Vaalien jälkikuumetta

Yhteinen iso haaste on jatkuvasti laskeva äänestysprosentti. Onko syynä puolueiden samankaltaisuus? Ei- eroja on kyetty tuomaan esiin radikaalisti. Onko syynä kyynisyys, ei voi oikeasti vaikuttaa? No ei kai, kysytääs vaikka Terhi Kyhkyseltä, onko yhdellä äänellä merkitystä… Onko kyseessä asioiden monimutkaisuus? Varmasti osittain, jatkuva monimutkaisten asioiden yksinkertaistaminen saa myös koko päätöksenteon näyttämään kummalliselta ja järjettömältä. Onko kyse maailman sirpaloitumisesta ja arjen hajaantumisesta laajemmalle alueelle? Ehkä. Kotikunnan merkitys ihmisen arjelle vaihtelee. Kun työ ja koti, ehkä harrastukset ja jatkuvasti käytettävät palvelut ovat eri kuntien alueella, on yhden kunnan merkitys arjelle vähentynyt. Onko merkitystä riitelyllä ja syyttelyllä? On varmasti. Onko merkitystä osallisuuden vähenemisellä? Ihan varmasti.

Konkreettinen asia ja toimenpide-ehdotus. Kysyin edellisten kuntavaalien 2008 jälkeen näin, ja toistan kysymyksen – on näet edelleen ajankohtainen:
”Tarvitaanko valtuuston kyselytuntia?

Päätöksenteon avoimuus ja perustelut mietityttävät kaupunkilaisia. Avoin ja luottamuksellinen vuoropuhelu ”Korvakiertueen ” tyyliin, kuukausittain ja jatkuvasti järjestettynä voisi olla hyvä ratkaisu. Luottamusmiehen alustus ajankohtaisesta aiheesta ja sitten sana on vapaa kuntalaisille? Tunti, puolitoista ja juttu jatkuu netissä, Mitäs sanotte- ja onko kokemuksia? ”

Otetaan tämä käyttöön ja samoin avoimet lautakuntien kokoukset vuosittain.

Terveiset Brysselistä, jossa uuden ohjelmakauden mahdollisuudet antavat hyvät eväät rohkealle kasvulle ja etenemiselle myös Kanta-Hämeessä.

Sari

18 kommenttia artikkeliin “Vaalien jälkikuumetta”
 1. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moikka Sari!

  Minä ehdotan avointa ja aitoa vuorovaikutusta kaupunkilaisten ja valtuutettujen kesken. Lisäksi ehdotan ylimielisyyden heittämistä romukoppaan ja realiteettien tunnustamista. Olishan noita hyviä ehdotuksia muitakin, mutta noilla on hyvä aloittaa. Ja sitten se, kun Iisakki ehdotti, että otetaan ekaan kokoukseen lakimies mukaan, niin olisko parempi jos otettais äidinkielenopettaja tai joku LUKI-opettaja.
  T HK

 2. Jouko Tarkiainen sanoo:

  kehottaisin miettimään tarkasti mitä Johannes Koskinen ja jari Koskinen tarkoittivat kommenteillaan heti vaalien jälkeen sari. Johannes Koskinen: ”Ihmiset ovat kokoneet päätöksenteon ylimieliseksi suhmuroinniksi”. Jari Koskinen:” peiliin katsomisen paikka”. Ymmärrän kyllä että tavoillesi uskollisena näistäkään et ymmärrä mitään. Mieti nyt ihka oikeesti kuitenkin.

  • Sari Rautio sanoo:

   Vaalit on hyvä paikka katsoa peiliin. Parempi on tehdä sitä koko ajan, ja ottaa opikseen. Koskisen Jari on fiksu mies, ja sukunimikaimallakin on hyviä näkemyksiä. Meillä on paljon kehittämistä viestinnässä, eli siitä miten asioista puhutaan ja miten kerrotaan päätöksenteosta. Asiat on miltä näyttää, ja siinä meillä on jokaisella vastuu.
   Sari

 3. Teppo Turja sanoo:

  Avoimen keskustelun lähtökohta on, että kaikki asiat voidaan nostaa suljettujenkin ovien takaa käsiteltäviksi eikä ainoastaan ne, joista ei ole odotettavissa harmillisesti toisenlaisia näkemyksiä. Vähän häiritsevät sen kaltaiset ”rakentavan yhteistyön” avaukset, joissa kirjoittamaton ja sanomaton ehto on, että kunhan olette samaa mieltä kanssamme. Helppoahan se tietysti olisi, voisi lakata ajattelemasta. Sivusta seuraten tämä näyttäisi olleen linja.

 4. katriina ahtiainen sanoo:

  Hei!

  Olen kokenut, että Hämeenlinnassa on avoin vain
  ulko-ovi, jos ei satu olemaan samaa mieltä.

