Parempia toimintatapoja hakemassa

Kaupunginhallitus lausui tänään kuntakokeilulaista. ”Kokeilun ensimmäinen osa kohdistuu hyvinvointipalvelujen strategisen ohjauksen integrointiin. Moniammatillinen toiminta edellyttää monialaista strategista johtamista, jolla on yhteiset käsitteet ja yhteinen kieli. Tästä syystä haluamme integroida palveluja ohjaavat, eri lainsäädännön edellyttämät, kuntatasoiset, strategiset suunnitelmat. Samalla voimme tehostaa hallintotyötä”

Suomeksi: olemme lähdössä tekemään lain mahdollistamaa kokeilua, jolla yhdellä ihmisellä olisi vain yksi suunnitelma joiden perusteella hänen tarvitsemiaan palveluita järjestellään ja päätetään. Nykymalli on sellainen että voi olla joka organisaatiolle oma, ja niitä sitten yhteensovitetaan tai sitten ei. Kokeilu on hyvä ja välttämätön.

Normienpurkaminen on välttämätöntä ja järjenkäyttö on tehtävä mahdolliseksi.

Sari

ps.1 Jos minulta halutaan kommentteja, niin nopeiten se onnistuu FBn, twitterin tai spostin kautta. sari.rautio@hameenlinna.fi on osoite.

ps.2 Erityisesti arvostan omalla nimellä tehtyjä kysymyksiä. On vähän tylsiä kokemuksia trolleista, usean nimimerkin takana sama varsin läheltä oleva ihminen;)

ps.3 Ja aika hyvin olen lausunut kolme vuotta sitten, edelleen samaa mieltä. Sari Rautio kirjoitti:
29.7.2011 13.01
… Toisten mollaaminen, haukkuminen, syyttely, vähättely ja selkään puukottaminen tuntuu olevan nousussa. Ihmisten toiminnassa muutos alkaa aina omasta toiminnasta. Katsotaans siis peiliin, kaikki.
Respect.
Sari

19 kommenttia artikkeliin “Parempia toimintatapoja hakemassa”
 1. Jari Ranne sanoo:

  Sari, miten sinä kehtaat puhua kunnioittamisesta? Olet muutama päivä sitten polkenut lasten oikeuksia ja loukannut raskaasti perheemme yksityisyyttä. Levittelit likaista kirjoitusta, joka sisälsi yksityisasioita ja valheellisia pahaa tarkoittavia väitteitä.

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Muutama yksinkertainen kysymys sinulle Sari Rautio kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

  1. Paljonko kaupunki on maksanut Kirstulan tontista?

  2. Mitä kaupunki on tuolla ”sijoituksellaan” saanut ?

  3. Kuinka paljon kaupunki on saanut rahaa tililleen rakennusluvasta, joka koskee SCC:n rakennuslupaa?

  4. Paljonko kaupungille tuli rakennuslupa maksamaan?

  5. Onko SCC hakenut toimenpide-,tai jotain muuta rakennuslupaa kaupungilta mainospystilleen ja paljonko kaupunki on luvasta saanut rahaa?

  6. Paljonko kaupungille on ollut menoja kyseisen pystin lupamenettelystä?

  7. Paljonko kaupunki on saanut tililleen rahaa SCC:n osakekaupoista?

  8.. Kuka on kuorinut pellolla olleen mullan?

  9. Onko kaupunki maksanut kyseisen työn?

  10. Paljonko kyseinen työ on tullut maksamaan mikäli kaupunki on sen tehnyt?

  11. Millä menetelmällä kaupunki tulee tarkistamaan grammalleen multamäärän pellolla? Kysymyksen ratkomisessa sinua auttanee Iisakki Kiemunki.

