Hätilänmäellä kaikki hyvin

Kenttäkoulut on avattu, ja komea lähiliikuntapaikka on ttaas täydessä käytössä! Pakkasta – 18, mutta nauru raikaa!

Ennen hiihtolomaa käytiin vilkasta keskustelua Tuomelan koulusta. Lomalta palaavat alakoululaiset valtaavat maanantaina apulaisrehtoria lainaten Hämeenlinnan parhaat koulutilat kentälle kohonneista uunituoreista rakennuksista. Uutinen PAHyhdisteettömästä HYKistä kertoo juuri miksi poliittista päätöksentekoa ei voida hilata edes takaisin fiiliksien ja tunteiden mukaan, vaan isot päätökset on aina perustettava kokonaisharkintaan. Koulujen ja päiväkotien saattaminen terveellisiksi ja turvallisiksi on ehdoton tavoite, mutta kaupungin linjaus on myös ettei tehdä ökymeiningillä vaan ihan kohtuullinen, se terveellinen ja turvallinen riittää. Lukuisat sisäilmaongelmat ja korjausta vaativat kohteet asettavat erityisiä haasteita koko kaupungin koulusuunnittelulle.

HYKin kohdalla koulukampuksen kokonaissuunnittelu etenee hyvin ja on asiantuntevissa käsissä. Suunnittelun aikana otetaan huomioon kaikki tehdyt selvitykset ja tehdään tarvittavat lisätutkimukset. Hätilän kampuksesta suunnitellaan ilman muuta kokonaisuus, jollainen se on jo nyt. Tuomelan lähiliikuntapaikka oli myös kohtuullinen investointi, joka sekin on otettava huomioon.

Viime viikon vanhempainillassa kysyttiin kuka tätä Hätilänmäen projektia johtaa. Hämeenlinnan kaupunki vastaa kokonaisuudesta niin tilojen kuin terveydenhuollon ja opetuksenkin osalta. Siinä on oma roolinsa poliittisella päättäjällä ja virkamiehillä. Me poliitikot olemme päättäneet isoista linjoista ja resursseista, joiden mukaan ammattitaitoiset ja osaavat eri alojen virkamiehet tekevät kukin oman osansa yhteisestä suunnitelmasta. Koulun henkilökunta ja vanhempainyhdistys sekä oppilaat itse ovat mukana kukin omassa roolissaan. Parhaan tuloksen saamiseksi kaikkien pitää pelata samaan maaliin.

Innokkaan kenttäkoululaisen äiti, kaupunginvaltuuston pj

Julkaistu Hämeen Sanomissa 2.3.2012

7 kommenttia artikkeliin “Hätilänmäellä kaikki hyvin”
 1. Lulu Riikonen sanoo:

  Sunnuntaita,

  Hätilänmäen ongelmat eivät suinkaan nousseet ”fiilisten mukaan” uudelleen esiin ennen hiihtolomaa. Helmikuinen PAH-epäily oli vain sivujuonne koko Hätilänmäen ongelmista, jotka eivät ole ohi.

  Kaupungin kiinteistöjen korjausvelka on noin 120 M€ ja rakennusten rahallinen arvo lähes sama. Hätilänmäellä on kyseessä on mittavasta, jopa 20 M€ sijoituksesta tulevaisuuteen. Niin Tuomela kuin HYK on syytä nostaa yhtenä kokonaisuutena uudelleen pöydälle.

  Tuomelan ja HYKin kokonaissuunnittelu ja korjaus/uudisrakentaminen täytyy suunnitella ja toteuttaa kattaviin tietoihin perustuen niin, että lopputulos on oppilaiden, henkilökunnan, talouden ja ekologisuuden kannalta paras mahdollinen vähintäänkin 50-vuoden perspektiivillä. Näin ei ole tapahtunut.

