Enemmän on yhteistä kuin erilaista- ja siitä päästään eteenpäin

Syksyn aikana poliittinen keskustelu on kärjistynyt erojen etsimiseen. Uusien valtuustojen aloittaessa työnsä on tärkeää löytää niitä isoja yhteisiä asioita, jotka yhdistävät meitä ja luovat yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä. Käytämme valtavasti aikaa pohtiessamme sisältöjä, mutta vähintään yhtä merkityksellistä on pohtia toimintatapoja.

Muuttuvassa maailmassa on tehtävä valintoja

Koko Suomi elää kiihtyvän muutoksen aikaa. Maailmanlaajuinen taloustilanne asettaa omat reunaehtonsa, väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutoksen hidastaminen omansa. Isossa muutoksessa, rakenteita muutettaessa on vahvojen arvopäätösten aika. Pelkkä talous ei voi ohjata päätöksentekoa vaan meidän päättäjien on oltava rohkeita ja tehtävä valintoja pitkälle tulevaan katsoen. Kestävä kehitys laajasti ajatellen yksi iso arvovalinta, joka kysyy myös resursseja.

Koko Hämeenlinnan seudun ja maakunnan hyvä tulevaisuus vaatii laajaa yhteistä strategista tekemistä ja sitoutumista. Tässä meillä on uuden, avoimen toimintakulttuurin ja verkostojen hyödyntämisen tarve. Hyviä tuloksia verkostomaisella työskentelyllä on saatu aikaan esimerkiksi nuorten työllistämiseen työsetelin avulla tai yhteisöllisyyden kehittämiseen minipilottien käyttöönotolla. Samaa otetta tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen, korkeakoulupolitiikkaan ja kansainvälistymiseen, yleensä kaikkiin isoihin muutoksiin. Kenenkään yksittäiset toimet eivät riitä. Syntyvä korkeakoulukeskus on hieno esimerkki halusta kehittää yhdessä jotain parempaa. Koko seudun ja maakunnan yhteinen näkemys erikoissairaanhoidon tulevaisuudesta ja siihen sitoutuminen tarvitaan välittömästi, samalla otteella.

Muutosvaiheessa on aina epävarmuustekijöitä. Lait muuttuvat, ennusteet muuttuvat, väestö muuttuu. Päätöksiä on kuitenkin pysyttävä tekemään ja tulevaisuus on siis tehtävä itse. Älkäämme odottako vaan tarttukaamme toimeen. Rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, parasta hakien. Hämeen kehittämistahdin ei tule hiipua, vaan kiihtyä. Uusi valtuusto ei saa pehmeää laskua työhönsä. On hypättävä vauhdissa olevaan junaan ja pidettävä se raiteillaan. Kuntapolitiikka on pitkäjänteistä työtä, jossa valtuustokausi, tai budjettivuosi on osa jatkumoa. Tempoileva päätöksenteko ei tuo hyvää, ei asukkaille, henkilöstölle eikä kaupungin taloudelle.

Elinvoima syntyy yhteistyöllä

Jos halutaan menestyä, on tehtävä valintoja. On luovuttava jostakin vanhasta ja sitouduttava isoihin ratkaisuihin. Panostukset ovat isoja. Kyse on ennen muuta eri toimijoiden yhteisestä strategisesta valinnasta. Halutaan että koko seutu menestyy ja että HHT akselista se keskimmäinen H kukoistaa. Mutta miten tuo yhteinen näkemys saadaan aidosti muuttumaan toiminnaksi, teoiksi?

On ymmärrettävä, että ratkaisumallien hakeminen on haastavaa ja vaikeaa. Hämeessä on aina mennyt hyvin. Yhteinen tekeminen ei ole ollut välttämätöntä, muutenkin on pärjätty. Nykypäivänä Hämeenlinnan seutu ei kilpaile naapureidensa kanssa vaan valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti. Yhteinen toimintakulttuuri ja eri toimijoiden arvostaminen osana kokonaisuutta tuo meille voimavaroja, josta kaikki hyötyvät.

Päättyvän kauden kaikkien poliittisten ryhmien allekirjoittamassa valtuustosopimuksessa todetaan: Sopimuksen tarkoituksena on ohjata kaikkien Hämeenlinnan luottamushenkilöiden työskentelyä eri luottamuselimissä pitkäjänteiseen, hämäläistä hyvinvointia lisäävään suuntaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan ja vahvistaa poliittisten ryhmien yhteistyötä. Tämän soisin jatkuvan ja kirkastuvan uuden valtuuston aloittaessa.

