Mitä on politiikka?

”Yhteisten asioitten hoitaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Monimutkaisessa maailmassa ei ole yksinkertaisia ratkaisuja, vaikka sellaisia onkin helppo suoltaa liukuhihnalta, ja niillä on helppo ylittää uutiskynnys. Erilaisten näkökantojen yhteen sovittelu ja kelvollisen lopputuloksen löytäminen on pitkä poliittinen prosessi, ja käytännössä aina kompromissi. Poliitikkojen ja poliittisten puolueiden tehtävä ei ole miellyttää kansaa ja nostaa omaa kannatustaan, vaan saada asioita tehdyksi.” Esko Valtaoja Turun Sanomissa tyhjensi pajatson.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Myös hankalien asioiden päättämistä ja valintojen tekemistä. Ennen muuta tarvitaan näkemystä minne ollaan menossa ja uskallusta valita ne keinot joilla sinne päästään.

Hämeenlinnan vahvuus on aina ollut yhteisen näkemyksen löytäminen ja hakeminen. Se perustuu keskinäiseen kunnioitukseen ja arvostukseen – kaikkien puolueiden edustajien kesken. Tästä sovimme myös kaikkien valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa valtuustokauden alussa:

”Tämä sopimus on kaikkien Hämeenlinnan kaupungin valtuustoryhmien yhdessä laatima ja  allekirjoittama valtuustoryhmien työtä ohjaava sopimus valtuustokaudelle. Sopimusta ja sen toteutumaa tarkastellaan vuosittain tammikuussa valtuustoryhmien puheenjohtajien ohjaamalla työskentelyllä. Samalla voidaan asettaa konkreettisia, yhteisiä tavoitteita alkavan vuoden työskentelylle. Sopimuksen tarkoituksena on ohjata kaikkien Hämeenlinnan luottamushenkilöiden työskentelyä eri luottamuselimissä pitkäjänteiseen, hämäläistä hyvinvointia lisäävään suuntaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan ja vahvistaa poliittisten ryhmien yhteistyötä.” Tätä sopimusta haluan edelleen kunnioittaa. Kaikki ilmeisesti eivät?

8 kommenttia artikkeliin “Mitä on politiikka?”
 1. Demokratian puolustaja sanoo:

  Esko Valtaoja ilmoittaa vastustavansa demokratiaa sanomalla suoraan, että poliitikkojen ja poliittisten puolueiden tehtävä ei ole miellyttää kansaa ja nostaa omaa kannatustaan, vaan saada asioita tehdyksi.

  Tässä kohtaa on välttämätöntä kerrata, mitä demokratia -sana tarkoittaa. Demokratia on synonyymi kansanvallalle. Se tarkoittaa, että poliittiset päätökset tehdään kansalaisten enemmistön tahtoa kunnioittaen eli kansanvaltaisesti. Siten demokraattisessa päätöksenteossa jokainen yksittäinen poliittinen päätös perustuu kansalaisten joko todelliselle tai ainakin oletetulle enemmistön tahdolle.

  Politiikka tarkoittaa yhteiskuntaa (eli tietyllä alueella asuvia ihmisiä) koskevien yhteisten asioiden hoitamista. Suomen perustuslain mukaan Suomessa poliittiset päätökset tehdään kansanvaltaisesti. Kunnioittavatko Suomen poliittiset päättäjät niin kunnallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla demokratian henkeä poliittisia päätöksiä tehdessään vai perustuvatko Suomessa tehtävät poliittiset päätökset puoluepoliittisiin lehmänkauppoihin demokratian henkeä halveksuen tyyliin ”jos sä suostut tähän, mä suostun tuohon, ja paskat väliä sillä, mitä kansa on mieltä tästäkin asiasta”.

 2. Seppo Mäkinen sanoo:

  ”Yhteisten asioiden hoitaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä” Ymmärrän tämän erityisesti siten, että asioihin on paneuduttava ja hoidettava tehtävät huolella. Siksi karsastan niitä yhteisten asioiden hoitajia, jotka hoitavat näitä yhteisiä asioita kaikissa mahdollisissa instansseissa, niin kunnallisissa, valtiollisissa , kirkollisissta ja vielä puoluepoliittisissa instansseissa. Ja vielä päälle erilaisissa yhdistyksissä. Toisin sanoen en arvosta joka paikan pyrkyreitä.

