Tulevaisuus ei odota

Maan hallitus julkaisi talousarvioesityksensä viime viikolla. Samaan aikaan kuntakenttä rakentaa omaa budjettiaan varsin epävarmoissa näkymissä. Julkisen sektorin muutostarvetta ei kai kukaan enää kiistä, mutta päätökset tuntuvat olevan kovin pitkässä puussa. Kriisitietoisuus ei ole ilmeisesti riittävästi herännyt. Miltä tilanne sitten oikeasti näyttää?

Taloustieteilijöiden analyysien mukaan Suomella menee huonommin kuin muilla EU mailla. Ostovoima on syöty veronkorotuksilla. Julkinen sektori kasvaa edelleen, ja sen maksajat vähenevät. Yksityinen rakentaminen ei vedä, edes suomalaisille rakas omakotirakentaminen etene. Investoinnit ovat laskeneet kaksi vuotta, asuinrakentamisen eteenkin, rakennusluvat kääntyneet laskuun ja myös asuntokauppa on hidastunut.

Perinteiset syksyn viestit että ensi vuonna on paremmin, jäävät tänä vuonna uupumaan. Vuosi eteenpäin näyttää vaikeammalta kuin tämän hetken tilanne. Teollisuudessa tilausten nousu taittui kesäkuussa, Venäjän epävarmasta tilanteesta voi sanoa varmaksi vain, että sillä on vaikutusta. Matkailusta suurin osa on tullut Venäjältä. Venäjän vienti taas on vain 8 % koko viennistä, mutta sekin on taittunut laskuun pakotteiden myötä.

Ehkä suurin huoli on yksityisen kulutuksen kasvu kääntyminen laskuun. Kotimarkkinat eivät vedä, vaikka työllisyys on pysynyt yllättävänkin hyvänä. Loppukesän uutiset irtisanomisista muuttavat valitettavasti myös näitä lukuja.
Kokonaisuudessaan meillä Suomessa ihmisten luottamus talouteen on heikompi kuin euroalueella keskimäärin, ja tämä on poikkeuksellista.
BKTn kasvu on miinusmerkkinen. Julkisen sektorin tulot ovat 8 miljardia euroa vähemmän kuin menot. Meillä Hämeenlinnassa vuositasolla menee nelisen miljoonaa enemmän kuin rahaa on käytettävissä.

Mikä sitten neuvoksi? Tulojen kasvattamisen tie on hitaampi kuin menojen vähentäminen, silti molempia on haettava. Se kuuluisa rakennepaketti soteineen ja kuntarakenteineen sekä kuntien velvoitteiden vähentämiseksi on saatava aikaan, päätöksiä on tultava. Työtä on saatava lisää, ja työn tekeminen on saatava kannattavaksi. On selvää että veroasteen nousu tappaa aktiviteettiä, ja siksi työn kustannuksiin on uskallettava puuttua. Eläkeratkaisu ei voi enää odottaa. Samaan aikaan meidän kunnissa on kyettävä uudistamaan, vähentämään, leikkaamaan ja tekemään tehokkaammin, tuottavammin ja ketterämmin. Palveluverkkoa on tiivistettävä.

Suomen kasvukäytävän keskipisteessä ollaan kuitenkin paremmassa asemassa kuin monessa muussa paikassa. Kysymys on siitä, uskalletaanko ottaa tilanne omiin käsiin, ja tehdä välttämättömät ratkaisut. On siis luovuttava entisistä ja tyydyttävä hieman vähempään, joka paikassa. Samalla on etsittävä ja mahdollistettava uutta työtä. Vain työn kautta syntyy hyvinvointia.

kirjoitus on julkaistu Hämeen Sanomissa 5.9.2014

10 kommenttia artikkeliin “Tulevaisuus ei odota”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Sari Rautio on näemmä unohtanut johtamansa Hämeenlinnan surkean kunnallistalouden. Todella läpinäkyvää, ei ehkä vankkumattomille kannattajille, sivustaseuraajille surkeaa. Otan osaa.

 2. sarirautio sanoo:

  Tervehdys!

  Kaupungin taloustilanne ei kyllä pääse unohtumaan. OIkeastaan tuo kirjoitukseni lähti tilanneanalyysistä – mikä johtuu yleisestä tilanteesta, ja mitkä asiat ovat omissa käsissämme. Kuluva syksy on meille vaikeiden päätösten aikaa ja niitä on myös uskallettava tehdä. Kuten totesin, käytämme tällä hetkellä noin nelisen miljoonaa vuositasolla enemmän kuin meillä on varaa.