Suomalaista osaamista

Meillä suomalaisilla on monia sellaisia vahvuuksia, joista voimme olla ylpeitä. Pärjäämme loistavasti lukuisissa kansainvälisissä vertailuissa. Se kaikki on kovan ja pitkäjänteisen työn tulosta. Meillä on itsenäinen, menestyvä maa ja mahdollisuus kouluttautua, tehdä työtä, yrittää. Suomalaisista elämänarvoista keskeisiä ovat toisen ihmisen elämän kunnioittaminen ja työn arvostaminen. Yleensä suomalainen pyrkii tekemään parhaansa. Tästä on pidettävä kiinni myös nyt ja tulevaisuudessa. Pieni kansa tarvitsee jokaisen jäsenensä parasta mahdollista panosta, yhteisen hyvän ja yhteisen hyvinvoinnin kehittymisen vuoksi. Toisaalta, kaveria ei jätetä ja heikoimmista on pidettävä huolta. Tasa-arvo ei tarkoita samaa kaikille vaan jokaisen on osallistuttava omien resurssiensa mukaan ja kannettava huolta myös lähimmäisestä, naapurin mummosta ja kaverin kakaroista. Sama pätee kuntien väliseen solidaarisuuteen, on kaikkien etu että koko seutu pärjää.
Meillä on myös vastuu tuleville sukupolville. Vastuu tästä hetkestä merkitsee todellista vastuuta kanssaihmisistä, se merkitsee välittämistä. Vastuu tuleville sukupolville merkitsee sitä, että meidän on omilla päätöksillämme ja käyttäytymisellämme luotava rakenteista sellaiset, että uuden sukupolven on hyvä täällä jatkaa meidän jälkeemme.
Muutosten ajat ovat aina viestinnällinen haaste. Viestimmekö siitä mistä luovumme, vai siitä mitä tavoittelemme? Viestimmekö uudesta ja paremmasta, vai haikailemmeko jo menetetyn perään? Ja viestimmekö siitä että kokonaisuus on hallussa, ja suunta on oikea, vai hajoitammeko ja heilutammeko venettä itse, omilla toimillamme?
Hyvä arki ja menestyvä seutu syntyy yhteistyöllä, yhteistä hyvää hakien ja erilaisia näkökulmia yhteen sovittaen.
Pidetään yhdessä hyvää huolta kovalla työllä, hiellä, kyynelillä ja rakkaudella rakennetusta kotiseudustamme ja uskalletaan tehdään siitä entistä parempi paikka asua, elää ja yrittää.
Joulurauhaa!

Sari Rautio Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja, Kuntaliiton hallituksen jäsen

Kirjoitus on julkaistu Hämeen Sanomissa 20.12.2012

37 kommenttia artikkeliin “Enemmän on yhteistä kuin erilaista- ja siitä päästään eteenpäin”
 1. Jari Ranne sanoo:

  Sari, teepä itse ja ryhmäsi nyt ensin sellainen ”rohkea päätös ja valinta”, että kaupungin asioiden valmistelu, päätöksenteko ja kaupungin omistamat yhtiötkin alkaisivat toimia täysin avoimesti ja läpinäkyvästi.

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Juuri Sarin tapaista ympäripyoreää lässytystä, ei mitään konkreettista.
  Mihin lienee ”pihvi unohtunut”.
  Kirjoituksella ja kokoomuksen nykymenolla on hirvittävä ero.
  Jos Göppels eläisi nyt hän olisi taatusti Sarin oppilas!

  • Seppo Mäkinen sanoo:

   Minulle jäi epäselväksi, tarkoittiko Sari kirjoituksessaan HHT:llä Hyvä veli, Hyvä sisko, Toteuttajat vai Hyvä sisko, Hyvä veli, Toteuttajat akselia.

   Muu oli ympäripyöreätä sanahelinää, eikä niitä konkreettisia tekoja yhteiseksi tekemiseksi ole vielä uuden valtuuston toiminnan osalta vielä kuulunut. Kun ei ole kuulunut, oletan, että neuvotteluissa on edetty OLEN SUURIN – KAIKKI MULLE-periaatteella, joten mitään yhteistä ei ole saatu aikaiseksi.

   • Sari Rautio sanoo:

    Heh, toi oli jo aika hauska;) OIkeasti HHT akseli on se Hämeenlinnan menestyksen tae, ja myös asia, josta löytyy vahva yhteisymmärrys seudun kuntien kanssa. Asema kahden suuren kaupungin välissä on myös kaksiteräinen miekka, miksi ihmessä tähän kannattaa pysähtyä, kun on kohta jo perillä isommassa, komeammassa, monipuolisemmassa keskuksessa? Ja siksi meillä tarvitaan ihan omanlaisemme elinvoimapolitiikka. Rohkea, eteenpäinkatsova ja kiinnostava.

    Mukavia välipäiviä, ja luistavia latuja,
    Sari

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Sarihan ei ole mitään kertonut neuvotteluista, jotka on kai jo päättyneet. Itse on kumminkin ilmoitanut olevansa avoimuuden airut joka käänteessä.
  Nyt olis aika jo puhaltaa ulos jotain!

  • Sari Rautio sanoo:

   Neuvottelut ovat edelleen kesken, ja sovimme että neuvotteluiden vetäjä tiedottaa niiden etenemisestä. Johannes on sen hoitanut omalla tyylillään mallikkaasti.
   Sari

   • Kari Ilkkala sanoo:

    Jos neuvottelut ovat vielä kesken, niin tunnun missanneen joulurauhan kourissa jotakin.