  Ystävällisin terveisin
  Kati

 5. teknopappa sanoo:

  Itse kävin äänestämässä kyllä ja en antanut kyllä ääntäni näille valtapuolueille. Olen sitä mieltä että tässäkään kaupungissa ei mikään muutu, koska kokoomus ja demarit jo nyt ovat jakamassa toisilleen valtaa. Minusta demarit ja kokoomus tekisivät aivan oikein jos myöntäisivät tappionsa ja antaisivat tällä vaalikaudella vallan ns koaliitiolle. Uskon että tällä muutoksella seuraavissa kunnalisvaaleissa äänestämisvilkkaus asettuisi 70-80% välille. Tässä kaupungissa tulevaisuudessa tuhlailevaisuus ja velan otto lisääntyy kokoomuksen ja demarien johdolla se on ikävää mutta totta. Äänestysvilkkauden alahaiset % johtuvat juuri siitä ettei mikään kuitenkaan muutu kaupungissamme. Onneksi meillä kuitenkin on PS joka pistää nyt kapuloita ainakin valtakoneiston rattaisiin yes yes !

 6. Harri sanoo:

  Mielenkiintoinen kommentti tältä Shewbacca- nimiseltä kokoomuslaiselta koskien lapsilisiä.
  Onko tällainen laajemminkin keskustelun aiheena Kokoomuksen riveissä, kun kyseessä on kuitenkin peräti tulevien kokoomuspolitikoiden varapuheenjohtaja, asia ei ole aivan vailla huomiota.

  Toki nykypoliitikot osaavat Tujusen (Katainen ei ole kommentoinut) yrittää lakaista asian maton alle, mutta minkälaisesta asenteesta ihmisiin kyseinen lausunto kertoo…ei hyvältä näytä.

 7. Hyvä kysymys, Sari! Ja mukavaa, että edes joku pyrki vastaamaan kysymykseesi 😉

  Minä kannatan kyselytuntia. Se lisäisi varmasti vuoropuhelua kuntalaisten ja valtuutettujen välillä, jos keskustelu saadaan vain pysymään asiallisena. Kuinkahan todennäköistä on, että kaikki malttaisivat pysyä asiassa kapuloiden heittelemisen sijaan? Kuukausittaista huutelufarssia tuskin kaipaa kukaan.

  Yst. Susanna

 8. Kari Jokinen sanoo:

  Minusta Sarin ehdotus on hyvä.
  Puheenjohtajana pitäisi olla valtuuston puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Silloin keskustelu varmaan pysyisi asiallisena. Vielä tuohon tiukat säännöt: puheenvuoro max 2 minuuttia, kommentti tai valtuutetun vastauspuheenvuoro max 1 minuutti pitäisi homman jäntevänä.

  Milloin tuo olisi?
  Valtuustokokousta edeltävällä viikolla, jolloin esityslista on ollut muutaman päivän netissä nähtävänä, voisi antaa hyviä jännitteitä valtuustokokoukseen.
  Valtuustokokouksen jälkeisellä viikolla, jolloin keskustelu menisi pääasiassa tehtyjen kannanottojen perusteluun.

  Molemmilla olisi puolensa. Ainakin budjettikokouksen osalta soisin tuon olevan jälkimmäinen, koska laajan, kaikkeen vaikuttavan asian ennakkokäsittely voisi johtaa aika hajanaiseen keskusteluun. Muiden valtuustoistuntojen kohdalla tuo ennakkokeskustelu voisi olla parempi.

 9. Leo Leppänen sanoo:

  Moro Sari,

  Onnittelut sinulle mahtavasta äänisaaliista!

  Kuntavaalin tulos kertoo, että halutaan muutoksia ja uusia asioita kunnallispolitiikan substanssiin ja tyyliin. Toiminta jatkuu suunnilleen entiseen tapaan, jos ylimmässä johdossa (eli mm. kv:n ja kh:n puheejohtajistossa ja ryhmyreinä) jatkavat samat henkilöt. Siksi siellä puolueiden olisi tehtävä oleellisia muutoksia.

  Valtuuston kyselytunnit sekä hallituksen ja lautakuntien julkiset kokoukset/vuosi ovat lähes 100-prosenttisesti teatteria. Mutta ”korvakiertueissa” olisi ehkä ideaa. Puolueiden tulisi järjestää niitä säännöllisesti ajankohtaisista aiheista eri puolilla kaupunkia. Kiertueiden järjestämisessä olisi suotavaa hyvä yhteistyö puolueiden välillä.

 10. Sari Rautio sanoo:

  Tervehdys!