  Edelleen, pelkästään tuloja lisäämällä tilanne ei ratkea. Veroja ei kannata eikä voi nostaa enempää, mutta veronmaksajia voimme tavoitella viisaalla elinkeino- ja asumispolitiikalla lisää. Maksuosuuksia voi ja pitää pohtia eri palveluiden osalta. Kuitenkin se millä on suurin vaikutus, on menokurin pitäminen ja taloudellisesti tehokkaiden sekä tuottavuutta lisäävien rakenneuudistusten tekeminen. Tehokkaammin, tuottavammin ja tarkemmalla tarveharkinnalla. Kari Ventola tuolla omassa blogissaan pohti tuottavuutta hyvin, ja samaa on tehtävä joka kunnassa. On myös mietittävä saisimmeko jotain tuottavammin yhdessä tehden.

  Esimerkkejä asioista jotka on mietittävä on palveluverkko (terveysasemat, asiakaspalvelu kaikkiaan…) erilaiset mitoitukset, ihmisten omavastuun lisääminen ja omaisuuden myyminen, eteenkin turhista tiloista luopuminen.

  Työllisyys ja sen edistäminen kaikin keinoin on iso kokonaisuus joka vaatii myös uutta ajattelua ja uusia päätöksiä. Huomenna konsernijaos käsittelee kaupungin yhtiöiden osalta tavoitteita ensi vuodelle, sisältäen työllistämisvelvoitteen.

  Sari

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Hämeenlinnan asiat ovat kyllä täysin poliittisten päättäjien käsissä. Olen joskus sanonut (pitkän työelämäkokemuksen nojalla, eri aloilta), että jokainen organisaatio on juuri niin hyvä kuin sen johtajat (esim Keskussairaala).En edes viitsi luetella niitä negatioita, mitä Hämeenlinnan hallinnosta kuuluu muualta. Kannattaisi joskus valita organisaatioon pätevä sopivan sijaan. Missä omahyväisyyden umpiossa Te elätte ?Ja veronmaksajien rahoilla.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Sanon vielä Hymyilevälle Kansanedustajaehdokkaalle. Jos olette rehellinen (mitä en odota) Kaupungin taloudellinen tilanne on ollut tiedossa jo ainakin 2-3 vuotta, mutta hys-hys. Ei saada pääkaupunkiseudulta hyvätuloisia eläkeläisiä tänne (osaavat vaatia). Erikoissairaanhoidon menot kasvavat. en ole koskaan hyväksynyt epärehellisyyttä-en nytkään

 5. sarirautio sanoo:

  Lauri Kivimäen kommentti sopii paremmin suomi24- palstalle. Kaupungin taloudesta keskustelu jatkuu, ja jos Kivimäellä on rehellisyydestäni tai pikemminkin sen puutteesta jotain faktaa, niin kertonette sen myös.

  Sari Rautio

 6. mauri virtanen sanoo:

  ”Työllisyys ja sen edistäminen kaikin keinoin on iso kokonaisuus joka vaatii myös uutta ajattelua ja uusia päätöksiä. Huomenna konsernijaos käsittelee kaupungin yhtiöiden osalta tavoitteita ensi vuodelle, sisältäen työllistämisvelvoitteen.”
  Tuosta haluaisin kuulla/lukea ihan faktatietoa. Kiitos jo etukäteen.

  Ennaltaehkäisy sosiaalipuolen menoihin myös kiinnostaa. Paljonko vaikkapa sijoitetut 2000000 euroa eli 2 milliä oikein kohdennettuna, voisivat säästää kaupungin menoja aikavälillä 3-15 vuotta. Voit itse laskea ja esitellä eri variaatioita esim. nuorten tai/ja aikuisten työllistäminen ja koulutus, ennaltaehkäisevä päihdetyö, talousneuvonta ja elämäntapavalmennus. Toki voit itse päättää muitakin kohteita. Odotan mielenkiinnolla vastaustasi.