    Sari, ilmoitteletko missä ja koska neukat jatkuu, niin tiedetään laittaa joku paikalle?

 4. riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Hämmästyttää, kummastuttaa,
  miten kyläpoliitikko Rautio kommentoi kansanedustaja Johannes Koskisen roolia neuvotteluissa.
  Aivan kuin Johannes olisi talutushihnassa,
  koirakoulun mallikkaasti suorittanut tyylitaituri?!
  Riitta N.

 5. Tapani Silvo sanoo:

  Aika hieno vihjaus (jos nyt oikein ymmärsin) Ilkkalalta! Siis, että Rautio syöttää siellä täyttä puppua. Pistää siis pränttiin kaikkea, mitä sylky suuhun tuo.
  On kyllä niitäkin, jotka ovat ylistäneet k.o. henkilön viisautta…
  Jos Rautio on viisas, niin tässä ei voi olla kyse muusta kuin lukijoiden halveksunnasta… Tapsa

 6. Konsta Kupiainen sanoo:

  Oma Kotipesä kuntoon.
  Missä Katuman kehittäminen?

 7. Sari Rautio sanoo:

  Tervehdys,

  ainakin valtuustosopimus on edelleen kesken, eikä kai paikkajakokaan ihan selvä ole. Minulla on ainakin kalenterissa useampia merkintöjä alkavalle vuodelle liittyen näihin aiheisiin, ja meidän osaltamme neuvottelut ovat edelleen kesken.

  Kannattaa muuten seurata myös muiden kuntien neuvotteluiden etenemistä ja sisältöjä. Aika yhteneväisiä juttuja löytyy. Ja lopuksi vielä, uskon kyllä että meilläkin löytyy yhteisiä näkemyksiä. Jos ja kun niitä halutaan löytää.

  Mukavaa ja leppoisaa loppuvuotta,
  Sari

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Sari,

   Ah, täytyy sen olla totta kun se on sinun kalenterissasi ;-D

   Vai kannattaisikohan sinun sittenkin synkata kalenterisi Tapio Vekan kanssa, hän kun oli viimeiseksi jääneessä möötissä, sinä et (tai jos olit, niin sorry, en huomannut väenpaljoudesta).

   Kun Tapio Vekka ilmoitti, että kokoomus ei tule hyväksymään valtuustosopimusta sellaisena kuin Johannes Koskinen sen kaikkien palautteen perusteella veti yhteen, ja kun Tapio Vekka lisäksi ilmoitti, että kokoomus ei neuvottele Pro Hämeenlinnan kanssa mistään, ja että kaupunkikonsernin yhtiöiden hallituksiin ei tulla ottamaan yhtään Pro Hämeenlinnan jäsenpuolueiden edustajaa, niin kuulosti siltä, että nimenomaan kokoomuksen osalta neukat oli siinä.

   Valtuustosopimuksen luonnoksen osalta ei ole sovittu mitään konkreettista aikataulua tai menettelyä miten sen käsittelyä yhdessä jatkettaisiin. On totta, että asia jäi Johanneksen taakse, mutta neukkojen muutenkin päätyttyä kuten päättyivät, niin en keksi miksi sopimusluonnos ei olisi julkistettavissa?

   Kokoomus on etenkin Tapio Vekan suulla käyttänyt allekirjoittaneen KOy Moreeni-Metallin asioista tekemää tutkintapyyntöä syynä koko Pro Hämeenlinnan diskriminointiin. Pron piirissä onneksi ymmärretään muutoin yksilön vastuuta korostavaa kokoomusta paremmin yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien päälle. Prolla ei ole mitään mahdollisuuksia, eikä käytyjen keskustelujen perusteella halujakaan, yrittää estää yksittäistä kansalaista ottamasta aloitetta käsiinsä tilanteessa, jossa väärinkäytöksistä tietoisiksi saatetut kaupungin ylimmät päätöksentekijät eivät sitä tee. Luottamusta iyselleen vaativa johto voi saada luottamusta vain toimimalla oikein. Jos johto ei enää erota oikeaa väärästä, se ei enää ansaitse luottamusta. Kaupungin poliittisen johtajan roolia hamuavan kokoomuksen neuvotteluissa esittämä vaatimus siitä, että Pron pitää ansaita kokoomuksen luottamus, on absurdi.

   Toistan Sari, että kaikki Pro Hämeenlinnassa vaikuttavat puolueet ja henkilöt ovat yhteistyöhakuisia ja -kykyisiä. Yhteistyö tarkoittaa, että sekä tavoitteista että keinoista niiden saavuttamiseksi voidaan löytää sellainen yhteinen näkemys, jonka toteuttamiseksi kaikki osapuolet voivat tehdä työtä. Tähän mennessä teille puhuminen on ollut yhtä hyödyllistä kuin tavarajunan pysäyttäminen kermakakulla.