  Kiitos vilkkaasta kommentoinnista. Korvakiertue on hyvä idea. Jatketaan kehittelyä. Vaihtuvuutta ihmisiin tulee varmasti, tosin kaikki pjt saivat kohtuullisen hyvät äänimäärät, jos niitä henkilökohtaisia ääniä tarkastellaan. Osaaminen ja valtuuston luottamus lienee kuitenkin se tärkein asia, kaikkiin paikkoihin. Tuleva kausi on niin haastava että turhat kahinat on syytä jättää ja keskittyä asioihin. Yksin ei kukaan pärjää.

  Ryhmät taas sisällään pohtivat oman edustajistonsa eri tehtäviin. Meillä ryhmän vetäjäksi valittiin Helena Hirviniemi.

  Onnea kaikille valituille ja tietysti edelleen kiitos luottamuksesta, kasvanut äänimäärä oli huikean hieno juttu.
  Sari

 11. Kimmo Östman sanoo:

  Terve Sari,

  Fiksuja ajatuksia, ja ehdotuksesi melkein suoraan myös Vihreiden vaaliohjelmassa. 🙂 Ottaisin kuitenkin ohjelmaan vielä rohkeampia avauksia. Erityisesti lähidemokratian kohdalla olisi tilaa laajemmillekin muutoksille, ja vähintäänkin erilaisille kokeiluille. (Avasin tätä teemaa alkusyksystä Ajatuspaja Vision tuoreen raportin pohjalta.) Sinänsä kannatan kyllä myös luottamushenkilöiden ja kuntalaisten demokratiakahviloita ja -työpajoja, ynnä muita vuorovaikutuksen lisäämiseen ja sisällölliseen parantamiseen tähtääviä keinoja. (HäSa:ssa oli 5.11. kiinnostava juttu osallistavasta suunnittelusta.)

  Jos sallit, lainaan Hämeenlinnan Vihreiden vaaliohjelman neljä ensimmäistä kohtaa tähän keskusteluun aiheeltaan kuuluvina:
  ”Avoimuus ja demokratia
  * kuntalaisille demokratiatyöpajoja – kunnan asioista kuten budjetista ja vaikutusmahdollisuuksista kerrotaan säännöllisesti asukkaille
  * enemmän paikallista ja aitoa vaikutus- ja päätösvaltaa lähipalveluista ja lähiympäristöstä päättämiseen
  * päättäjät kuntalaisten tavoitettavissa ja tavattavissa – säännöllisiä keskustelukahviloita ajankohtaisista asioista
  * valtuuston kyselytunnit ja osa lautakuntien kokouksista avoimiksi kuntalaisille, valtuuston kokoukset nettiin”

  Onnittelut sinulle henkilökohtaisesta vaalituloksestasi. Menestystä ja viisautta tehtävääsi! 🙂

  Kimmo

  • Sari Rautio sanoo:

   Morjens Kimmo ja kiitos kiittämästä!

   Jo neljä vuotta sitten kirjasimme yhdessä kaikkien valtuustoryhmien kanssa yhteiseen sopimukseemme paljon keskeisiä asioita kestävän kehityksen edistämiseksi Hämeenlinnassa. Demokratiaa ja avoimuutta pyrittiin monella kirjauksella ja sittemmin toimepiteellä edistämään, ilokseni voin todeta että valtavasti on menty eteenpäin. Maailma ei ole valmis, eikä Hämeenlinnakaan, ja työtä asian tiimoilta on jatkettava tinkimättä. Yhteistyöllä. Vihreät ovat olleet edelläkävijöitä tässä ja teille kiitos siitä.

   Tuosta listasta on monta kohtaa jo toteutunut, nettikokouksetkin ovat tulossa! Lautakuntien pjt ovat tavattavissa säännöllisen epäsäännöllisesti, samoin johtavat virkamiehet eri paikoissa. Itse nostaisin esiin kyllä myös tämän sähköisen tavoitettavuuden – miten olisi puheenjohtajan FB vrt Turkuun?

   Julkinen keskustelu on vähän liikaa kuitenkin vielä vanhassa maailmassa, eli avoimia asioita hyvin usein kommentoidaan jo päätettyinä asioina valtaisan paheksunnan saattelemana. Eli avoimuutta myös keskusteluun, ja yritetään me kaikki päättäjät jaksaa aina perustella, kuunnella ja selvittää itsellemme faktat;)

   Sari

   • Lulu Riikonen kaupunginhallituksen johtoon

    Toivottavasti äänikuningatar, akateemisen loppututkinnon suorittanut, edustava, kielitaitoinen, virkadiplomi-insinööri Lulu Riikonen, yli 1300 ääntä, nousee kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Sari R ja Tarja F takaisin vuosikymmeniä laiminlyötyjä lukujansa perkaamaan ja kielitaitoa hankkimaan. Riikonen on näin juristin näkökulmastakin loistava skribentti.

Jätä kommentti

css.php