  Laitoin 18.1.2013 kaupungille kirjeen/ kannanoton, jossa totesin mm seuraavaa:.
  ”Maankäyttö ja rakennuslaissa (MRL) on määräykset rakennuksen peruskunnossapitovelvollisuudesta (166 §). Rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset…..
  Tuomelan koulun rakenteiden todellisesta kunnosta taikka oppilaiden ja henkilökunnan oireilujen syistä ei edelleenkään ole tarkkaa ja kattavaa tietoa. Purkamisen / peruskorjauksen perusteeksi tarvitaankin laajoja rakenne- sekä kuntotutkimuksia terveellisyyden ja turvallisuuden johdosta välttämättömien toimenpiteiden määrittämiseksi.
  Ennen varsinaista suunnittelua on siis teetettävä useita selvityksiä. On myös suositeltavaa, että tutkimusten ja suunnittelun kilpailutus toteutettaisiin kahdessa osassa. Ensimmäiseen osaan olisi sisällytettävä kattavat rakennuksen kunto- sekä terveysriskiselvitykset. Toisessa osassa kilpailutettaisiin varsinainen suunnittelu. Tällöin olisi mahdollista ottaa todellisten tietojen perusteella uudelleen kantaa peruskorjaukseen tai uudisrakentamiseen ennen suunnittelun kilpailuttamista.”

  ”Hätilänmäen kampus on suurten muutosten kohteena. Tuomelan koulun tulevaisuus on edelleen epäselvä, lähialueen oppilasmäärät kasvanevat, Ortelan koulun lakkauttaminen tulee lähivuosina käsittelyyn jne. Koko aluetta onkin kehitettävä kokonaisvaltaisesti, nykyisiä ja tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi oppimisympäristöksi. Oppilaiden, henkilökunnan, talouden sekä ekologisuuden kannalta on edellytettävä parasta lopputulosta. Alueen ja rakennusten suunnittelussa on pidettävä tiiviisti mukana opetusalan asiantuntijoita ja toimijoita ja heidän näkemyksilleen on annettava todellista painoarvoa. Lopputuloksen on oltava pitkäjänteisen ja kestävän suunnittelun tulos, joka varmistaa oppilaille ja henkilökunnalle parhaat mahdolliset puitteet pitkälle tulevaisuuteen. ”

  Päätös Tuomelan koulun peruskorjauksesta, jonka edellinen kaupunginhallitus teki ei siis perustunut kattaviin tietoihin. Vertailu eri vaihtoehtojen välillä oli hutera ja suppea. Tiedot rakennusten kunnosta eivät ole riittävän kattavia ja perusteellisia parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Museoviraston kanta on tulkinnanvarainen. Syitä henkilöstön ja oppilaiden vakavallekin oireiluille ei vieläkään ole selvitetty.

  Päätöksenteon pohjana pitää erityisesti vaikeina aikoina olla enemmän faktoja. Niitä tässäkin tapauksessa kaivataan lisää. Asioita pitää myös voida ottaa uudelleen käsittelyyn.

  Lulu

 2. katriina ahtiainen sanoo:

  Otsake ”Hätilänmäellä kaikki hyvin” ei vastanne
  todellisuutta.
  Siellä on kaksi suurta koulurakennusta, jotka tarvitsevat
  pikaista hoitoa.
  Mikä estää asioiden ottamista uudelleen käsittelyyn?

  Kati Ahtiainen

 3. Sari Rautio sanoo:

  Aurinkoista pyhäpäivää,

  ja kiitos kommenteista. Linnan Tilapalvelu, jota Katriina puheenjohtaa ja Lulu auttaa varahenkilönpaikalta, on tietysti nyt avainasemassa suunnittelussa. Oikeastaan se mitä halusin kirjoituksellani tuoda esiin, on kaupungin toiminnan rakenne. Politiikot päättävät isot linjat, ja ao virkamiehet menevät niitä noudattaen eteenpäin.

  Otsikko kertoo että asiat etenevät Hätilänmäellä päätösten mukaan. Hyvän ja huolellisen suunnittelun ja toteuttamisen jälkeen koko kampuksesta saadaan mainio ja toimiva kokonaisuus.