  Minun ääneni syksyn kunnallisvaaleissa saa ehdokas, joka paneutuu tehtäväänsä huolella ja hoitaa vain sitä kunnallista tehtävää. Näin myös laaja osaajajoukko tai osallistujajoukko toteuttaa yhteisten asioiden hoitoa ja tuo esille monta erilaista mielipidettä. Ehkä niistä yhdessä sitten saadaan aikaan se kunnalle läpinäkyvin ja hyvä vaihtoehto, ehkä ei välttämättä paras, mutta kuitenkin suoraselkäisin.

 3. konsta.kupiainen sanoo:

  Miksi kukaan teistä ei kirjoita kuinka paljon Kanta-Hämeen shp:n ICT-systeemit ovat maksaneet?
  Suomen terveysalan ict-systeemit ovat maksaneet 1 miljardia euroa.
  Valtion ja kuntien varoja on pantu kakkulan kaivoon 10 vuodessa tämä summa.

 4. Leo Leppänen sanoo:

  Voi pyhä yksinkertaisuus!

  Veteraani kansanedustaja Johannes Koskinenkin (sd.) tyrmää totaalisesti keskiviikkona Hämeen Sanomissa Pro Hämeenlinnan. Mitähän varatuomari sanoisi, jos parrikaadille olisi noussut ammattiosasto epäkohtien esille nostamisessa?

  Nyt en lainkaan kadu, että tyrmäsin aikanaan kokemattoman Koskisen pyrkyn Vorssan seudun yleiseksi oikeusvustajaksi SDP:n vaatimuksesta huolimatta. Tällaista tuppaa olemaan pätevyyden arvostaminen.

 5. Sari Rautio sanoo:

  On hienoa että meillä ja muilla on erilaisia ehdokkaita, joista kaupunkilaiset voivat valita itselleen ja arvomaailmaansa sopivimman. Joku tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Joku haluaa yhteen asiaan perehtyneen edustajan, joku taas kokonaisvaltaisemmin asioita katselevan. Ja hyvä niin.

  Konstan huoli ICTkuluista yleisesti on oikea. Kysynkin, tietääkö joku montako erilaista tietojärjestelmää suomalaisessa terveydenhuollossa on? Vastaus on liki 4000! Ja Ruotsissa on yksi… Tästä on valtavaa tehokkuutta siis irtiotettavissa, ongelmana ovat olleet ”itsenäiset kunnat ja kuntayhtymät” jotka ovat tehneet hankintansa muista paljoa välittämättä. Ja ICTfirmat porskuttaa….

  Sari

 6. Saara Finni sanoo:

  Kiitos, Sari Rautio! Olen harvoin nauranut niin makeasti kuin tuota sinun alkupuheenvuoroasi lukiessani.

 7. Sari Rautio sanoo:

  No hyvä että voin tuottaa iloa elämään;) Positiivisen kautta uskon että asiat etenevät.
  Hyvää Juhannusta!
  Sari

 8. Hyvä puheenvuoro, Sari. Kiukutteleminen, vastustaminen ja muiden arvosteleminen ovat helppoja keinoja päätyä umpikujaan. Niillä ei saavuteta ratkaisuja, mutta niillä on helppoa torpata kenen tahansa pyrkimykset yhteiseen kompromissiin, vähän nykyistä parempaan. Politiikka ei ole helppoa,

  Demokratiakaan ei ole helppoa. Joskus enemmistö haluaa hyvää lopputulosta, mutta sellaisin keinoin, jotka johtavat aivan muualle. Tukeako siinä sitten hyvää lopputulosta vai niitä mieluisiksi koettuja keinoja, joiden lopputulos tulisi olemaan kaikkea muuta kuin toivottu?

  Jokainen paremmin tietävä ja osaava on varmasti tervetullut kaikkien puolueiden ehdokaslistoille syksyn vaaleihin. Siitä vain valitsemaan oikea puolue ja osallistumaan päätöksen tekemiseen käytännössä!

Jätä kommentti

css.php