HAMKiin valitaan erinomainen rehtori

Pauli Uusi-Kilponen analysoi Hämeen ammattikoulun rehtorin valintaprosessia HäSa 15.6. HAMK on maakunnan ainoa korkeakoulu ja keskeinen aluekehittäjä monellakin mittarilla arvioiden. Siksi on ymmärrettävää että uuden veturin hakuprosessi kiinnostaa. Rehtorina on alkumetreiltä lähtien toiminut Veijo Hintsanen, joka on kunnon johtajan lailla pistänyt vahvasti persoonansa peliin ja johtanut HAMKia yhdeksi kokonaisuudeksi – lähtökohtanahan oli 17 erillistä oppilaitosta. Nyt ollaan siirtymässä uuteen aikaan paitsi HAMKissa myös koko ammattikorkeakoulukentässä. Lainsäädäntö ja rahoitusjärjestelmä ovat uudistumassa radikaalisti sekä hallitusohjelman mukaan ammattikorkeakoulujen määrää ollaan vähentämässä. Jokaiseen maakuntaan kuitenkin jää vähintään yksi ammattikorkeakoulu ja sen perustehtävä säilyvät ennallaan. Osaavan työvoiman tuottaminen alueen tarpeisiin ja aluekehittäminen ovat monisyisiä ja muuttuvissa julkisen sektorin rakenteissa erittäin tärkeitä. Yksin ei ammattikorkeakoulun tai sen rehtorin tulee noita tehtäviä suunnitella tai toteuttaa, vaan tiiviissä vuorovaikutuksessa omistajakuntien, elinkeinoelämän ja myös opiskelijoiden kanssa.

HAMKin johtajavalinta on edennyt suunnitelmien mukaan. Yhtymähallitus on käynnistänyt sekä rehtorin että kahden vararehtorin haun maaliskuussa, ja pienen aikalisän jälkeen yhtymävaltuustolle esitetään 20.6 kokouksessa rehtoriksi valittavan joko Pertti Puusaari tai Jarno Tuimala. Molemmat ovat erinomaisen verkostoituvia, innovatiivisia, taitavia johtajia ja mikä tärkeitä, koko maakunnan hyvin tuntevia fiksuja miehiä. Toki kaikki hakijat ovat edelleen valtuuston käytettävissä.

Uusi-Kilponen oli huolissaan, että prosessi ei ole ollut yhtymävaltuuston puheenjohtajan käsissä. Sääntöjen mukaan yhtymävaltuusto valitsee rehtorin hallituksen esittelystä, ja näin ollen vasta keskiviikkona tulleen hallituksen esityksen jälkeen on asia siirtynyt valtuuston ja sen puheenjohtajan ”omistukseen”. Valtuuston koko puheenjohtajisto on ollut mukana valintaryhmässä ja haastatteluissa. Yhtymävaltuutetuille on tiedotettu koko ajan prosessin etenemisestä, ja 2.5 järjestettyyn paneelikeskustelussa oli mukana paitsi valtuutetut, myös henkilöstöjärjestöjen ja opiskelijoiden edustajat sekä laaja johtoryhmä.

Vararehtorit valitaan yhtymähallituksen ylimääräisessä kokouksessa heti rehtorin valinnan jälkeen. Vararehtorit riippuvat siitä, kuka rehtoriksi valitaan. Tärkeintä on saada toimiva tiimi, joka pystyy luotsaamaan HAMKin entistä kirkkaammaksi maakunnan helmeksi, yhteistyössä maakunnan muiden toimijoiden kanssa. Ja hyvältä näyttää!

Sari Rautio
yhtymävaltuuston puheenjohtaja
HAMK

vastine on julkaistu Hämeen Sanomissa 16.6.2012

8 kommenttia artikkeliin “HAMKiin valitaan erinomainen rehtori”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  Moro Sari!

  Täältä ratsun selästä saattaa nähdä joitakin asioita paremmin kuin läheltä maassa seisten.

  Pertti Puusaari ja Jarno Tuimala lienevät parhaat veturit Hamkin vetäjäksi. Minulla ei ole yhtymähallituksen pöydän äärellä istuvien päättäjien hallussa olevia tietoja kaikista hakijoista ja taustoista, joten kyseessä on melko pitkälle mutu-arviointi.

  Vararehtoreiden valinta vaikuttaa melkoiselta suhmuroinnilta. Luepa minun blogikirjoitus ”Demareille käteen luu tai Minna Lintonen?”.