 7. mauri virtanen sanoo:

  Ajatus ja ulosanti apua. Korjaan loppuansan ehkä vähän ymmärrettäväksi.
  Sijoitus ennaltaehkäisevään työhön sosiaalipuolelle myös kiinnostaa.
  Paljonko vaikkapa sijoitetut 2000000 euroa eli 2 milliä oikein kohdennettuna, voisivat säästää kaupungin menoja aikavälillä 3-15 vuotta. Voit itse laskea ja esitellä eri variaatioita esim. nuorten tai/ja aikuisten työllistäminen ja koulutus, ennaltaehkäisevä päihdetyö, talousneuvonta ja elämäntapavalmennus. Toki voit itse päättää muitakin kohteita. Odotan mielenkiinnolla vastaustasi.

 8. sarirautio sanoo:

  Hei!

  Mauri Virtaselta hyviä kysymyksiä olennaisesta asiasta. Pettymyksen tuotan siinä että en tee noita laskelmia, vaan meillä virkamiehet tekevät evästysten pohjalta laskelmat, ja sitten me poliitikot teemme päätökset niitä arvioiden. Työllistämisen kokonaisuutta suunnitellaan juuri tuolta pohjalta, ja se sitten käsitellään osana ensi vuoden talousarviota. Olennainen asia on mitä sijoitetulla eurolla saa, eli työllistämisessä on järkevää myös taloudellisesti joskus pistää lantti sisään niin saa säästöä toiseen kohtaan. Jahka saamme tätä isoa kokonaisuutta eteenpäin, niin palataan asiaan. Vanhat keinot eivät tässäkään pure.

  Sari

 9. mauri virtanen sanoo:

  Parasta Sari. Vastasit kysymykseeni, siitä kiitos.
  SIIS JUURI Evästysten pohja kiinnostaa.
  Kuka määrittelee mitä ja miten laaja laskenta tai vertailu tai yleensäkin tutkimustieto päätöksen pohjaksi siivilöityy. Uskotko että virkamiehiä, ei voi, eikä saa johtaa ja heidän tietonsa on oikeaa ja koeteltua tietoa.

  “Pettymyksen tuotan siinä että en tee noita laskelmia, vaan meillä virkamiehet tekevät evästysten pohjalta laskelmat, ja sitten me poliitikot teemme päätökset niitä arvioiden.”

  siis teille tieto.
  “Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsaus heinäkuu 2014
  Julkaisuvapaa 26.8.2014 kello 9.00
  ”Avoimien työpaikkojen ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevien määrä kasvussa, työttömyys silti pahenee
  Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien Hämeen työ- ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun lopussa 25 017 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 107 enemmän (9,2 %) kuin vuosi sitten.”
  tieto loppuu.

  Ei ne kaikki itseensä työllistä tai perusta yritystä. Naisiahan oikein houkuteltiin yritystoimintaan aikanaa ja lainoja sai, muistat kai. Saattaa olla ja on ulosoton asiakkaita nykyään. Tuollaista kusetusta et varmaankaan ollut hyväksymässä. Tosin eiköhän jotkin ”virkamiehet” niistäkin toimintasuunnitelmista/ haja-asutusalueen parturikeskuksista ja muista autotaloista olleet ohjauksen alaisessa hiljaisuudessa.
  Olet ollut Sari kyseisen kehityksen ja tapahtumien aikaan päättäjänä , joten mitä historiasta opimme ja mitä on edessä?

 10. Sari Rautio sanoo:

  Tietoon perustuva johtaminen on kiinnostava ja toisaalta hankala juttu. Tällä hetkellä tuntuu että jotkut ihmiset valitsevat ne tiedot jotka sopivat omaan pirtaansa ja jättävät huomioimat kokonaisuuden.

  Työllisyyden hoito kokonaisvaltaisesti on älyttömän tärkeä asia. Koko kaupunginhallitus on tästä asiasta yhtä mieltä. Siksi etsimme yhdessä uutta tekemisen tapaa asap asianhoidon muuttamiseksi. Mukaan työhön tarvitaan kaikki eri toimijat, elinkeinoelämä, valtion ja kunnan eri toimijat sekä tietty järjestöt. Työn paikka -hanke on saanut luotua hyviä malleja ja saanut myös aikaan ihan mainioita tuloksia erilailla tehden. http://www.tyonpaikka.fi löytyy aiheesta lisää infoa.

  Yhden hengen työllistävät yritykset ovat yksi nykyajan kasvava yritysmuoto. Eteenkin naisvaltaisilla palvelualoilla. Tämä on osa työelämän murrosta, ja hyvä niin.

Jätä kommentti

css.php