  12. Onko tuota multamäärän tarkistusta budjetoitu?

  13. Paljonko kaupunki on menettänyt vuosien saatossa peltovuokraa?

  14. Maksoiko kaupunki pellon vuokralaisen pois pellolta ja millä summalla?

  15. Merkitseekö kaupungille mitään perinnemaisema?

  16. Onko kaupungilla tietoa kuinka paljon kokouspalkkioita on mennyt kyseiseen projektiin?

  17. Onko kaupungilla tietoa kuinka paljon kaupungin virkamiehet ovat käyttäneet virka-aikaansa kyseiseen projektiin?

  18. Käsittävätkö kaupungin virkamiehet ja hallinto mitä tarkoitetaan tulosvastuulla?

  19. Oletko levittänyt juoruja sähköisessä mediassa koskien Lulu Rannetta ja hänen perhettään?

  20. Mitä mieltä olet yksityisyyden suojasta?

  21. Miten käytännössä sovellat tätä, ”yhdellä ihmisellä olisi vain yksi suunnitelma joiden perusteella hänen tarvitsemiaan palveluita järjestellään ja päätetään.” minun kohdaltani?

 3. Sari Rautio sanoo:

  Morjens!

  Kertaus on opintojen äiti, https://www.hameenlinna.fi/Kaupunki-info/Kehittyva-kaupunki/Kirstulan-autotalo/ löytyy kaikki SCChen liittyvä päätöksenteko. Lisäinfoa on näissä blogeissa, jotka luulisin että olet kohtuullisen hyvin lukenut. Älä usko ihan kaikkea.

  Kohta 21. riippuu ihan siitä mitä palveluita käytät ja tarvitset. Minä en, eikä kukaan muukaan poliitikko niitä tee, vaan viranhaltijat. Kohta 20. yksityisyyden suojaa on kunnioitettava. Kohta 19. Jaoin uutisen jossa kv pj purkaa turhautumistaan nykyiseen ilmapiiriin. Olen pahoillani jos uutisen jakaminen on loukannut jotakuta. Toivon vilpittömästi että siirrymme eteenpäin asiakeskeiseen toimintaan. Meidät on valittu hoitamaan Hämeenlinnan kaupungin asioita eikä tekemään vaalikampanjaa joihinkin muihin tehtäviin.

  Nyt alkaa luento Kivasta koulusta ja koulukiusaamisesta. Ollaan siis ihmisiksi. Ja annetaan työrauha virkamiehille.

  Sari

 4. saara finni sanoo:

  Anteeksi vaan, Rautio, mutta piti todella käydä oksentamassa luettuani tuon äskeisen juttusi.

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Hei vaan

  Jos kertaus on opintojen äiti, pyydän sinua lukemaan uudelleen asettamani kysymykset. Niihin ei löydy vastausta kaupungin info sivuilta eikä mistään blogeista.

  Sen sijaan sinun pitäisi tietää ja pystyä vastaamaan paljonko SCC on maksanut kaupungin tileille rahaa ja paljonko kaupunki on maksanut kyseisellä tontilla tehdyistä töistä ja paljonko SCC on kaupungille velkaa maksamattomista laskuista.

  Esim. se ei käy ilmi kaupungin pöytäkirjoista onko SCC maksanut rakennusluvasta ja onko kukaan maksanut kaupungille nolla euron arvoisten osakkeiden myynnistä 140 000 euroa.

  Kyselen siis onko noita rahoja näkynyt kaupungin tileillä.

  Myöskään virkamiesten projektiin käyttämä työaika ei näy missään pöytäkirjoissa.

  Joko sinä et noista asioista tiedä, tai sitten pimitätte tietoa. Ei niiden pitäisi ola liikesalaisuuksia. Minä olen vuokrannut Hämeenlinnan kaupungilta maatalousmaata tänä vuonna AT Aitataimi Ky:n nimissä 0,44 ha. Vuokra 78,54 euroa tältä vuodelta. Eräpäivä 14.10.2014 tuo summa näkyy tulevaisuudessa kaupungin tileillä. Ainakin uskon sen lähtevän AT Aitataimi Ky:n tililtä, koska se näyttää siellä olevan erääntyvien maksujen tiedoissa.

  Vai onko niin, että summan noustessa jonkin määrän yli siitä tuleekin salaista tietoa.

  Kohtaan 21 sanoisin etten tiedä käyttäväni mitään kaupungin palveluja, joita yksi kaupungin virkamies pystyisi yksin koordinoimaan. Kanta-Hämeen keskussairaalan palveluja olen käyttänyt ja olen kiitollinen erittäin hyvästä palvelusta, mutta sielläkään yksi henkilö ei pysty yksin koordinoimaan tarpeitani.