   Kokoomus tietää hyvin, että Pro Hämeenlinnalla on selkeästi kokoomuksen vastaavasta poikkeava näkemys osin tavoitteistakin, mutta etenkin keinoista. Meille yhteistyöneuvottelut ovat tähän asti näyttäytyneet lähinnä väittelynä itsemurhakandidaatin kanssa. Jo vain me yritämme puhua teitä viimeiseen asti ympäri tekemästä sitä, mutta jos päänne ei käänny, niin ei me kyllä auteta, saati tehdä itsekin itsaria yhteistyökykymme todistamiseksi.

   Uskot Sari, että yhteisiä näkemyksiä on mahdollista löytää jos ja kun niin halutaan. Pro haluaa yhteistyötä myös kokoomuksen kanssa, mutta se edellyttää kokoomuksen alkavan oikeasti kuunnella niillä kuuluisilla korvillaan, ja muuttavan päätöksenteon tapaa, kulttuuria, keinoja ja osin tavoitteitakin. On selvää, että Pro ei saa kaikkea mitä haluaa, eikä varsinkaan heti, mutta niin ei saa enää entisessä määrin kokoomuskaan, jos yhteistyöhön oikeasti lähtee muutenkin kuin puheissa.

   • Sari Rautio sanoo:

    Hyvää iltaa täältä Sairiosta, ihana olla taas kotona;)

    jeps, en ollut viime neuvottelussa, kuten tosiaan panit merkille. Meillä Kokoomuksessa kun on nimettynä kuusi neuvottelijaa, jotka kaikki ovat ihan yhtä kartalla neuvotteluiden kulusta. Kaikki eivät aina osallistu, mutta sekä ennen että jälkeen käydään yhdessä asiat läpi, ja myös ryhmän pidetään ajan tasalla. Ja meillä on ihan se Kokoomuksen yhteinen linja, ei raution, vekan tai hirviniemen, vaan yhdessä sorvattu.

    Sekä sisällöstä että paikoista ei olla vielä valmiita, kuten Johannes Koskinenkin ihan medialle totesi. Kuitenkin hän totesi siinä yhteydessä myös, että pro / 37 neuvotteluissa ei päästy eteenpäin, ja niitä siinä asetelmassa on turha jatkaa. Eli etsitään miten mennään eteenpäin. Asiat pitää ja halutaan kuitenkin ratkaista niin että päästään tekemään sitä työtä, mihin olemme kaikki kaupunkilaisilta mandaatin saaneet.

    PikkuPenaa lainatakseni, rauhallisesti. Demokratia on hankala juttu, mutta paras tapa kuitenkin hoitaa yhteisiä asioita, parempaakaan ei ole. Vai miten se joku viisas on sanonutkaan…

    Ja jos tämä on jonkun mielestä ilmanaikuista jorinaa, niin yritetään selvittää vielä paremmin. Ei tää mitään kauhean vaikeaa eikä ihmeellistä ole, ihan normaalia ihmisten välistä toimintaa. Täytyy vaan tehdä erinomaisen huolellisesti ja oikein- koska kyse on kaikkien yhteisestä eikä vaan omasta.

    Mukavaa loppuvuotta,
    Sari

    ps, siitä luottamuksesta… taitaa olla kyse ihan molemminpuolisesta vajeesta, vai? Ja siihen taas auttaa ihan kuten muissakin ihmissuhteissa tai organisaatioissa, yhteiset pelisäännöt, joita noudatetaan. Ja siitä se luottamus sitten kasvaa, jos ja kun on halua. Mulla ainakin on.

    • Jacob Södermanin korruptioksi leimaama nimityskaavailu!

     Mitä demokratiaa se on, jos on jo etukäteen tehty kahdessa puoluetoimistossa, Kokoomuksen ja demarien Hakaniemen palatseissa, perinteiseen maakuntakaupunkiimme diilit, Unionin entisen oikeusasiamiehen Jacob Södermanin SK:ssa nro 37, 14.9 2012 artikkelissa paheksuma korruptiokuvio? Kuntavaaleissa hävinneet puolueet, kokoomus ja Urpilais-demarit jakavat siis etukäteen salamyhkäisesti ja itsekkäästi huippupaikat Hämeenlinnan lautakunnissa, joihin voittajaperussuomalaisten on tyydyttävä. Sen jälkeen etukäeen sovittu kaupunginjohtajavalinta pannaan häveliäästi hakuun, kunhan se on koko maassa kuulutettu ylioppilas Filatovin heiniin kuuluvaksi? Korvantaustoiltaan märkä, lukiosta juuri päässyt tyttärensä Veera Oksanen on sitten jo istutettu äiti-Filatovin pomoksi valtuustoon. Demareilla ovat menossa jo neljännet häviövaalit edellisten parlamenttivaalien jälkeen. Puheenjohtajistoon ollaan nyt siis maakuntalehden vahvistaman tiedon mukaan istuttamassa koulupudokkaat, seminaaripudokas Rautio ja 29 vuotta, vv. 1983-2013 Tampereen punaisessa yliopistossa tenttejään hionut Filatov, edelleen vasta 60 %:ne opintosuorituksineen julkisen opintorekisterin mukaan. Sen ilmaiseksi jaettavan julkisen opintorekisterin mukaan se gradukin edelleen puuttuu, vaikka Filatov väittää Wikipediassa sen kadonneen v. 2000. Kaupunginjohtajan tehtävässä ei julkisia papereita saa kadottaa.

