Keskustavisiota – minkälainen tulisi Hämeenlinnan keskustan olla 2025 – ?

Viime viikolla järjestettiin Hauhotalolla Niskavuoriviikon juhlava seminaari ”Hämeenlinna – kaupunki matkalla Niskavuorelle” Seminaarin avasi Anna-Maria Vilkuna kerrassaan kiinnostavalla esityksellä kaupungin kasvusta linnan ympärille ja myöhemmästä laajenemisesta. Hauska oli kuull,a että keskustelu on aina ollut samanlaista – uutta ja muutosta on kauhisteltu, mutta rohkeiden askelten jälkeen on pääsääntoisesti oltu tyytyväisiä ja menty eteenpäin. Ehkä puutalojen purkaminen 60-70-luvuilla oli poikkeus, onneton virhe, mutta muuten on koko ajan päästy eteenpäin.

Prosessit ovat kehittyneet kovasti, tänä päivänä on kaupunkilaisilla mahdollisuus suoraan vaikuttaa suunnitelmiin, kommentoida, ideoida ja ehdottaa erilaisia asioita. Koko uuden Hämeenlinnan kehittäminen on tärkeää, mutta kaupungin keskustan kehittäminen on kuitenkin se laajimmin kiinnostava asia – ja eniten myös kaupungin elinvoimaan vaikuttava asia. Siksi käynnistimme Keskustavisiotyön reilun puoli vuotta takaperin. Monet eri tahot ovat osallistuneet suunnitteluun, on kysytty pendelöijiltä, on kysytty asukasyhdistyksiltä, yrittäjiltä sekä tietty luottamushenkilöt ovat olleet työtä valmistelemassa varsin monipuolisesti. Nyt ollaan siinä vaiheessa että kaikki saavat kommentoida puolivalmista. Sekin on siis muuttunut, aiemmin sanottiin että puolivalmista ei näytetä hulluille eikä herroille;)

Kesäsäät suosivat sisähommia eli keskustavision aineisto on nähtävillä internetissä www.hameenlinna.fi/keskustavisio ja palvelupiste Kastellissa 1.7.-5.8.2014 välisen ajan, nähtävilläolosta kuulutetaan tällä viikolla Hämeen Sanomissa.

Keskustavision www-sivulta pääsee myös vastaamaan keskustan kehittämistä koskevaan kyselyyn 7.7.-5.8.2014 välisen ajan. Linkki toimii vasta 7.7.2014 alkaen, vaikka se jo näkyykin sivustolla.

Avoin yleisötilaisuus järjestetään ti 5.8.2014 klo 17 alkaen Wetterin auditoriossa, Wetterhoffinkatu 2.

Mukavaa kesää kaikille, kullekin omien mieltymysten mukaan!

ps. ja siihen pysäköintiin saa ja voi myös ottaa kantaa…

10 kommenttia artikkeliin “Keskustavisiota – minkälainen tulisi Hämeenlinnan keskustan olla 2025 – ?”
 1. Nimimerkki sanoo:

  Hieno kysely! Toivon todellakin että asukkaat vastaisivat sankoin joukoin, ja kyselyn tulokset todellakin otetaan huomioon päätöksenteossa, eikä vain todeta että asukkailta kyllä kysyttiin.

  Hieman kritiikkiäkin. Pysäköinnistä on kyselyssä tasan kolme vaihtoehtoa. Kaikki pysäköintilaitoksia! Sitten saamme lukea lehdestä kuinka asukaskyselyn perusteella pysäköintimalliksi halutaan jne… En kannata pysäköintilaitoksia, varsinkaan kun edellisetkin ovat tyhjänä ja joista ensimmäinen rakennettiin täysin väärään paikkaan ihan vain rakentamisen ilosta.

 2. Sari Rautio sanoo:

  Helleterkut!

  Kyllä, kysely on hieno. Pysäköinnistä: valtuusto on päättänyt osana pysäköintisuunnitelmaa, että keskustan pysäköinti ratkaistaan laitoksella – tai laitoksilla. Siksi vaihtoehdot ovat sen mukaisia. Ja taitavatpa ne nykyisetkin jo alkaa täyttyä, tää on vähän muna-.kana ilmiö, jos paikat tulevat vasta sitten kun on kova kysyntä, ei sekään toimi.

