Terveisiä Turvantalolta

Sateisena maanantai-iltana oli Lammin Turvantalolle kokoontunut sekalainen seurakunta kuntavaalipaneeliin, jonka paikallislehti Keski-Häme järjesti jo perinteiseen tapaan. Kahdeksan puoluetta oli asettanut panelistit ja ilmassa oli suuren urheilujuhlan tunnelmaa jo tontille saavuttaessa, kun perussuomalaisten tarjoama herkullinen pyttipannu teki kauppansa.

Kun on saanut olla kaulaansa myöten mukana päätöksenteossa ja kaikenlaisissa vallan kammareissa viimeisen neljän vuoden ajan, on äärettömän kiinnostavaa seurata valtuustoehdokkaiden analyysia menneestä. Sillä hyvin pitkälle taaksepäin katsovia nämä paneelit toistaiseksi ovat olleet. Valitettavasti. Samoin varsin kepeästi sivutetaan inhat tai mukavatkin faktat ja heitellään luuloja, näkemyksiä, tai osatotuuksia yleisöä miellyttääkseen. Samoin hämmästyttää miten paljon on epätietoisuutta tehdyistä (myös itse tehdyistä) päätöksistä ja miten innokkaasti niistä ollaan sanoutumassa irti. Vaikka meillä on moni asia varsin mainosti. Jos kohta on paljon myös parantamisen varaa. Mutta ihan pakko tähän nostaa muutama asia, joka tänään jäi kertomatta. Seuraava siis lähinnä turhautuneen osallistujan kommenttina illan keskusteluun, mutta myös avauksena- voitaisiinko näistäkin puhua vielä ennen vaaleja?

Väite:Vuosikymmeniä samanlaisena pysyneet hallintorakenteet ovat saaneet aikaan että asioista ei oikeasti keskustella missään vaan on olemassa ”hiljainen sopimus” jonka mukaan mennään. Noin suunnilleen.

Fakta: Uusi Hämeenlinna syntyi 2009 ja kaikki muuttui. Hallintomalli, kunnan koko, organisaatio, työtehtävät, ja luottamushenkilöiden roolit. Mikään ei ollut kuten ennen, Äijälän Juttaa lainatakseni, siirryttiin vanhasta tutusta uuteen tuntemattomaan. Ja sitä tässä on ihan yhdessä opeteltu, on hiottu tilaajan ja tuottajan rajapintaa, on etsitty oikeaa tasoa toimia, on muokattu hallintosääntöä ainakin kymmenen kertaa, keskusteltu, puhuttu, pidetty palaveria satoja kertoja erilaisilla kokoonpanoilla. On keskusteltu, keskusteltu ja keskusteltu. Ja on päästy aika paljon eteenpäin.

Heitto: Lammin sairaala päätettiin tosta noin vaan lakkauttaa, ilman mitään ihmeempää syytä. Fakta: Lammin sairaalaan ei saatu työntekijöitä, ja potilasturvallisuutta ei enää olisi voitu taata.  Myös rakenneuudistus on onnistunut niin että ensi vuonna sille ei enää ole tarvetta. Terkkari Lammilla säilyy, ilman muuta. Virhe mielestäni oli että kuulemista ei järjestetty ennen päätöksentekoa.

Uskomus: Hämeenlinnaan on tullut työpaikkoja virolaisille, eikä oikein niillekään. Fakta: Meillä on työttömyysprosentti n 8%, kun vaikkapa Lahdessa se huitelee yli 11%. Uudet työpaikat eivät ole syntyneet vahingossa vaan ovat aktiivisen, rohkean ja näkemyksellisen elinkeinopolitiikan ansiota. Myös alueellistamisessa, siis oman alueen edunvalvonnassa ollaan onnistuttu pahuksen hyvin.

Luulo: Aseveliakseli päättää kaikesta ja muut vikisee perässä. Fakta: kaikkien muiden puolueiden edustajat ovat kaupunginhallituksessa paitsi vassarit. Ja ihan kaikki ovat lautakunnissa edustettuina. Hei haloo, ne päätökset eivät tule yöstä, vaan ne lähetekeskustelut, ne seminaarit, ne iltakoulut, ne koulutukset ovat niitä paikkoja, joiden pohjalta virkamiehet asiat valmistelevat. Ja sanonpa vielä että pahuksen hyvin ja tarkasti. Ne saavat äänensä kuuluviin, jotka perehtyvät, paneutuvat, keskustelevat ja osallistuvat. Puolueesta riippumatta.

