Nuorisotakuu etenee – oletko talkoissa mukana?

Nuorisotakuu on ollut voimassa nyt kolme kuukautta. Suomalaiset kunnat ovat erilaisia, niinpä myös nuorisotakuun, ja eteenkin koulutustakuun toteuttamisessa on erilaisia ratkaisuja ja hyvä niin. Myös nuoret ovat erilaisia, siispä myös koulutuksen ja työelämän aloittaminen tulee olla monimuotoista.

Jokaisella nuorella tulee olla paikka, minne mennä aamuisin. Jokaiselle nuorelle pitää olla mahdollisuus hyödyntää kykyjään ja osaamistaan. Jokaiselle ei kuitenkaan pelkkä koulunpenkillä istuminen ole paras tapa opiskella, vaan käytännönläheisempi tapa innostaa ja motivoi enemmän. Nuorten oppisopimuksissa pystytään jatkossa yhdistämään joustavammin työ ja opiskelu. Tämä motivoi sekä opiskelijoita että yrityksiä käyttämään enemmän oppisopimuksen mahdollisuuksia. Oppisopimuskoulutukseen luodaan ennakkojakso. Ennakkojakson aikana nuorella on mahdollisuus tutustua työpaikkaan ja työnantajalla nuoreen ilman työsopimussuhdetta. Näin yrityksiä saadaan helpommin mukaan tarjoamaan oppisopimuspaikkaa, kun molemmilla osapuolilla on mahdollisuus tunnustella tilannetta ennen sitovampien sopimusten allekirjoittamista.

On tärkeää toteuttaa kokeilu niin sanotusta 2 + 1 mallista, jossa kahden vuoden opiskeluun voidaan liittää vuoden oppisopimusjakso yrityksessä. Tämä vähentää opintojen keskeytyksiä ja edesauttaa nuoren työllistymistä omalle alalleen valmistumisen jälkeen. Osa nuorista tarvitsee myös erityistä tukea voidakseen kasvaa oman elämänsä herraksi. Nuorten kuntoutustoimet ovatkin tärkeä osa nuorisotakuun toteuttamista. Samoin työelämään siirtymiseen tarvitaan joskus ”työelämän enkeleitä”, kokeneita konkareita tai vertaisia, jotka opastavat työelämän tavoille ja madaltavat kynnystä työllistää untuvikkoja.

Tarvitsemme siis lisää työtä, lisää työelämään osallistuvia ja tarvitsemme myös nuoret ja opiskelijat aikaisemmin työelämään mukaan. Opiskelun ja työn yhteensovittamista onkin edelleen helpotettava.

Hämeenlinnan seudulla ollaan rakentamassa yhteistyössä juuri meille sopivaa mallia Nuorisotakuun toteuttamiseksi Kaikin keinoin nuoret töihin – hankkeen avulla. Nuorisotakuu on tulevaisuusinvestointi, välttämätön koko hyvinvointimme säilymisen kannalta. Ja tietysti jokaisen nuoren itsensä kannalta. Mitä Sinä voit tehdä että yhtäkään nuorta ei jätetä?

Sari

Nuorten ohjaus- ja palveluverkoston puheenjohtaja, Hämeenlinna

Kirjoitus on julkaistu Hämeen Sanomissa 8.4.2013

7 kommenttia artikkeliin “Nuorisotakuu etenee – oletko talkoissa mukana?”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Heh heh ja heheh he
  Terveisin kokemusta omaavana Erkki, vaikka ei sitä uskoisi erkkikään!

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Sari!
  Syrjäytyneet vanhemmat tuottavat syrjäytyneitä lapsia. Köyhyys on periytyvää.
  Suurissa kaupungeissa sosiaaliset kontaktit vähenevät etenkin kerrostaloissa.
  Keskittämisen sijasta väestöä pitäisi hajauttaa. Suomi on suuri maa. Kerrostaloslummien sijasta tänne mahtuisi puutarhakaupunkeja tai kaupunginosia.
  Niin oudolta kuin se kuulostaakaan, kaavoitus vaikuttaa nuorten syrjäytymiseen.
  Tämä on sitä aatteellisuutta t. Hessu K.

  • Sari Rautio sanoo:

   Morjens,

   ja toi kaavoitus ei muuten kuulosta ollenkaan oudolta. Mahdollisimman sekalaiset seurakunnat, niin että erilaiset ihmiset asuvat samoilla alueilla, on hyvä juttu. Peruskoulun yks paras asia on että johtajan ja duunarin, varakkaan ja tiukan budjetin perheen muksut ovat samassa luokassa ja oppivat elämään yhdessä.

