Kohti parempaa uutta vuotta 2014

Vuosi 2013 alkaa olla paketissa. Henkilökohtaisesti se oli huikea ja moninainen vuosi. Sain kunnian olla ensimmäinen nainen upean kaupunkimme valtuuston johdossa isojen muutosten ollessa enemmän pysyvä tila kuin hetkellinen vaihe. Hämeenlinna on historiastaan elinvoimaa ammentava kaunis ja kodikas kulttuurikaupunki Suomen sydämessä kuuluu kaupungin visio. Visio, joka on jo nyt totta, mutta myös yhteinen valintamme josta haluamme pitää kiinni myös tulevaisuudessa.
Vahva historia leimaa edelleen kaupunkia. Suomen suurin valaistu hautausmaa – arvonimestä on kuitenkin päästy vahvojen investointien, muuttoliikkeen ja rakenteiden kehittämisen kautta eteenpäin. Edelleen käydään keskustelua muutoksen tarpeellisuudesta, ja pitäisikö kuitenkin katsoa voimakkaammin eteenpäin? Herää myös ajatus, ollaanko jumissa vanhaan, vai onko menneisyyden tunteminen avain tulevaisuuden kehittämiselle? Ei ollut helppo rasti aloittaa valtuustokautta, mutta mielestäni onnistuimme siinä hyvin – työtä tekemällä ja asioihin perehtymällä ja toisiimme tutustumalla. Toivon että sama yhteinen syke siirtyy nyt par aikaa menossa olevaan ohjelmatyöhön, jonka kautta strategia saadaan lihaksi.
Globaalissa maailmassa lokaalit vahvuudet ovat merkittäviä. Hämeenlinnakaan ei kilpaile naapureidensa kanssa vaan valtakunnallisesti ja myös koko Euroopan laajuisesti. Silloin on kyettävä tunnistamaan ne vahvuudet, tekemään yhteisiä valintoja ja yhtä kaikki – asettamaan yhteisiä tavoitteita. Yhteinen toimintakulttuuri ja eri toimijoiden arvostaminen osana kokonaisuutta tuo meille voimavaroja, josta kaikki hyötyvät. Tätä me olemme halunneet edistää uuden kaupunkistrategiamme positiivisilla valinnoilla. Hämeenlinna on hyvä asumiskaupunki – slogan on vaativa eikä onnistu vain viranomaistoimin. Siksi toivon että kaikki kaupunkilaiset osallistuvat yhä enemmän kukin omalla panoksellaan kaupungin kehittämiseen. Ottakaa kantaa, lausukaa, rakentakaa, tehkää minipilotteja, osallistukaa ja ehdottakaa. Kaikki viisaus ei asu Raatihuoneella.
Lopuksi, tärkeimpänä, haluan muistuttaa toimintatapojen merkityksestä. Ilmapiirillä ja tekemisen tavoilla on iso merkitys motivaatiolle ja menestykselle. Toisten kunnioittaminen, arvostaminen ja erilaisten näkemysten kuuleminen on sirpaloituvassa yhteiskunnassa päättäjien velvollisuus. Haluan nostaa esiin vast ikään menehtyneen suurmiehen Nelson Mandelan toimintatavat. Tulehtuneissa ja ristiriitaisessa tilanteessa johtajuus punnitaan. Henkivartijan mukaan Mandelan voima oli pienissä huomaavaisuuden ja arvostuksen eleissä. ”Hän kohteli jokaista ihmistä ystävällisesti ja arvostavasti, kuka tahansa tämä oli.” ”Mandela tunnisti hienosti myös oman epätäydellisyytensä. Hän kiisti olevansa pyhimys, ellei sellaiseksi lueta syntistä, joka jatkaa sinnikkäästi yrittämistä.” Eli jatkossa toivon meiltä kaikilta myös hieman armollisuutta toisiamme kohtaan, ja yleisesti toisia ihmisiä kohtaan. Oppiva organisaatio uskaltaa yrittää, ja uskaltaa myös tehdä virheitä, ja ottaa niistä opiksi.
Tarvitsemme myös päätöksentekokykyä ja päätöksensietokykyä. Jatkuvassa muutoksessa ei koskaan ole kaikkea taustatietoa tai materiaalia, vaan aina on tulossa uutta informaatiota. On uskallettava tehdä strategian mukaisia ratkaisuja ja mentävä eteenpäin. Samoin on uskallettava arvioida tehtyjä päätöksiä ja tehdä uudelleen päätöksiä toimintaympäristön muuttuessa. Mutta on myös uskallettava antaa muutokselle aikaa. Päätöksensietokyky taas tarkoittaa sitä, että kun muutos pelottaa, ärsyttää, tai jopa heikentää palveluita aiempaan verrattuna, ja siitä saamme palautetta kansalaisilta, on uskallettava ja siedettävä ottaa kritiikki vastaan ja jaksettava perustella miksi näin tehdään. Se on kaikkien päättäjien yhteinen asia.
Tehdään ensi vuodesta vielä parempi. Yhdessä.
Rauhaa, rakkautta ja ymmärrystä.
Sari Rautio
Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
osin lainattu Joulusaarnaa valtuuston kokouksesta 9.12.2013