Ehdotus: tarvitaan jonkinlainen hallitussopimus valtuustokauden alusta lähtien. Fakta: valtuustoryhmien välinen sopimus tehtiin tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Kaikkien ryhmien yhteistyöllä, yhdessä hiottiin sanoja, painopisteitä ja näkemyksiä. On seurattu vuosittain ja otettu asioita mukaan budjettivalmisteluun ja muuhun suunnitteluun. Sopimus perustui ja lähti liikkeelle ryhmien keskinäisestä luottamuksesta ja kestävästä kehityksestä. Sopimus kannattaa ehdottomasti seuraavallakin kaudella tehdä, mutta siihen on sitouduttava kaikilta osin, toisiamme kunnioittaen.

Huomenna jatkuu vaalikeskustelut Suistolla. Debatissa vastassani on Ritva Oinonen  ja aiheena palvelut. Vihdoinkin. Sillä peruspalvelut ovat se tärkein juttu, mitä kunnan tehtäviin kuuluu. Kestävä talous ja elinvoima ovat välineitä joiden kautta kuntalaisten palvelut saadaan turvattua.

Vaalikuumeinen Sari

ps. ja parasta turvaa koko Hämeenlinnan lähipalveluille on huolehtia että se budjettikirja joka on numeromuotoinen, sitova toimintasuunnitelma kaikelle kaupungin rahoittamalle toiminnalle vuoden ajaksi, kattaa tasapuolisesti kunnan eri osat ja toiminnat. Vain tasapainoisena kokonaisuutena pärjäämme. Ja vain silloin hyvä arki asuu koko Hämeenlinnassa.

ps. 2 erityismaininta Vihreiden Vennolle, joka toi positiivisen lähestymistavan viimeisessä puheenvuorossa, ja Kaloisen Vesalle, joka puhui avoimesti luottamushenkilön arjen haasteista pitkien listojen sisäistämisessä. Sekä tietty yleensä paneelin järjestäjille ja emännöitsijöille lämmin kiitos!

ps.3 suosittelen jokaiselle edes yhden vaalipaneelin seuraamista. On meinaan aikamoista standuppia, liveshowta, faktaa ja fiktiota samassa paketissa. Ja suurimmaksi osaksi ihan oikeista asioista puhumista, tai ainakin asian vierestä…

 

10 kommenttia artikkeliin “Terveisiä Turvantalolta”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  En ollut paikalla koska olen ”hoidossa” joten en voi kommentoida tilannetta paikanpäältä, tosin muuten.

  Heti ensimmäinen väittämäsi ja sen jälkeen faktana esittämäsi ei sisältänyt mitään todisteita, viitteitä totuuteen vaan ja ainoastaan Sinun mielipiteesi asiaan. Asiastahan voi olla erimieltäkin.

  Sitten: Heittelet Lammin sairaalasta jottei sinne saatu työntekijöitä. Haettiinko niitä niillä menetelmillä kuten haettiin Lammille aikoinaan lastetarhanopettajaa vakinaiseen työsuhteeseen juuri ennen Hämylinnaan liittymistä. Siitäpä voit lukea vaikkapa ”konsultin jaarituksista” tällä HäSan blokipalstoilta mikäli ei konnsultti ole kaikkea deletoinyt. Läheltä se liippaaa ja tuttua on! Ei sillä systeemillä ketään todella hyvää työntekijää saada mutta miksi Uus-Suur-Hämylinna nostaa juuri nämä pikkuviskaali oikkein suunnittelupäälliköiksi jas päälliköiksi.
  Siellä sitten hameenhelmoja mittaillaan ja ohjeita annetaan kun muuhun ei kyetä. Oliko viisasta palkata moisia ”mulkkuja”esimiesasemaan?

 2. Timo Autio sanoo:

  Huomenia!
  Olinpa tuolla tilaisuudessa itsekin ja täytyy kyllä olla sinänsä samaa mieltä Sari Raution kanssa siitä, että melkoisen hepposia ja yleispäteviä vastauksia enimmäkseen saimme panelisteilta kuulla joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Itseäni tietystä lämmitti erityisesti se kun kaikilta paikalla olevilta ehdokkailta, siis muiltakin kuin panelisteilta kysyttiin mielipidettä Lammin lukion säilyttämisen puolesta, ja vastaus kaikilta puoluekannasta riippumatta oli yksiselitteisesti sellainen, että lukio tulee ja tullaan säilyttämään. Sehän on luonnollisesti varsin mieluinen vastaus näin Lammilaisen korvissa, eikä myöskään jätä tulkinnan varaa mielipiteestä. Sellainen seikka tosin välillä tällaista asioita seuraavaa kuntalaista vaivaa (ja toisinaan syö osaltaan uskottavuutta päätöksentekoprosessista) kun tietyissä tilanteissa selkeästi ilmaistut mielipiteet tuppaavat myöhemmässä vaiheessa, yleensä siinä poliittisen päätöksenteon vaiheessa (virkamiesten esitysten pohjalta) muuttumaan toisenlaisiksi, jolloin niitä sitten kuvataankin mielestäni yhtälailla heppoisasti vastuunkannoksi.