  Oletko Minnan valitsemisen kannalla vararehtoriksi? Millä perusteilla hän on asiallisesti pätevin ja sopivin viran hakijoista? Et ole yhtymähallituksen jäsen, mutta takuuvarmasti olet ollut rakentelemassa johtajapakettia. Kerroit vastineessakin jotain siihen tapaan, että tarkoituksena on koota hyvin yhteen soittava johtotrio.

 2. konsta.kupiainen sanoo:

  Veromaksajana muutamat kysymykset Sari Rautiolle (kok):
  1. Miksi vararehtorien valinta ei ole yhtä avointa?
  2. Miksi vararehtorit riippuvat siitä, kuka rehtoriksi valitaan?
  3. Miksi vararehtorien valinta suhmuroidaan?
  4. Miksi rehtori Veijo Hintsanen ei voisi jatkaa siihen saakka, jotta ammattikorkeakoulun lainsäädäntö ja rahoitusjärjestelmä on maksajien eli jäsenkuntien tiedossa?
  5. Miksi ei kysytä elinkeinoelämän edustajilta kuka on paras rehtoriksi? HAMK:n vetäjäksi?
  6. Miksi ei kysytä elinkeinoelämän edustajilta vararehtorien määrää ja hakijoiden pätevyyttä ko tehtävään?
  7. Miksi koplataan yhteen rehtorin ja vararehtorien valinta?

 3. Sari Rautio sanoo:

  Rehtorikolmikossa haetaan kokonaisuutta, jotka täydentävät toisiaan. Jos pääveturilla on joitain ominaisuuksia, voi varareksi olla erilainen. HAMKin sisäisessä hallituksessa on yrittäjien ja kauppakamarin edustajat, ja heitäkin on aiheesta kuultu. Veijo jatkaa ensi kevääseen asti, ja siihen mennessä aika moni juttu on valmistunut – toivottavasti.

  Tästä ei kyllä suhmurointia saa aikaiseksi – vaikka kuinka haluaisi;) Huomenna ykkösen valinnan jälkeen yhtymähallitus nimeää kakkoset. Iisakki tuolla toisaalla totesi että parhaita osaajia haetaan, eikä jäsenkirjoilla ole väliä – ei HAMKissa eikä sairaalanmäellä. Ja siitä olen ihan samaa mieltä.

  Sari

  • Leo Leppänen sanoo:

   Moro Sari!

   En ahdistele sinua. Tein suoria kysymyksiä, mutta en saanut suoria vastauksia. Ei liene mitään syytä siihen, että yhtymävaltuusto puheenjohtajana panttaat avoimmuuttasi.

   Siis:
   Oletko Minna Lintosen valitsemisen kannalla vararehtoriksi? Millä perusteilla hän on asiallisesti pätevin ja sopivin viran hakijoista? Keitä hakijoista on haastateltu ja ketkä ovat käyneet soveltuvuustesteissä? Miksi uusi rehtori ei saa tutustua viran hakijoihin ja laatia ehdotusta valittavasta henkilöstä?

 4. konsta.kupiainen sanoo:

  Lexa kirjoittaa asiaa.
  Sarilla näyttää menneen pupu pöksyyn!

 5. Sari Rautio sanoo:

  Puput pöksyyn itsellenne. Yhtymähallitus tiedottaa vararekseistä, prosessi on vielä kesken. Hyviä hakijoita on tähänkin hommaan ja kunhan saadaan ykkönen huomenna valittua, niin sitten katsotaan kakkoset. Sen verran uskallan veikata, että Pertti Puusaari valitaan huomenna johonkin hommaan…

  Sari

 6. Sari Rautio sanoo:

  No niin, Pertti Puusaari siis valittiin HAMKin uudeksi veturiksi- parhaat onnittelut! Parhaat kiitokset myös hyvälle kakkoselle, erinomaiselle Jarno Tuimalalle ja onnea Hyrian haasteisiin. Äänestys oli äärimmäisen tiukka, sillä Puusaari sai 16,97 ääntä ja Tuimala 16,06 ääntä.

  Vararekseiksi välittömästi valtuuston jälkeen hallitus valitsi pohjaesityksen mukaan kaksi Salmista, Riston ja Jannen. Toinen Metropoliasta erityisesti opetuksen kehittämiseen erikoistunut, ja toinen LAMKista tutkimuksen ja opetuksen yhdistäjä. Hyvä tiimi siis saatiin aikaiseksi.

  Hyvää Juhannusta!
  Sari

Jätä kommentti

css.php