     Sitä ihmettelee vanhana ja pian entisenä kaupunkilaisena, miksei uudeksi kaupunginjohtajaksi houkutella Skotlannissa tohtoroinutta ja Saudi-Arabiassa professorin virkaa hoitanutta, kaikki suomalaiset keskussairaalat konsultoinutta, Pietarinkin suursairaalaan perehtynyttä maailmanmenestyjää, Florence Nightingale- mitalin v. 2011 saanutta filosofian tohtori Liisa Hallilaa, Hämeenlinnan pitkäaikaista kunnallisvaltuutettua ja tarkastuslautakunnan jäsentä? Saamattoman kokoomus-Risikon on aika tehdä tilaa kansainväliselle tohtorillemme. Nukkuuko keskusta uusine valovoimaisine puheenjohtajineen Ruususen unta eikä valvo puolueensa etua? Liianko pätevä tämä erinomaisen kielitaitoinen tohtorisnainen Hallila? Raution ja Filatovin kannattaa viedä ne opintonsa ensin loppuun, hankkimalla samalla asianmukainen kielitaito, ja palata sitten vaikka 10 vuoden perästä enemmän uskottavina näihin hakukuvioihin.

     • Aarno Järvinen sanoo:

      Hyvä Inkeri
      Olet ensimmäinen joka ihan nimen kanssa haikailee pätevää ammattijohtajaa. Itse olen vaan uneksinut ammattinsa taitavaa saneeraavaa johtajaa joita jonkin verran löytyy.
      Harmi,että maisemaa muutat.
      Aarno Järvinen

     • Luulin esiin ahkerasti heitettyä nimeä Filatov tämän vanhan aseveliakselin ja paikallisen median suosikkikandidaatin oikeaksi nimeksi, jonka ne lienevät nyt jo melkoisia jääviyksiä sukulaisuussyistäkin synnyttävänä hylänneet, Maailmalla, edes Lontoossa soisi olevan kannuksensa ansainnut, kielitaitoinen ja siipiä kokeillut, vaikkakin hämeenlinnalaistaustainen. Pikkaisen häiritsee se, että sukunimet ovat välillä hukassa, Kuin lastentarhameininkiä, saria, iisakkia jne. . Pääasia, ettei äskeisen kokeneen EU-oikeausasiamiehen Jacob Södermanin jyrähdyksen (SK 14.9.2012) jälkeen Hämeenlinnan valinta mene poliittisena, perustuslakia rikkovana virkanimityksenä ja puoluetoimistoissa päätettynä rakenteellisen korruption puolelle, ja siten sotketa jopa tulevia eduskuntavaaleja. Sen nyt on tästä omasta pienestä kirjoittelusta oppinut, ettei sisäpiiri halua tavallisena, tosin lakia tuntevana kansalaisena heidän sopan keittamiseensä puuttuvan. Tarkoitus oli vain tuoda esiin nimityksen juridiset haasteet.

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Toivottavasti saamme tänne sen valtuusto-sopparin luettavaksi, siis Koskisen yhteenvedon.

  Siis paperi esiin Johannes!

 9. Tapani Silvo sanoo:

  Ihmeellistä! Menikö kaikilta Pro Hämeenlinnaan kuuluvien puoluiden edustajalta puhti pois?
  Kari Ilkkala ainoastaan kunniakkaasti selvittää meille tätä soppaa.
  Kumma että demarit jaksavat sietää Vekan suunsoittoa! Vekkaa vituttaa niin perkeleesti, kun hänelle itselleen suunnittelemansa monumentti (=toriparkki) meni sivu suun!
  Demarit, hoi! Onko teillä minkäänlaista ryhtiä? Jättäkää jo Rautio ja Vekka oman onnensa nojaan!
  Silvon poika

 10. Ihmetyttää sanoo:

  Pro Hämeenlinnakin voisi tiedottaa itse, että miten ne neuvottelut oikein menevät, kun viimeinen kommentti on parkkimaksuista 7.9.2012? Eli loppuiko tämä koalitio nyt sitten tähän? Itse olen ainakin säännöllisesti käynyt katsomassa, että onko koalitiolla jotain uuttaa tiedotettavaa neuvotteluista tms. asioista?

 11. Konsta Kupiainen sanoo:

  Tämän Gordionin solmun aukaisee vain ulkopuolinen PORMESTARI.

 12. Kimmo Kautio sanoo:

  Melkoista metapolitiikkaa. Päätöksentekijöiltä vaaditaan sitä ja tätä, yhteistyöllä onnistuu ja Hämeenlinnan parhaaksi. Niin aina juu. Samalla peräänkuulutetaan painokkaasti päätöksiä päätöksenteosta ja keskustelua keskustelusta. Ja kun lasi on tyhjä, on tietenkin helppoa toimia läpinäkyvästi, vaikka toisella puolella näkyvä maailma näyttääkin lasin läpi tarkasteltuna hieman vääristyneeltä. Lisätään ripaus kallepalanderia asiakysymyksissä, niin avot.

