Harkittua kehitystä – ei yhtiöittämisvimmaa

Hämeen Sanomien mielipidepalstalla alkaa vaalien läheneminen näkyä. Vaikka kyse on mielipidepalstasta, on kohtuullista oikaista istuvien kaupunginvaltuutettujen kirjoituksista räikeimmät virheet. Alla kokoomuksen ryhmyrin, siis minun,  ja kh puheenjohtajan Vekan Pirkanpäivän kirjoitus.

”30.8. HäSassa otettiin kantaa kaupungin konsernirakenteeseen. 90% kaupungin veroeuroista käytetään muuhun palvelutuotantoon kuin yhtiöihin. On silti hyvä, että konsernistakin keskustellaan. Palvelu- ja hankintastrategiassa ja valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa on koko valtuustokauden ajan määritelty omistamisen periaatteita ja konsernin arviointia ja toiminnan tehostamista ja sen mukaan on myös toimittu.

Kaupunkikonserni toimii jatkuvan demokraattisen, poliittisen ja kuntalaisten valvonnan alaisena. Keskeisissä organisaatioissa, myös konserniyhtiöissä on vahva poliittinen edustus. Hallitusammattilaisia tarvittaisiin ennemminkin lisää. Poliittisesti valittu kaupunginhallitus osana konsernijohtoa valvoo ja ohjaa yhtiöiden toimintaa. Ensi vuoden alussa perustettava hallituksen alainen poliitikoista valittavat konsernijaos keskittyy erityisesti yhtiöiden asioihin.

Yhtiöt on perustettu harkitusti toteuttamaan hyvin erilaisia tehtäviä. Yhtiö toimivat omistajan eli Hämeenlinnan kaupungin asettamien suuntaviivojen mukaisesti ja niitä seurataan jatkuvasti kaupunginhallituksessa ja valtuustossa kolmannesvuosittain. Lähes kaikki niistä toimivat ilman kaupungin tukea. Suorien avustusten osuus on 1,9% kaupungin toimintakatteesta. Muu rahoitus ohjataan kehittämisyhtiöiden kehittämishankkeisiin tai maksetaan yhtiöiden tuottamista palveluista. Markkinoilla toimivien konserniyhtiöiden ei anneta olla markkinahäirikköjä, mutta kehitysvaiheessa olevat yhtiöt toimivat sekä sisä- että avoimilla markkinoilla sovittujen toimintatapojen mukaisesti.

Yhtiörakennetta on kehitetty koko valtuustokauden ajan. Jokunen uusi yhtiö on perustettu, mutta useita on myös purettu tai sulautettu dynaamisemman ja ohjattavamman rakenteen muodostamiseksi. Useita järjestelyjä on myös parhaillaan meneillään. Elinkelvottomia yhtiötä ei ”tekohengitetä”. Jokainen yhtiö tuo Hämeenlinnalle ja hämeenlinnalaisille lisäarvoa. ”

Ja vielä,  omana lainauksena toisesta blogista. ”Asioiden yleistäminen, niputtaminen, kärjistäminen ja olennaisten yksityiskohtien unohtaminen tai toisaalta kokonaisuuden hahmottamattomuus on populistinen ja näkemyksetön tapa toimia. Vastuulliseen politiikkaan se ei kuulu. Ja minkäänlaista lisäarvoa siitä ei synny meille hämeenlinnalaisille ihmisille.”

Mukavaa syyskuun alkua,

Sari

 

Jätä kommentti

css.php