Suomiuudistusta palvelusetelillä

Kunnalliset palvelut ovat keskeinen teema kuntavaalikamppailussa ja ylipäätään kuntien arjessa. Maan hallitus tekee jättimäistä kuntarakenneuudistusta peruspalveluiden turvaamiseksi ja Suomen elinvoimaisuuden lisäämiseksi. Ratkaisut on kuitenkin löydettävä paikallisesti. Hämeenlinnan seudulla on kokoomuslaisten toimesta lähdetty palvelupää edellä miettimään, miten kolme itsenäistä kuntaa voisivat edistää seudun asukkaiden joustavia palveluita – rajoista riippumatta.

Uudessa Hämeenlinnassa palvelusetelitoiminnan laajentaminen on ajankohtaista monituottajamallin kehittämiseksi. Yrittäjän näkökulmasta laajempi asiakaskunta on tarpeen.

Palveluseteli lisää kuntalaisten valinnanvapautta ja vaikutusmahdollisuuksia. Se voi parantaa myös palvelujen saatavuutta, purkaa jonoja, parantaa laatua, monipuolistaa palvelutuotantoa sekä edistää kuntien ja yksityisten palvelutuottajien yhteistyötä.

Jokaisessa seudun kunnassa tehtiin syyskuun alussa kokoomusryhmien toimesta valtuustoaloite seudullisesta palvelusetelistä. Ryhmät esittivät setelin käyttöönottoa hoiva- ja hyvinvointipalveluihin ja myös muihin soveltuviin palveluihin. Pilotiksi voisi sopia vaikkapa päivähoito. Janakkalalaiset pistivät jo heti asiaa eteenpäin ja veivät asian suoraan Hämeen liiton hallintoon. Yhteinen tavoite voi jatkossa ollakin maakunnallinen palveluseteli.

Koko juttu löytyy tällä viikolla ilmestyvästä Hämeenlinnan Kokoomuksen vaalilehdestä, Sinituulesta. www.hameenlinnankokoomus.fi

4 kommenttia artikkeliin “Suomiuudistusta palvelusetelillä”
 1. Seppo Mäkinen sanoo:

  Toistaiseksi, omasta kokemuksesta, palveluseteliä eivät poliittisin perustein valitut tilaajajohtajat ole halunneet antaa, kunnan lakisääteisen velvoitteen täyttämiseksi. Mieluummin on otettu vastaan moitteet valvovalta viranomastaholta (Aluehallintoviranomainen). Kuinka nyt yht’äkkiä olisi kanta muuttunut, vaikka moitteet eivät maksa mitään, palveluseteli kylläkin?

  äänestäjä Seppo Mäkinen

 2. Sari Rautio sanoo:

  Tervehdys,

  mistä palvelusta on Seppo kyse? Meillähän on voimassaolevat palvelusetelit kerhotoiminnassa ja muutamassa muussa jutussa. Korjauksena vielä kirjoitukseesi, Hämeenlinnassa ei ole yhtään polittiisin perustein valittua tilaajajohtajaa, vaan ihan ovat virkamiehiä. Enkä minä ainakaan edes tiedä puoluekantoja, onkokaan niitä?

  Sari

  • Seppo Mäkinen sanoo:

   Hei Sari!

   Kysy vain kaupungin tilaajajohtajilta ja lakipalveluista, mistä lakisääteisistä velvoitteista on tullut huomautuksia Aluevalvontavirastolta viimeisen 4 vuoden sisällä. Olemmehan lisäksi saaneet tietää Eduskunnan oikeusasiamiehen / apulaisoikeusasiamiehen huomautuksia Hämeenlinnan kaupungille / virkamiehille. Mahtaako olla myös Oikeuskanslerin virastosta tullut postia.

   Ja niistä Hämeenlinnan kaupunginhallituksen/valtuuston henkilöiden tekemistä johtajavalinnoista. On turha selittää, etteikö poliittisella kannalla ole jotain tekemistä. Onhan osa näistä kaupungin henkilöiden valitsemista johtavista henkilöistä myös poliittisessa toiminnassa mukana valtuutettuina tai lautakuntien jäseninä.

   Seppo Mäkinen

 3. Sari Rautio sanoo:

  Nyt on kyllä Mäkisen Sepolla sekaisin poliitikot ja virkamiehet. Kukaan meidän tilaajajohtajista ei ole poliittisesti aktiivinen. He ovat tietysti esittelijöitä omissa lautakunnissaan, virkavastuulla.

  Palvelusetelitoiminnan laajentaminen olisi ehdottomasti asiakkaan etu. Palvelutarpeen täyttyessä asiakas saisi setelin ja hankkisi palvelun haluamastaan paikasta.

  Sari

Jätä kommentti

css.php