  Kaunis ja monipuolinen tuo meidän keskustamme kyllä on, samassa hengessä sitä kannattaa eteenpäin kehittää. Vielä kun saadaan roskaaminen kuriin, ja vähän lisää roskiksia, niin hyvä tulee.

  Sari

 3. mauri virtanen sanoo:

  Keskustavisio on laadittu kieli poskella ja kysely on hyvä mutta miksi uusi Goodman on unohdettu lähes kokonaan. Aikanaan kun se sai rakennus, yms luvat sen tuloa perusteltiin lujasti. Vaikutuksia ei näe vielä, vuoden kuluttua tietäisimme enemmän. Miten nyt, kaupunkikaavaa suunniteltaessa sen vaikutus häivytetään. En ymmärrä tällaista ”suunnittelua”. Aivan kuin haetaisiin päätöstä jota voidaan perustella vain kaupungin aivan älyttömällä asukasmäärän kasvulla ja toriparkin tarpeellisuudella jotka ovat utopiaa.
  Ei me vaan voida kaikkea ihmisiä tehdä tyytyväiseksi verovaroilla. Toivoisin samaa määrätietoisuutta työllisyyden parantamiseksi. Ensin luodaan työpaikkoja ja sitten kysynnän mukaan asuntoja. Sitten kyllä ne kauppiaat ja yrittäjät löytävät asiakkaansa. AINA.

  • Seppo Rehunen sanoo:

   Ihmettelen Goodmanin unohtamista samaan tapaan kuin Mauri Virtanen. Tarkemmin otan tässä hengessä kantaa lauantain 12. heinäkuuta Kaupunkiuutisten kolumnissa.

 4. Sari Rautio sanoo:

  Torstaipäivää!

  Eihän Goodmania tai Motarin katetta ole lainkaan unohdettu – sehän on yksi lähtökohta vision tekemiselle! Kate muuttaa lokakuussa avautuessaan koko keskustan painopistettä, ja se on yksi keskeinen visiotyön aikataulun määrittelijä. ”Nyt valmistumassa oleva moottoritien katteen kauppakeskus Goodman laajentaa
  keskustaa lounaaseen. Useimpien pelkona on, että kauppakeskus näivettää keskustaa.
  Hetkellisesti näin voi käydäkin, mutta keskustan ympärille suunnitteilla olevat uudet
  asuntoalueet ja vanhojen alueiden muuttaminen asumiseen mahdollistavat keskustan
  läheisten alueiden merkittävän väestönkasvun, mikä ruokkii keskustan elävyyttä.
  Ydinkeskustan keskeisten alueiden lisärakentaminen ja liikenne- ja
  kaupunkiympäristön kehittäminen säteilisi elinvoimaa myös keskustan
  lähiympäristöön ja houkuttelisi asukkaita viipymään keskustassa.” Näin todetaan siis heti Keskustavision avaussanoissa. Mutta erittäin hyvä että tämäkin näkökulma tulee palautteissa esille – ehkä toivoisin kuitenkin enemmän mitä pitäisi tehdä kuin luetteloita mitä ei saa tehdä….

  Asukasmäärän kasvattaminen on keskeinen asia. Palvelut tarvitsevat käyttäjiä, ja käyttäjät palveluita. Monipuolinen palvelutarjonta syntyy vain sinne missä on kysyntää. Tästä elävä esimerkki on vaikkapa Hauhon keskustan elävyys talvisin ja kesäisin. Työllisyydestä ihan samaa mieltä – ja sen vuoksi aktiivinen ja rohkea elinkeinopolitiikka, tai oikeammin elinvoimapolitiikka on kaupungin keskeisiä asioita.

  Ja Seppo, kiva että pidät myös keskustelua yllä!

  Tänään alkavat LinnaJazzit, kesäteatteri kaupunginpuistossa saa ensi-iltansa, monet muut kesäteatterit jatkavat vielä esityksiään – kyllä kaupungissa tapahtuu, nautitaan siitä!