 13. Tapio Vekka sanoo:

  Kuulin nimeni taas mainittavan, niin ajattelin vastata

  Ilkkalan kommenttiin pari ajatusta:
  Luottamuspaikkaneuvottelut ovat näkemykseni mukaan luottamuksellisia, enkä niiden yksityiskohtia lähde sen vuoksi tässä avaamaan. Ilkkalan suuhuni laittamia ”ilmoituksia” en kaikkia muista sanoneeni samalla tavalla.
  Hänen määritelmänsä yhteistyöstä vastaa omaani, mutta neuvottelujen myötä sen saavuttamiseksi molempien päiden pitää kääntyä. Sellaista en ole havainnut näiden tapaamisten aikana, ennemminkin päinvastoin.
  Ilkkala kirjoittaa tässäkin koko ProHämeenlinnan puolesta. Olisikin mielenkiintoista tietää, ovatko kaikki pron jäsenet hänen näkemyksiinsä sitoutuneet ja yhteisneuvottelujen lopputulokseen yhtä tyytyväisiä kuin keskustan pääneuvottelija.
  Ja luottamuspaikkaneuvottelut jatkuvat kyllä, itselläni on tällä hetkellä kaksi tapaamista sovittu tulevalle viikolle ja pari seuraavalle -eri kokoonpanoilla

  ja Silvolle vielä:
  Toriparkki on työn alla ja uusi valtuusto ratkaisee sen toteuttamisen tai toteuttamatta jättämisen. Kaupungin kehittymisen kannalta toivon sen toteutuvan, vaikka oman yritykseni intressi onkin sille vastakkainen – mitä hankalampi keskustaan on omilla autoilla tulla, sen enemmän väki kulkisi busseissamme…

 14. Erkki Strömberg sanoo:

  Tapio Vekka?
  Ovatko kaikki kokoomuksen neuvottelijat samaa mieltä kanssasi, jotta ette neuvottele Pron kanssa? Eikä yhtiöitten hallituspaikkoja prolle anneta?
  Entä ovatko kaikki ryhmä 34/37 jäsenet takanasi?
  Tähänhän voinet vastata jos vastaavaa prolta itse kyselet?
  Muistatko mitä neuvotteluissa olet sanonut?
  Vaalin-alus-lauantaina et muistanut torilla mitä edellisessä kaupunginhallituksessa olit puheenjohtajana nuijinut pöytään?
  Onko dementia vaivannut jo kauan, onkohan Vekka-yhtiöllä työterveydenhuolto kunnossa?

  Johannes Koskinen?
  Koska julkaiset valtuusto-sopparin yhteenvedon?
  Ovatko kaikki demarinevottelijat/valtuutetut takanasi sopparin puolesta?

  Yleisesti kaikille?
  Avointa keskustelua, kiitos!

 15. Jussi sanoo:

  Erkki, miksi ihmeessä luottamustehtävään valitsemiemme luottamushenkilöiden luottamukselliset keskustelut pitäisi saada tänne keskeneräisinä ruodittaviksi? Puuttuuko meiltä luottamusta vieraiden lisäksi myös omiin?

 16. Konsta Kupiainen sanoo:

  Veronmaksajana kiinnostaa Hämeenlinnan kaupunginjohtajan viran täyttäminen.
  Virka siis julkiseen hakuun ja avoimuus kunniaan.

  Ainakin seuraavat vaatimukset tulee JULKISESSA HAKUILMOITUKSESSA OLLA:
  Valittavalta edellytetään virkaan soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, käytännön kokemusta vaativista johtamistehtävistä sekä hyvää kunnallishallinnon, talouden ja elinkeinoelämän osaamista. Lisäksi arvostamme hyviä yhteistyö-, viestintä- ja esimiestaitoja sekä strategista johtamisosaamista ja ennakkoluulotonta kehittämisotetta. Hyvä kielitaito katsotaan eduksi.

  Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain mukaan virkaan voidaan suostumuksensa nojalla valita myös henkilö, joka ei ole hakenut virkaa, ja jonka kelpoisuudesta on esitetty tarpeellinen selvitys.

  • Sari Rautio sanoo:

   Moikka,

   uusi valtuusto kokouksessaan 21.1 myöntää eron kaupunginjohtaja Hellstenille. Sen jälkeen alkaa tuo valintaprosessi, päätetään miten edetään. Jatketaanko kahdella, mikä tuntui olevan tahtotila alustavasti, vai lähdetäänkö uudistamaan koko kuviota.
   Sari

 17. Aarno Järvinen sanoo:

  Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa …
  Aina olen pienenpienen eloni aikana ihmetellyt niitä ihmisiä jotka päättämään ovat päässeet. Heillä erinomainen taito on,puhuapuhuapuhua ain mutta kuitenkin olla sanomaton.

 18. Teija Arvidsson sanoo:

  Tervehdys!