 6. Antti Sulonen sanoo:

  Jatkoa Sarille

  Näin kirjoitat: ”Meidät on valittu hoitamaan Hämeenlinnan kaupungin asioita eikä tekemään vaalikampanjaa joihinkin muihin tehtäviin.”

  Se mitä teette hoitaessanne Hämeenlinnan kaupungin asioita on suoraa vaalikampanjointia muihin tehtäviin. Minulle on jossain vaalikampanjassa jonkun ehdokkaan turha esittää mitä hän tulisi tekemään, jos hän tulee valituksi johonkin tehtävään. Näytöt esim. kaupungin hallinnossa on parempi referenssi kuin vaalikampanjoinnissa esitetty ”huttu”.

  Mikäli se, että pitää kaupungin veronmaksajien puolta on vaalikampanjointia niin myös se ettei pidä kaupungin veronmaksajien puolta on vaalikampanjointia. Ehkä vaikeaselkoista, mutta niin se menee.

 7. Erkki Strömberg sanoo:

  Antti Sulonen, näin se vaan menee ja kiperiä kysymyksiä tullaan esittämään jahka ”torien hernesoppatarjoilut” alkaa, tule mukaan!

  • Seppo sanoo:

   Se on ainakin nyt varmaa, että ”pannulappua”, -on muuten mahdottoman osuva vertaus- en ensi keväänä enää äänestä!

 8. nimimerkki sanoo:

  ”20. yksityisyyden suojaa on kunnioitettava. Kohta 19. Jaoin uutisen jossa kv pj purkaa turhautumistaan nykyiseen ilmapiiriin.”

  En nyt millään malta olla huomioimatta Raution vastauksia kohtiin 20. ja 19. Tässä on todellakin niin räikeä ristiriita, että ei sitä voi kukaan olla huomaamatta. Siis Rautio kertoo kunnioittavansa yksityisyyden suojaa ja jakaa facebookissa Lulu Ranteen yksityisasioita muiden luettavaksi. Nyt ei ymmärrä ei.

 9. Kiitollinen sanoo:

  Kertooko jotain kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution suuresta sydämestä ja sivistyksen tasosta kenties?

  Odotan mielenkiinnolla mitä paikallisen Kokoomuksen toverisiiven toimittaja löytää kerrottavaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan perhe-elämästä. Peukutan ja jaan sitten innokkaasti kaikille kamuille ja jälkikäteen pahoittelen jos joku pahastuisi 😉

 10. Sari Rautio sanoo:

  Jatkanpa vielä tuosta alkuperäisestä aiheestani. Kuntakokeilu on yksi keskeinen osa lastensuojelun rakenteiden uudistamisessa. On etsittävä monenlaisia, erilaisia keinoja puuttua aiemmin perheiden tilanteeseen, ja on toisaalta pystyttävä tukemaan vanhempia kasvatustehtävässä. Puolesta ei voi eikä tarvi tehdä, mutta ilmeisen paljon on ohjauksen ja opastuksen tarvetta, sekä sitä koko kylä kasvattaa – ideologian juurruttamista. Vähemmän ei kuulu mulle – ajattelua ja enemmän vastuunottoa. Myös peruspalveluissa.

  Tästä kuultiin hyviä esimerkkejä Aalborgin reissulla huhtikuussa. Tanskalainen kaupunki oli myös talouskurimuksessa, ja lastensuojelumenojen kasvaessa muuttanut koko rakenteen ja poistanut raja-aitoja eri sektoreiden väliltä. Fokus siis ihmiseen, eikä organisaatioon. Jotain tälläistä mekin tarvitsemme.