  Sari

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Kävin katsomassa kyselyn.
  Täältä Lammilta katsottuna Hämeenlinnan keskustan kehittäminen on yhtä tyhjän kanssa. Parkkipaikan löytää silloin, kun tarvitsee ja pätkän matkaa kävelee tarvittaessa.
  Hämeenlinnaa pitäisikin kehittää kokonaisuutena eikä keskustavetoisena. Hämeenlinna on varsinaisesti taajamien kunta, tai kaupunki. Yksi isompi taajama ja muutama pienempi taajama. Varsinaisesti kaupunkitunnelmaa ei ole missään päin Hämeenlinnaa.
  Lammin kirkonkylä on yksi noista taajamista ja sieltä kaupunkipalveluja hakemaan lähdetään usein Lahteen, joka on tunnelmaltaan enemmän kaupunkimainen kuin Hämeenlinna. Tampere ja Helsinkikään eivät ole kovin kaukana mikäli mielii kaupunkiin palveluja hakemaan.
  Hämeenlinna on kokonaisuutena niin iso, että sen kehittäminen pitäisi olla kaikkia kaupungin veronmaksajia tasapuolisesti palveleva. Taannoin seurasin Hämeenlinnan etsivän lähialueeltaan sopivaa paikkaa puutarhakylälle. Käsittääkseni tuollainen pikkupaikka jostain keskustaajaman läheisyydestä löytyikin. Kukaan kaupunginhallinnossa ei kuitenkaan ymmärtänyt katsoa koko kaupungin aluetta. esim Lammilla on jo vuosia sitten kaavoitettu ns. rannanmaan alue isohkoille omakotitalotonteille. Tuo alue olisi sopinut hyvin puutarhakylän paikaksi ja matkakaan esim. Hämeenlinnan torilta ei ole sen pidempi kuin kyseiseltä alueelta matka Hämeenlinnan torille.
  Erilaisten palvelujen ja hyvien yhteyksien luominen keskustaajaman ulkopuolelle toisi melko varmaan vähintäänkin yhtä houkuttelevan kaupungin Hämeenlinnasta kuin Hämeenlinnan keskustaajaman kehittäminen ja rakennusten suunnitteleminen lettoalueille.
  Kova maatakin Hämeenlinnan alueelta löytyy.

  Yksi viso voisi tietenkin olla, että Hämeenlinnan kaupunki rakentaisi tunnelin Viipurintien päästä suoraan samassa tasossa Raatihuoneenkadun alitse katetulle ostosparatiisille. Tuolle matkalle mahtusi monenlaista parkkitilaa niin torin alle kuin kaupungintalon allekin. Voisihan siellä toki olla oma parkkitilansa kirkon allakin, josta hissillä pääsisi vaikka suoraan alttarille vihittäväksi, koska tulevaisuuden nuoret eivät ole tottuneet kävelemään.

 6. teppo turja sanoo:

  Edelleenkään ei näkyviin ole tullut ensimmäistäkään konkreettista ajatusta, miten keskeisen tavoitteen mukaisesti asukkaita kaupunkiin saataisiin. Sen sijaan suurin huoli on siitä, että tyhjän päällä oleviin laskelmiin perustuvia päätöksiä pysäköintilaitosten tarpeesta, ei voitaisi ottaa uuteen käsittelyyn. Kuten edellä monen kommentoijan toimesta käy ilmi, ongelmia pysäköintiin Hämeenlinnassa syntyy vain väkisin – sulkemalla paikat katujen varsilta ja muista luontevista paikoista.

  Vaikuttaa vähän siltä, että onttoa visiota ei kannata valmistuttuaankaan vilauttaa sen enempää herroille tai hulluille kuin tyhjänpäiväisen touhuilun maksajillekaan. Vanhalta kansalta löytyy todella osuvia sanontoja enemmänkin: ”Räkänokastakin mies tulee, muttei tyhjän naurajasta.” Naisista sananlasku ei totea mitään.

 7. Sari Rautio sanoo:

  Helteiset tervehdykset Sairiosta!