  Täällä on kyselty muiden Pro Hämeenlinna-puolueiden näkemyksiä neuvotteluista ja niiden tuloksesta. Mielestäni keskeneräisiä neuvotteluita ei ole syytä kommentoida, mutta muutama ajatus kuitenkin.

  Johannes Koskinen on tominut hyvänä ja sovittelevana neuvottelijana. Toivon, että hänen koostamansa valtuustosopimusluonnos sekä kohtuullisen oikeudenmukainen esitys luottamuspaikkajaosta vielä hyväksytään kaikissa ryhmissä. Yhteisneuvotteluja jatkettaneen vuodenvaihteen jälkeen.

  Pro Hämeenlinna-koalitio on toiminut ennen ja jälkeen vaalien keskenään hyvässä yhteistyössä. Kunnioitamme toistemme näkemyksiä, vaikka emme kaikesta samaa mieltä olisikaan. KD toivoo, että hyvä yhteistyö rakentuu myös muiden ryhmien kanssa.

  Tarkemmin uutisoidaan, kun on sen aika.

  Hyvää uutta vuotta kaikille!

  t. Teija

  • Sari Rautio sanoo:

   Hei,

   samaa mieltä Teijan kanssa yhteistyön toiveesta, ja siitä oletuksesta että neuvottelut siis jatkuvat. Kiitos siis vahvistuksesta, olet varsin reilu ja selkeä ihminen.
   Tuosta kunnioituksesta on hyvä lähteä liikkeelle.

   Sari

 19. Erkki Strömberg sanoo:

  Olen vaatinut Koskista julkaisemaan neuvotelijoiden yhteenvedon, jonka käsittääkseni jossain vaiheessa kaikki olivat hyväksymässä, siis tulevan valtuustosopimuksen. Jos se sanelee miten seuraavat neljä vuotta toimitaan olisi se syytä vaan julkaista. Turhaa on puhua avoimuusesta jos näin ei menetellä. Tätä vaati jo Hämeen-Sanomien Anttikin tänään.

  Omiinsa luottavat ne jotka ovat linjansa yhteenhitsanneet ennen vaaleja, kuten Teijakin Prolaisena todistaa.

  Ryhmä kok-sosdem-vihr / kok-sosdem sekoilusta ei tiedä kuka mitäkin puhuu ja puheitaan miten muistaa. Vekan käytös ja Sarin kirjoitukset saatika Johanneksen työ yhteensovittamisesta on aika kaukana toisistaan.
  Vekka on ilmoittanut jotta Prolaisia ei oteta kaupungin yhtiöiden hallituksiin. Puhuuko hän koko kokoomusryhmän nimissä ja miten on, onko Johannes Koskinen joka myös kuuluu ryhmä 37/34 samaa mieltä?
  Siinäpä vastausta onko ”omiinkaan luottamista”!

 20. Konsta Kupiainen sanoo:

  Erkki Strömberg on oikeassa.
  Veronmaksajana kiinnostaa Hämeenlinnan kaupunginjohtajan viran täyttäminen.
  Virka siis julkiseen hakuun ja avoimuus kunniaan.
  Ei kai viran täyttö ole sidottu puheenjohtajuuksiin?

 21. Kriittinen veronmaksaja sanoo:

  Kauniita unelmia, mutta pelkkiä höpinöitä jälleen kerran valtuutettu Rautiolta.
  Kyllä maailma pyörii myös Hämeenlinnassa talouden kautta. No money, no funny. Ensin pitää saada talon perusta kuntoon eli kaupungin talouden syöksykurssi kääntymään nousuun. En tiedä minkälaisessa taloudenpidon ahjossa tälläiset politiikan broilerit pitäisi kouluttaa, jotta heidän ymmärrykseen saisi taottua edes talouden perusasioita. Jos tälläisellä asiaosaamisen tasolla yritetään saada aikaan tulosta niin hyvää onnea sitten vaan (ja paljon). Kauhistuttaa nähdä johtopaikoilla ”visionäärejä”, jotka edelleen haluavat velkaannuttaa kaupunkia entistäkin enemmän, vaikka nyt kiireellisjärjestyksessä on ykkössijalla pitää ehdottomasti olla velkaantumisen katkaisu. Kari Ilkkala tuntuu olevan tässä kaupungissa yksi niistä harvoista, jotka osaavat tuoda esille talouden kokonaistilanteen järkevällä tavalla ja kertoa kuinka talousasioita tulisi priorisoda. Hänellä on mielestäni ollut erittäin järkeviä ja hyvin perusteltuja ehdotuksia kaupungin talouden korjaamiseksi.

 22. Konsta Kupiainen sanoo:

  Missä ProHämeenlinna NYT luuraa?
  Onko validiteetti ja reabiliteetti kunnossa?
  Onko Pro Hämeenlinnalla nostetta?
  Vai tulossa pannukakku?

 23. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hello Konsta K !