  Sari

  • Sari Rautio sanoo:

   …ja niin, voihan mun perhe-elämää pyöritellä. Tosin aika löperösti (vai aidosti ja avoimesti) olen itse jo kaiken kiinnostavan itsekin kertonut, mutta jos jotakuta kiinnostaa, kuten JPtä tuolla toisaalla, niin mikäs siinä. Koulukiusaaminen on muuten ihan oikea ongelma, joka ratkeaa vain aikuisten reippaalla puuttumisella. Nuorimmaista tosiaan kiusattiin mieheni potkujen yhteydessä, mutta opettaja otti hienosti asian heti puheeksi ja lapset sopivat asian. Olennaista on minkälaisen mallin me aikuiset annamme, myös siellä koulussa.
   Sari

  • mauri virtanen sanoo:

   Haluaisin kuulla tuosta uudesta, ” Fokus ihmiseen, eikä organisaatioon” oivalluksesta, joka on siis lanseerattu Aalborgissa Tanskassa.
   Olenkohan tuommoisesta yhteisöllisyyden toiminnasta kuullutkaan?

 11. Antti Sulonen sanoo:

  Hei Sari

  Tulit uudelleen käymään alustuskirjoituksessasi ja lisäsit jotain uutta. Et kuitenkaan edelleenkään vastannut asettamiini kysymyksiin.

  En juurikaan kysellyt kaupungin päätöksen teosta tuossa parinkymmenen kysymyksen sumassa. Vastasit kuitenkin, että kaikki päätöksen teko joka koskee SCC:n ja kaupungin välejä löytyy mainitsemastasi osoitteesta. Voin sanoa, että esittämiini kysymyksiin ei löydy vastausta osoittamastasi osoitteesta.

  En myöskään pidä blogi-kirjoituksia luotettavina tietolähteinä, niin siksi pyysin sinulta noita tietoja.
  Oletko luotettava taho antamaan noita julkisia tietoja?

  AT Aitaimi Ky:n tililtä muuten on lähtenyt tuo esittämäni summa eräpäivänä, eikä se ole mikään salaisuus.

  Miksi siis jotkut asiat ovat salaisia ja toiset eivät.

  Onko kaupunki saanut kaikki rahansa SCC:ltä lukuun ottamatta tonttikauppaa, tai SCC-osakkeet ostaneelta taholta kauppasumman määräaikaan mennessä?

  • Sari Rautio sanoo:

   Jotkut asiat ovat salaisia koska laki, tai sopimus tai joku muu määräys ohjaa niin. SCCltä ei tietääkseni ole tullut mitään rahaa kaupungin kassaan 11.8 jälkeen, joten vielä on auki olevia asioita. Nämä selviävät tässä kaupanpurun yhteydessä.
   Sari

 12. mauri virtanen sanoo:

  Huh. Haluaisin kuulla tuosta uudesta, ” Fokus ihmiseen, eikä organisaatioon” oivalluksesta, joka on siis lanseerattu Aalborgissa Tanskassa.
  Olenkohan tuommoisesta yhteisöllisyyden toiminnasta ennen kuullutkaan?

 13. Sari Rautio sanoo:

  Hei,

  lastensuojelun kokonaisuus on uudistettava. Mielestäni kannattaa ottaa oppia muualta, ja käyttää kokemuksia hyödyksi. Vainion Jarmon synttärihaastattelussa oli hyvää pohdintaa aiheesta myös, kenen onkaan vastuu? Vanha sanonta koko kylä kasvattaa toimii jos ja kun vanhemmat tekevät myös oman hommansa. Siihen meidän on tuettava kaikin keinoin.

  Sari
  ja vielä, ei meitä ulkoapäin johdeta. Kyllä tämä kokonaisuus on ihan omissa käsissä. Ainoa joka ulkoa ohjaa, on valtio – ja tällä hetkellä aika ikävän rajusti valtionosuuksia leikaten. Erilaisia toiveita ja ohjeita tietty tulee, ja sitten niitä punnitaan eri kohdissa kokonaisuuden kannalta. Joustolaidat olivat edellytys SM liigan pelaamiselle Hämptonissa. Ei käyty edes keskustelua vaihtoehdosta.

 14. Antti Sulonen sanoo:

  No niin, Sari on puheensa pitänyt.

  Kiitos

 15. Tuure sanoo:

  Mitä mimmi selittää! Voisitko ystävällisesti vastata Antti Sulosen kysymyksiin etkä käyttäytyä niin kuin niitä ei olisikaan?

Jätä kommentti

css.php