  Sari

  • Seppo Mäkinen sanoo:

   Vanhemmille 20.2. tarkoitetun tilaisuuden uutisoinnin perusteella ainakin minulle koululaisen vanhempana jäi ihmettelyn ja tietämättömyyden kuva. Useisiin kysymyksiin ei tilaisuudessa saatu kunnollista vastausta. Ilmeisesti kukaan Hämeenlinnan kaupungin viranhaltija ei koordinoi / ei ole koordinoinut kokonaisuutta, väistötilojen käyttöä, korjausrakentamisen / uudisrakentamisen ja toiminnan suunnittelua sekä kilpailutuksen valmistelua, tilatarveselvityksiä ym. Niin ja vielä koululaisten ja henkilökunnan toimintoja sekä terveydenhuollon selvityksiä ja tukea. MU-TU tuntuma on, että mennään RA-HI menetelmällä.

   En tiedä kuka tästä ottaa taas opiksi, mutta kuka kantaa vastuun viimekädessä oppilaiden oppimisen toteutumisesta ja terveydestä nyt ja vielä viiden vuoden jälkeen, kun silloinkin syksyllä uudet oppilaat aloittavat alueen lähikoulussa, tai sitten jossain väistötilassa.

   Mikähän fiilis on syksyllä 2013 aloittavien ekaluokkalaisten vanhempien tuntemukset, kun lapsi ei välttämättä pääsekään lähikouluun, kun nykyisiä väistötiloja ei oltukaan mitoitettu nykyiselle oppilasmäärälle? Se joku muu ottaa opiksi?

 4. Sari Rautio sanoo:

  Iltaa vielä,

  illassa sovittiin että terveydenhuollon teemasta järjestetään erillinen tilaisuus vanhemmille maaliskuussa. Siellä on sitten sen alan asiantuntijat paikalla.

  Sari

  • Seppo Mäkinen sanoo:

   Kenenkähän hyvissä käsissä kokonaisuus on? Milloin maaliskuussa järjestetään terveydenhuollon teemasta tilaisuus vanhemmille? Keitä asiantuntijoita siellä on paikalla? Onko siellä myös paikalla asioista vastaavia henkilöitä ja se henkilö, kenen hyvissä käsissä kokonaisuus on? Saako tilaisuuteen lähettää kysymyksiä etukäteen? Saadaanko niihin kaikkiin sitten vastaukset, jos asiantuntijat ja vastaavat ovat paikalla?

   Milloin me vanhemmat saamme lisätietoa?

   Kerro Sari meille epätietoisille, ainakin minulle!

   • Sari Rautio sanoo:

    Hei,

    virkamiehet sovittelevat aikataulujaan ja tekevät ohjelman terveydenhuollon tilaisuuteen. Tilaisuus järjestetään kuten sovittua maaliskuun aikana, mahdollisimman pian. Vanhempainyhdistyksen toivotaan olevan tässä tiiviisti mukana. Ohjelma ja osallistujat on tietysti ennakkoon tiedossa, ja mielestäni tuo ennakkokysymyssysteemi oli aika hyvä ja toimiva.

    Kaikkiin terveydenhuoltoa koskeviin ennakkokysymyksiinhän itse asiassa tuli vastaus jo Karrimaan suulla, kaikkiin kun vaan ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Yhdessä tämäkin hoituu.

    On muuten aika hienot ne uudet koulutilat Tuomelan kentällä, kannattaa käydä katsomassa!

    Sari, itsekin yksi Tuomelan vanhemmista;)

    ps. ja vielä siitä vastuusta… kyse on Hämeenlinnan kaupungin perustoiminnasta, ja kaupunki on se joka vastaa. Valtuusto budjetin osalta, hallitus täytäntöönpanosta, lautakunta Hätilän kokonaisuudesta ja se tilapalvelu omasta osastaan, rakennuttamisesta ja suunnittelusta.

Jätä kommentti

css.php