  Hyvää ja entistä parempaa Uutta Vuotta Konstalle ja kaikille muillekin! Pro voi oikein hyvin. Se ei haihtunut savuna taivaalle viime yönä, vaikka vuosi vaihtui. Se luuraa jo lähes jokaisen hämeenlinnalaisen takaraivossa ja useimpien iltarukouksissakin. Ja kiitos Sinullekin Konsta, Sinäkin tunnut ajattelevan Pro Hämeenlinnaa koko ajan. Tarkkailkaa itseänne. Jokaisessa meissä asuu jo Pro!

  Terkuin HK

  • heikkinotko sanoo:

   Ihan vaan kaikille hyvää uutta vuotta! Nythän me saimme ilman pyytämättäkin uuteen valtuustoon, ”Kaksi kärpästä” yhdellä’ iskulla! Eli varsinaisen lisäksi myös Pron Ilkkalan! Mitä se taas tuo mukanaan, sen taas,. näytttäää aika!

 24. erkki Strömberg sanoo:

  Keski-Häme to 20.12.2012, 3. sivu, uutisikkuna Juha Reinikainen (päätoimittaja)

  Tutkintapyynnöt sinkoilevat Hämeenlinnassa

  HML:n apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo on ilmoittanut kaupunginvaltuustolle tekevänsä tutkintapyynnön tulevan kaupunginvaltuutetun Kari Ilkkalan (ps.) Isosuota koskevasta tutkintapyynnöstä. Iltalehti uutisoi hiljattain Ilkkalan tekemästä tutkintapyynnöstä, jonka käsittely on siirretty keskusrikospoliisille. Ilkkalan tutkintapyyntö, joka koskee mm. M-Componentsin ja Moreeni-Metallin rahoituskuvioita, on ollut Keski-Hämeen tiedossa jo lokakuusta asti. Lehti ei julkaissut tietojaan, koska asiasta ei haluttu uutisoida ennen poliisilta saatua vahvistusta asian kirjaamisesta. Apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen vahvisti Keski-Hämeelle eilen, että tutkintapyyntö on siirretty keskusrikospoliisin arvioitavaksi.
  En tee tutkintapyyntöä mielelläni, vaan harkinnan jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että Kari Ilkkalan toiminta käytännössä pakottaa minut toimimaan näin, Isosuo toteaa.
  Ilkkala oli vaaleissa ehdokkaana ja pääsi HML:n tulevaan valtuustoon. Hän muistuttaa lokakuussa antaneensa tietoja valmisteilla olevasta tutkintapyynnöstä sillä ehdolla, ettei niitä vaalien läheisyyden takia julkaistaisi, koska se voitaisiin katsoa vaalitempuksi. Keski-Häme tarkentaa tältä osin aiempaa uutisointiaan ja vahvistaa tämän Ilkkalan väitteen todeksi.
  Tutkintapyyntöni seisoo omilla jaloillaan. Asia ei liity politiikkaan, vaan asianosaisten toiminnan lainmukaisuuteen vuodesta 2005 tähän päivään, Ilkkala toteaa.
  Isosuo toteaa valtuutetuille 18.12.2012 lähettämässään kirjeessä, että Iltalehden uutisoinnin ajankohta M-Componentsiin liittyvästä tutkintapyynnöstä on tuskin sattumaa: “Ei varmasti ole sattumaa, että Kari Ilkkalan tutkintapyyntö on tehty tilanteessa, jossa kaupunginjohtaja Tapani Hellsténin valinta Kevan varatoimitusjohtajaksi on varmistumassa ja neuvottelut viran täyttämisestä käynnistyvät. Poliisin työtilanteen takia lienee selvää, ettei tutkintapyyntöä edes ehditä selvittää useaan kuukauteen.”
  Isosuon esille nostama syy uutisoinnille on vaihtunut sen jälkeen, kun Keski-Häme kysyi häneltä samasta asiasta lokakuussa. Tuolloin Isosuo totesi vain taustatiedoksi tarkoitettuna, että “ei varmasti ole sattumaa, että asia nostettiin esille kunnallisvaaliviikolla”.
  Johtavan virkamiehen antama kaksi näin ristiriitaista väitettä ovat Keski-Hämeen mielestä perusteltu syy tuoda tämäkin Isosuon näkemys julkisuuteen.

  (Teksti on kopioitu parhaan kykyni mukaan lehdestä.)

  Näin siis Keski-Hämeessä, seudun rehellisimmässä lehdessä, mielestäni.

  Toistan uudelleen jo esittämäni kysymyksen. Kuinka paljon Isosuo saa valehdella?

 25. sarirautio sanoo:

  No nyt kai voidaan jo todeta että neuvottelut jatkuivat, ja hyvä niin, suorastaan erinomaista. Pitkien ja polveilevien keskustelujen myötä päästiin yhdessä hyväksyttävään kokonaisuuteen, kompromissiin, konsensukseen. Ja sitähän hyvä politiikka on. Yhteisten asioiden hoitamista niin että mahdollisimman moni siihen voi sitoutua ja omakseen kokea.

  Elinvoimaisin terveisin Vierumäeltä,
  Sari

Jätä kommentti

css.php