Nuorisotakuuta yhteistyöllä

Muistatko sen tunteen, kun ensimmäisen kerran sait omalla työllä ansaitun palkan tilillesi? Se kertoi, että minähän osaan ja voin, jos vain tahdon. Mutta jos nuorella ei ole mahdollisuutta näyttää kykyjään, on mahdotonta kokea tuota onnistumisen tunnetta. Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd) oli 17.10 Hämeenlinnassa puhumassa 1.1.2013 voimaantulevasta nuorisotakuusta. Sen mukaan jokaiselle nuorelle on tarjottava järkevä, nuoren vahvuuksiin ja mahdollisuuksin pohjautuva opiskelu- tai työpaikka. Nuorisotakuun täysimääräinen onnistuminen on valtava haaste, joka onnistuu vain laajalla yhteistyöllä.

Tätä yhteistyötä me olemme Hämeenlinnan seudulla onneksi jo harjoitelleet, mutta nyt on aika pistää uusi vaihde silmään. Mukaan tarvitaan oppilaitokset, elinkeinoelämä yrityksineen, järjestöt sekä tietysti kaupungin ja valtion eri toimijat. Sekä tietysti nuoret itse. Osallisuus ja omaan elämään vaikuttamiseen tarvitaan oikeita tekoja ja mahdollisuuksia. Tarvitaan vahva yhteinen sitoutuminen ja suunnitelma. Tarvitaan lisää oppisopimuskoulutusta, näyttötutkintoja, opintojen ohjausta, etsivää nuorisotyötä mutta ennen muuta tarvitaan niitä työpaikkoja, järkevää työtä ja työtaitoja.

Me voimme yhdessä auttaa nuorta saamaan työkokemuksen, joka voi olla ratkaiseva nuoren elämän jatkon kannalta. Työelämän ensimetreillä jo kahden viikon työkokemus voi auttaa elämässä eteenpäin ja näyttää nuorelle, että hän osaa. Työseteli on osoittautunut tähän hyväksi kannusteeksi. Samoin jo perusopetuksen aikana tarvitaan työelämätaitojen harjaannuttamista. Tässä olisi hyvä väline vaikkapa 4H järjestön työelämäajokortti kaikille yläkoululaisille. Suomen työelämällä ei ole varaa menettää yhtäkään tekijäänsä

Työllisyyden ja opiskelun lisäksi nuorten kokonaisvaltainen hyvinvointi täytyy olla tavoitteena nuorisotakuun toteuttamisessa. Elämänhallintataidot, terveelliset elämäntavat ja vaikkapa turvallinen asuminen ovat itsenäistymisen edellytyksiä.

Nuorisotakuu on kaikkien yhteinen asia. Näinä erojen etsimisen aikana tähän on sitouduttava yhdessä. Nykyiset valtuustoryhmät nostivatkin yhdessä nuorten yhteiskuntatakuun ja siihen valmistautumisen kuluvan vuoden valtuustosopimuksen tavoitteeksi.

Nuorisotakuu on tärkeä. Se on suora ja toivorikas viesti siitä, että nuorista pidetään huolta. Heitä ei viskata sivuun hankalinakaan aikoina ja että heitä tarvitaan – nyt ja tulevaisuudessa. Nuorta ei jätetä.

Sari Rautio
Nuorten ohjaus- ja palveluverkoston puheenjohtaja
Hämeenlinna

Tätä kirjoitusta ei julkaistu Hämeen Sanomissa

5 kommenttia artikkeliin “Nuorisotakuuta yhteistyöllä”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Kauniita sanoja sisällössä ei varsinaista lihaa luitten päällä!

  Olen seurannut lähipiirissä tätä nykynuorten veivaamista työelämään ja huomannut kuinka näitä hyväksi tarkoitetuja työelämään ”tutustumisjaksoja” käytetään härskisti väärin. Kela maksaa nuorelle päivärahan ja 9 euroa päivä jonka nuori on ollut jossain työtä tekemässä. Työantajalla ei mitään kuluja. Siis orjatyövoimaa.

  Siellä työpaikalla vaan korvataan tällä nuorella yksi työtekijä ja kun puolivuotta on mennyt otetaan seuraava.
  Koskaan nuori ei näin saa vakituista työtä ja he ovatkin jo sopeutuneet tilanteeseen ja tyytyvät jopa yhden kuukauden työsoppareihin.

  Työntekijän asema Suomessa on heikoimmasta päästä EU oikeissa teollisuusmaissa, senhän näkee jo miten täällä voidaan tehdas lopetta ja tuotanto siirtää vaikka Italiaan kun siellä se vastaava tulisi työnantajalle paljon kalliimmaksi (Wärtsilä laivadiisselit).

  Tampereen kaupunki käyttää paljon kirjastoissaan em tavalla hankittuja kirjastonhoitajia, kaupungissahan on alan oppilaitos ja paljon jo koulunsa käyneitä kirjasto-alan nuoria työttömanä.

  Siis järjestelmä jonka pitäisi auttaa saamaan vakituista työtä estääkin sen. Onko se oikein tarkoituskin?

  Kun tämä työnantajien ”kultakaivos” leviää vielä yksityiselle puolellekin syntyy tilanne jossa valtio/Kela maksaa palkan ja työnantaja saa tuotannon korvauksetta. Pitäisköhän alkaa työantajaksi, niin helpolta tää näyttää.

  Missä mättää?

 2. Sari Rautio sanoo:

  Jep Erkki, paljon pitää siis muuttua. Jokaisen nuorten opiskelu – ja työpaikka ei kuitenkaan onnistu kenenkään omin toimin, vaan tarvitaan laajaa yhteistyötä.
  Sari

 3. Tuure sanoo:

  Heippa taas Sari. Tulin kertomaan, että särähti oikein korvaan kun julistit eilisessä MOTissa HPK:n Hämeenlinnan tunnetuimmaksi brändiksi. Tiedoksi sulle, että Hämeenlinnan tunnetuin brändi on kyllä Iittala – ja myös kansainvälisesti, toisin kuin HPK. Se, että kovin moni ei ehkä osaa yhdistää Iittalaa Hämeenlinnaan, onkin sitten jo toinen asia.

  • Sari Rautio sanoo:

   Hei, ihan totta!
   Hyvä huomio, Iittala pitää saada tiiviimmiin osaksi Hämeenlinnan kuvaa. Meillä on se onnellinen asema, että täällä on paljon hyvää jonka varaan voi rakentaa.
   ”Historiastaan elinvoimaa ammentava kaunis ja kodikas kulttuurikaupunki Suomen sydämessä”

   Sari

 4. Tapsa sanoo:

  http://yle.fi/uutiset/3-9390752

  Tämä nyt tuli ensimmäisenä vastaan. Luuletko Sari että sinulla on enää minkäänlaista uskottavuutta enää jatkaa kaupungin hallituksen puheenjohtajana. Minä en usko, voithan toki yrittää.

Jätä kommentti

css.php