3 kommenttia artikkeliin “Kohti parempaa uutta vuotta 2014”
 1. avatar Heikki Notko sanoo:

  Hei vaan Sari! Ja hyvää alkanutta uutta vuotta!
  Sinulla on hyviä, rakentavia ja varteenotettavia ajatuksia, sekä näkemyksiä yhteisten asioiden hoitamisesta.
  Olet ollut tosi hyvä valtuuston puheenjohtaja. Kun olen puolisoni kanssa ollut seuraamassa valtuuston istuntoja jo usean aiemmankin valtuuston aikana, niin vertailupohjaa on kertynyt.
  Olet antanut valtuutettujen todella vapaasti puhua, sydämen kyllyydestä, vaikkakin monet puheenvuoroista ovat olleet samojen itsestään selvyyksien toistamista. On puhuttu vain pelkästä puhumisen ilosta ja asian vierestäkin!
  Päätösten tekokyky ja enemmistöpäätösten sietokyky, sekä niiden hyväksymiskyky on ainakin parilta valttuteulta, vielä hakusessa ja hukassa.
  Mitä sitä nyt kiertelemään, kun se on kuitenkin monien tiedossa ja luettavissa, Hämeen Sanomien mielipidesivostolta, tai Kaupunkiuutisista.
  He ovat valtuuteut Ilkkala ja Ranne, jotka ovat myös kaupunginhallituksen jäseniä.
  Se on todella valitettavaa, että he kumpikin ovat valinneet repivän, riitelevän, sekä ilman selkeitä konkreettisia näyttöjä vailla olevan, sekä kaupunkimme elinkeinoyhtiön, että ykköskaupunginjohtajan mollaamisen ja vähättelyn!
  Ilmeisesti heille ei kelpaa johtajaksi ja esimiheksi, kuin ainoastaan perussuomalainen tai sitä lähellä oleva johtaja. Mielestäni se taas on diktatuuria, ei enemmistödemokratiaa.
  Heidän taholtaan odotan alkaneena uutena vuotena jo todellisia hyviä tekoja, sekä myöteisiä päätöksiä, meidän kaikkien kaupunkilaisten hyväksi ja parhaaksi.
  Toistaiseksi ne ovat loistaneet poissaolollaan, eli niitä ei ole näkynyt, eikä kuulunut.
  Lulu Ranne on aloittanut jo, aivan selkeästi eduskuntavaalikampanjan. Toivottavasti fysiika ja henkinen kantti kestää, ettei tule vaaliväsymystä. Hän leijuu aivan selkeäsati pää pilvissä ja jalat irti maasta.
  Se vain on vahinko, että myös hänen uskottavuuten ja kykynsä, valtion viranhaltijana on romahtanut. Hän kuitenkin on merkittävässä asemassa Ely-keskuksen ympäristöinsinöörinä.
  Yleensähän on niin, että lojaliteetin ja ”herrasmiessopimuksen” mukaan valtion tai kunnan palveluksessa oleva viranhaltija, ei julkisesti ainakaan lehtien palstoilla arvostele ja mollaa toista vastaavaa viranhaltijaa!
  Ilkkala onkin sitten aivan oma lukunsa, hänellä on aivan selkeästi, ketunhäntä kainalossa ja pelkästään ilkeily ja ”vastustajien” vahingoittamismentaliteetti!
  Ilmeisesti hän saanut pahasti siipeensä mahdollisesti, sekä valtiovallan, että kunnaliselta taholta, jo paljon ennen hämeenlinnaan tuloaan.
  Se vain on vahinko, meille kaikille hämeenlinnalaisille.
  Keskustelin viikonloppuna, erään heikäläisen, valtion virassa olleen eläkeläisen kanssa, joka on myös varavaltuutettu.
  Hänkin on vaivautunut ja harmissaan näiden kahden superkaksikon ”irtiotoista”!
  Todella oikein hyvää alkanutta uuttavuotta Sinulle Sari, sekä koko perheellesi!
  Laitan tähän loppuun erään arvostamani aforismin; ”toiset kulkevat edellä, osaavat, tekevät ja saavat aikaansaannoksia, jäljessä seuraavat arvostelijat ja räksyttäjät, jotka eivät osaa ja saa mitään aikaiseksi!”

 2. avatar Sari Rautio sanoo:

  Kiitos palautteesta. Olen tykännyt kovasti valtuuston puheenjohtajan hommasta, vaativaa ja antoisaa. 59 erilaista valtuutettua muodostavat kiinnostavan orkesterin. Ahkeria ja aktiivisia ovat kaikki, ja uskon että jokainen pyrkii kaupunkia viemään eteenpäin, kukin tavallaan.
  Ilon kautta eteenpäin!
  Sari

 3. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Sari!
  Lukaisin päivätorkkujen jälkeen kommenttisi.
  Kerroit tykkääväsi valtuusto-orkesterista. Saatuasi pian kaupunginjallituksen johdettavaksi toivottavasti suorastaan rakastut hallitus-bändiin.
  Olet suorastaan fakiiri, jos saat bändin soittamaan samasta sävellajista. Puhumattakaan että se svengaisi tai soittajat pysyisivät rytmissä lähiminkaan Remu Aaltosen tapaan.
  Toivotan menestystä!
  Leo Leppänen

Jätä kommentti

css.php