   Mutta. Kerrostalot ovat sosiaalisia tai ei-sosiaalisia, itse asiassa luin vastikään tutkimuksen jossa haja-asutusalueen nuorison oli todettu olevan yksinäisempiä kuin kaupungissa. Eli asia ei ole noin yksinkertainen. Onkin mietittävä mitkä jutut lisää sosiaalisuutta, ja mahdollisuuksia siihen asumismuodosta riippumatta.

   Ja Erkki, iloa elämään! Huomasitteko muuten mainion uutisen Säästöpankkisäätiön 4 000 euron tuesta Nuorta ei jätetä kampanjalle? Upea juttu, kiitos!

   Sari

 3. Kimmo Kautio sanoo:

  Hyvä, jos edes oppisopimus saa tuulta purjeisiin yhteiskuntatakuun myötä. Kaikki keinot, joilla saadaan aikaan NORMAALEJA, PALKALLISIA TYÖSUHTEITA nuorille, on hyvästä.

  Mutta yhteiskuntatakuutaKAAN ei pidä eikä saa tarkastella kritiikittä. Tuo kaikin keinoin nuoret töihin -hanke muuten kuulostaa jo nimensä puolestakin helvetin pelottavalta. Tässä kun on tottunut näkemään, että ne ”kaikki keinot” tarkoittavat mm. työvoimapolitiikan puolella lähinnä kepittämistä, pakottamista ja ilmaistöitä, joissa ei pääse sen tärkeimmän, eli oman ja itse tienatun palkan makuun.

  Pitäisikö myös pikkuhiljaa harkita tarttumista johonkin, mikä näitä ongelmia nuorten kiinnittymisessä yhteiskuntaan ja työhön aiheuttaa? Esimerkiksi siihen, että ensin kasvatetaan mukulat pumpulissa, jossa kilpailu on kirosana, tukkapöllystä ja lätkätaklauksista tehdään lastensuojeluilmoituksia kilpaa, koulussa hölmöilyistä ei saa rangaistuksia, sotkujaan ei tarvi siivota, yhteiskunta määrää ja kieltää kohta kai ne energiajuomatkin, ettei vaan tarvitse itse ottaa mitään vastuita itsestä.

  Sitten kun täytät 16v, niin morjesta pöytään. Valitse tuosta tulevaisuutesi, sanoi opo. Oho. Ai et ollutkaan vielä ihan valmis, meni valinta pieleen ja keskeytit koulun? No mitäs pienistä, koska pääset melkein töihin, kun et pumpulissa kasvettuasi tiedä, että se työnhaku onkin aivan helvetillinen kilpajuoksu, jossa vain vahvin ja kaunein tradenomi saa sen sittarin hyllyttäjän paikan. Ethän sä ilman kuuden vuoden koulutusta sitä prosessia hallitse. No mutta ei hätää mitään, aina voi mennä työkkäriin ottamaan turpaan…et sä mitään työmarkkinatukea kylläkään saa, koska et hakenut yhteishaussa, että menepäs poika vaikka mopopajalle tai johonkin muihin ilmaistöihin opettelemaan miten aamulla herätään, kun et kuitenkaan osaisi sitä, jos satut jotain töitä saamaan. Että siitä vaan, tervetuloa aikuisten maailmaan. Kusettaa saa, kunnes jää kiinni ja kyynärpäätaktiikka on yleensä se paras.

  Onneksi on nuorten yhteiskuntatakuu, joka ratkaisee koko yhtälön. Kun sitä tilannetta oikein moniammatillisesti vatvoo etsivä nuorisotyöntekijä, löytävä nuorisotyöntekijä, työkkärin täti, sossu, joku helvetin projektipäällikkö, työpajaohjaaja ja ammatinvalintapsykologi, joka luulee jo selvittäneensä mikä junnusta isona tulee, niin alkaa terveempikin kaveri olla jotain kuntoutusta vailla. 🙂

 4. Mika Heikkonen sanoo:

  Tämä nuorisotakuu on otettava ihan vakavasti. Tarvitsemme nuoret töihin ja meidän vanhemien pitää tätä asiaa pystyä edistämään. Olet Sari aivan oikealla asialla ja tuen tätä ajatusta.

  • Sari Rautio sanoo:

   Kiitos viestistä, ja just näin. Kuuluu meille kaikille, kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotain.
   Sari

Jätä kommentti

css.php