nimimerkki ”eräs lampaaksi leimautunut” osuu nimimerkin valinnallaan oikeaan. Kyseessä on ihan oikea vaali. Siinä jokainen seurakunnan jäsen saa ihan itse valita kolmesta hyvästä, erilaisesta ehdokkaasta sellaisen ehdokkaan jonka itse haluaa seurakuntaamme johtamaan. Kirkon kiharaisista vaalijärjestelmistä on jatkossa päästävä eroon, jos ja kun haluamme että luterilainen kirkko edustaa kaikkia seurakuntalaisia. Sunnuntainkin vaalissa jokaisella on oikeus äänestää omien näkemyksiensä mukaan, eikä vaan lampaana laumassa.

Kirjoitus julkaistu Hämeen Sanomissa 12.5

ps. Parhaat onnittelut tulevalle kirkkoherralle, Timo Kalajalle, ja onnittelut myös reilusta pelistä kilpakumppaneille.

2 kommenttia artikkeliin “Kirkkojärjestyksestä”
 1. avatar kARI jOKINEN sanoo:

  Ei näistä vanhoista vaalijärjestelmistä pidä lähteä mihinkään. Tämä järjestelmä toimii ihan hyvin.
  Asioista maallikkoa enemmän tietävät, katsovat ensin hakemukset ja tekevät listan pätevyysjärjestyksestä. Sitten ne, joita asia koskee, eli seurakuntalaiset, äänestävät itselleen mieluisan paimenen,
  Seurakuntalaisten valinta ratkaisee vaalin ja niin sen pitää ollakin. Seurakuntalaiset ovat paljon enemmän tekemisissä kirkkoherransa kanssa, kuin hiippakunnan viskaalit.

 2. avatar Sari Rautio sanoo:

  Kari, monessa vanhassa on paljon hyvääkin. Tässä kohdassa olen kuitenkin pienen – tai vähän suuremmankin viilauksen kannalla. Kirkkoherranvaalissa vaalisijoihin vaikuttavat seikat pitäisi olla kaikkien tiedossa, jotta asiat osaisi pistää oikeaan järjestykseen. Isompi ongelma on kuitenkin nuo hiippakuntavaalit, kirkolliskokouksesta puhumattakaan… Kun edes äänimäärät eivät ole tai tule julkisiksi, ja riippuvat mitä kummallisimmista laskentakaavoista. Ongelma on myös ns oikeiden maallikoiden liian pieni osuus edustajista.
  Aurinkoa!
  Sari

Jätä kommentti

css.php