  Mutta, itse tilaisuus Turvantalolla oli mielestäni varsin tärkeä ja myös mielenkiintoinen, vaikkakin väkeä olisi saanut olla ehkäpä enemmän paikalla.

  T: Takanasi istunut Raahelaissyntyinen herrasmies! 🙂

 3. Sari Rautio sanoo:

  Lammin sairaalasta: ei ole mikään heitto, että sinne ei saatu työntekijöitä, vaan sinne ei saatu työntekijöitä. Olennaisin asia on se että sairaalan ei tule olla kenenkään koti viimeisinä elinvuosina, vaan jokaisella on oikeus kotiin tai kodinomaisiin olosuhteisiin. Tämä on meidän vanhustenhuollon keskeinen tavoite, ja ilokseni se näyttää edistyvän.

  Virkamiehistä: meillä on pääasiassa hyviä tai erittäin hyviä virkamiehiä. Jokainen tekee työtään virkavastuulla ja kummallisinta oli eilinen jorina siitä, että virkamiehemme noin niinkuin pääsääntöisesti tekevät surkeita esityksiä, virheellisiä esityksiä tai perusteettomia esityksiä. Jos luottamushenkilöt sellaista huomaavat, on syytä puuttua asiaan oikea-aikaisesti ja yksilöidä tapaus.

  Herrasmiehelle Raahesta: lukion säilymisen Lammilla ratkaisevat ennenmuuta nuoret itse, Jos ja kun lukiolla on vetovoimaa, että sinne halutaan ja siellä opiskellaan mieluusti, koulu säilyy. Toki koulua tulee kehittää samalla lailla kuin muitakin lukioita. Itse olen erityisen viehättynyt Lammin yhteisöllisyydestä joka näin kantakaupunkilaiselle näyttäytyy eteenkin musikaaliprojekteina vuodesta toiseen. Huikea juttu, josta voisi ottaa mallia. Toki meillä on kantakaupungissakin hyviä juttuja. Rikkaus piileekin siinä, että joka talo ei tarjoa ihan samaa, vaan voidaan erikoistua.
  Sari

 4. Timo Autio sanoo:

  Iltaa!
  Kyllä, onhan se toki niinkin niin, että Lammin lukion vetovoimaisuus on säilymisen kannalta avainasemassa, mutta ymmärtääkseni siinä ei ole ollut ongelmia tähänkään asti ja lisäksi Lammin lukion osaamista voitaneen millä tahansa mittarilla arvioituna pitää vähintäänkin hyvänä . Niin, ja viimekädessä kuitenkin lienee niin, että päätöksen lukioasiasta kuitenkin tekevät ennenkaikkea vaaleilla valitut luottamushenkilöt, eivät suinkaan nuoret. Mitä tuohon vetovoimaisuuteen taas tulee, niin mielestäni sitä ei ainakaan lisää jatkuvat huhut lakkauttamisesta, jotka pohjautuvat julkisuudessakin jatkuvasti esillä oleviin suurlukiosuunnitelmiin ja mielestäni onkin kummallista, että näitä huhuja/suunnitelmia yms jatkuvasti nostetaan esiin. Kummallista nimenomaan siksi, että lähes kaikki päättäjät tai päättäjiksi haluavat, sinä mukaanlukien olette yksiselitteisesti ilmaisseet halunne Lammin lukion säilyttämiseksi. Miksi siis moinen työryhmä hämmentämässä kun kerran luottamushenkilöiden mielipide jo tässä vaiheessa on selvä…?

  Hyvää illanjatkoa!