  Teppo, no nyt sitten niitä konkreettisempia ehdotuksia tekemään! Siksi visio on puolivalmiina kommenteilla. Jännityksellä odotan mitä hienoja uusia esityksiä kuntalaisilta, ja myös täältä blogikommentoreilta tulee.

  ja niin… Vanhat sananlaskut ovat tottavie osuvia.

  Ystävällisin terveisin,
  Sari

 8. Teppo Turja sanoo:

  Perusvirhe tässä keskustavisiopuuhastelussa on – kuten yritin jo selvittää – että kuvitellaan rakennushankkeiden toimivan vetovoimatekijöinä. Asuntojen, liiketilojen, koulujen jne. rakentaminen ei ole kasvukehityksen syy vaan seuraus. (Pysäköintitilat ovat luku sinänsä. Niitä on rakennettava varmuuden vuoksi joka tapauksessa, koska muutoin niitä hallinnoiva yhtiö täytyy jälleen pelastaa jollakin fuusiolla johonkin.)

  Kaupungin pitäisi valjastaa osaamisensa, oma tai lainattu, markkinoimaan Hämeenlinnaa kotikaupungiksi tuhansille kovapalkkaisesta virasta tai toimesta eläkelöityville/eläkelöityneille helsinkiläisille, Helsingin ja Tampereen keskustassa töissä käyville ja kaikille muille, joita kaupunkimme luontaiset ja ympäristön vahvuudet puhuttelevat. Pendelöintimallissa on itu, jota pitäisi viedä eteenpäin. Lapsiperheet sen sijaan ovat mielestäni epätoivoinen kohderyhmä Hämenlinnalle. Kunhan kykenemme hoitamaan palvelut nykyisillekin.

  Kaupungin pitäisi pontevasti lähteä työskentelemään paikallisjunaliikenteen ulottamiseksi Hämeenlinnaan. Sekä rautatie- että linja-autoaseman maksutonta pysäköintiä pitää kehittää. Siinä alkua. Julkisuuteen voitaisiin tulla myös pyytämällä anteeksi Goodmanin julkisivun tuottamaa ympäristörikosta.

 9. Sari Rautio sanoo:

  Morjens!

  Täydennysrakentaminen ja uudet asumisen mahdollisuudet mahdollistavat uudet asukkaat keskustaan. Uudet asukkaat taas tuovat lisää kysyntää palveluille ja näin mahdollistavat lisää palveluita, jotka vetävät taas keskustaan lisää kävijöitä, jotka tulevat kun pääsevät nätisti parkkiin tai julkista liikennettä käyttäen, tai jopa kevyen liikenteen keinoin. Kaupunkikeskusta on elävä kun siellä on eri ikäisiä ihmisiä, ja näin ollen keskusta-alueet on suunniteltava erilaisiin tarpeisiin. On mahtava kuinka paljon on saatu erilaista palautetta keskustan kehittämisestä, eli tämä koetaan oikeasti yhteiseksi asiaksi.

  Uusilta asukkailta, potentiaalisilta ja niiltä jotka jo ovat tänne tulleet, on kysytty mitä halutaan. Ja sitä on käytetty suunnittelun pohjana. Eniten mielenkiintoa ovat herättäneet Engelinrannan suunnitelmat, laadukkaat perheasunnot ja myös ne kelluvat talot.

  Liikenteen osalta ollaan liki samoilla linjoilla. Toimiva raideliikenne asemanseutuineen on keskeinen edunvalvonnan kohde, ja sitä jumpataan HHT -tai Suomen kasvukäytävä – hankkeen kautta. Liityntäpysäköinti on olennainen osa tätä – ja siksi keskustankin pysäköintiratkaisu on tehtävä tässä syksyn kuluessa.

  Vielä kohderyhmistä: ikäihmiset ja juuri eläkkeelle siirtyvät ovat hienosti löytäneet Hämeenlinnan mahdollisuudet. Iloista on kuitenkin että myös aktiivisesti työelämässä olevat ja lapsiperheet kokevat kaupungin mahdolliseksi kotipaikakseen. Elinvoimainen kaupunki tarvitsee kaikenikäisiä, erilaisia ihmisiä!

  Sari

Jätä kommentti

css.php