  T: Timo Autio

 5. Sari Rautio sanoo:

  Sinäpä sen sanoit. Asia on kuten aina kouluasioissa, jos koulussa on oppilaita, se kannattaa säilyttää.
  Sari

 6. Erkki Strömberg sanoo:

  Toimintatapahan on sama, oli kyseessä Lammin lukion lakkautus tai Toriparkin rakentaminen. Virkamiehet jatkaa asian parissa puuhastelua oli valtuutetuista enemmistä tai vähemmistä mitä mieltä tapansa.
  Päätösvaiheessa ne sitten koplataan osaksi jotain ”suurta ja kaunista” ja voi voi kun se täytyy antaa mennä läpi.
  Näinhän se tuppaa menemään, ei se paljoa äänestyshaluja nostata.
  Meidän demokratiasamme enemmän voi vaikuttaa muuten kuin pelkästään äänestämällä.
  Sitä muuta toimintaa saattaapi osa valtetuista jopa pelätä.

 7. Sari Rautio sanoo:

  Erkille tiedoksi, ja muille muistukseksi: Virkamiehet toimivat virkavastuulla valtuutettujen päätösten mukaan. Meillä – luojan kiitos- enemmistö päättää, ja sen mukaan mennään. Niin myös Toriparkista tai lukiosta tai vaikka terkkarista päätettäessä.
  Voimia!
  Sari

 8. Timo Autio sanoo:

  Huomenta Sari!
  Kyllä kyllä, näinhän se menee kuten sanoit. Hittolainen, olenpas minä nyt myötämielinen. Mutta, kuten sanoit, enemmistö päättää ja nimenomaan enemmistö demokraattisesti vaaleilla valituista luottamushenkilöistä. Juuri tästä syystä olen omalla kohdallani äänestyspäätöstä miettiessäni pyrkinyt toimimaan siten, että kysyn ehdokkailta mielipidettä juuri niistä itselleni tärkeistä asioista ja mikäli mahdollista niin vieläpä jollakin tapaa dokumentoituna, mikä usein onkin mahdollista. Kaikista kaupunkimme asioista joita käsittelyihin tulee en mielestäni kohtuudella voikaan vaatia kenenkään olevan juuri samaa mieltä kuin itse, mutta nämä oleelliset omaan arkeen ja tulevaisuuteen liittyvät jutut ratkaisevat. Elämä on kuitenkin opettanut, että ennen vaaleja joo joo-juttuja saa kuulla lähes kaikista asioista, ja luulenpa myös, että Mobilaattien yms menekki vaalien alla ehdokkaiden liiallisen nyökyttelyn aiheuttamiin niskakipuihin on valtaisaa. Tästä syystä on tarkentaviin kysymyksiin annettu vastaus yleensä se ratkaisevin tekijä ainakin omalla kohdallani. Näin toimimalla, ja luonnollisesti päätöksentekoa seuraamalla voin sitten reilusti todeta, että onko ääneni saanut luottamushenkilö sen luottamuksen arvoinen minkä perusteella hän on minulta luottamukseni yhteisten, myös minun asioiden päättämiseen vaalien kautta saanut. Mikäli aikanaan ilmenee, että näin ei ole, niin on mielestäni järjen köyhyyttä tehdä sama virhe uudestaan seuraavissa vaaleissa, mutta toden totta, tästä kuuluu vastuu ennenkaikkea änestäjälle itselleen.

  Niin, ja todettakoon vielä, että olen saanut kysyessäni niitä vastauksia tarkentaviin kysymyksiin kiitettävästi, mutta vielä enemmän olen jäänyt vaille vastausta, joka toisaalta on hyväkin, sillä se helpottaa huomattavasti äänestyspäätöstä karsimalla jyvät akanoista.

  Rauhaisaa päivänjatkoa!

  • Sari Rautio sanoo:

   Ja tarkennuksena vielä- ilman muuta politiikalla ja polittiisilla valinnoilla ratkaistaan asiat. Lamminkin lukiota pitää kehittää ja kasvattaa koska se on vetovoimainen nyt jo;)

   Ja äänestyspäätös kannattaakin tehdä harkitusti. Jokainen ääni ratkaisee.
   Sari

   • Erkki Strömberg sanoo:

    Jep, selittäkääs miten se kuntalaisen äänestäminen vaikutti kun Lammin kunnan viimeinen valtuusto valittiin. Tulevasta kuntaliitoksesta ei kukaan halaistua sanaa sanonut, olihan se kumminkin jo selvästi johtavien Lammin kunnan virkamiesten päiväuni.
    Sitte sitä samaa asiaa kolmasti äänestetiin kuukauden välein, kunnes saatiin mieleinen tulos.
    Miten minun antamani ääni silloiseen valtuuston kaikkein tärkeimpään päätökseen kunnan lakkauttamisesta vaikutti?
    Miksi ei äänestety neljättä kertaa?

Jätä kommentti

css.php