Onko riitelyllä väliä?

Eduskuntavaalit ovat tällä erää ohi, ja kansa on äänensä antanut. Täällä Hämeenlinnassa äänestysvilkkaus jäi puheen asteelle, 68,7% on vanhan hallintokaupungin luvuksi surullisen alhainen, ja koko seudun luku jäi alle valtakunnan keskiarvon. Miksi sitten vaalit eivät kiinnosta, ja miksi vajaan 100 000 asukkaan alueelta tuli valituksi vain yksi, kylläkin erinomaisen hyvä, kokenut ja pätevä valtiomies? Vaalien jälkimainingeissa on oikea aika pohtia syitä ja keinoja millä jatkossa seudun asukkaiden osallisuus konkretisoituisi myös äänestämisen keinoin.

Yksi meistä rannalle ruikuttamaan jääneistä, perussuomalaisten Kari Ilkkala väittää HäSassa että kunnallispolitiikkaamme leimannut riitely, vihjailu ja eripura ei vaikuttaisi äänestystulokseen. Ilkkala on väärässä. Kymmenet, jopa sadat ihmiset ottivat esiin vastenmielisenä ilmiönä jatkuvan kahinoinnin ja taistelun, jota mediassa on pitkin kulunutta valtuustokautta käyty. Se on herättänyt epävarmuutta ja epäselvyyttä asioiden hoitamisen tasosta, sekä myös fakta ja fiktio ovat menneet sekaisin. Lukuisille ihmisille sai selvittää mistä vaikkapa SCCkokonaisuudessa on kyse, ja hauska kyllä, useimmat hämmästyivät kuultuaan asian oikean tilanteen, ja ymmärsivät varsin hyvin elinkeinopoliiittiset näkökulmat. Myös fakta, että kaupunki ei ole hävinnyt casessa rahaa, oli monelle iso yllätys. Jos ja kun perussuomalaiset haluavat – ainakin vaalimainontansa mukaan – perustaa politiikan teon tietoon, olisi loogista että myös oma viestintä olisi totuudenmukaista. Sama koskee tietysti kaikkia puolueita, ja poliitikkoja.

Mielipiteenvapaus on ehdoton. Vallalla oleva faktojen vapaus taas luo epävarmuutta ja tympeyttä koko politiikkaa kohtaan. Ja näkyy myös äänestystuloksissa. Eli kyllä tässä on kaikilla peiliin katsomisen paikka, jos ja kun haluamme aidosti olla ajamassa seudun ja maakunnan etua jatkossakin eteenpäin. Kukaan ei pärjää yksin. Luottamus tarvitsee kunnioitusta, ja yhteistä tavoitetta. Sen ovat asukkaat ansainneet.

22.4.2015 Häsa julkaisi ylläolevan kirjoitukseni. Tämä ei ole itkemistä, että väärin äänestetty, vaan opiksi ottamista. Mun kohdaltani eduskuntavaalit on takana, kolme kertaa Hämeessä ja nusujen riveissä täyte-ehdokkuus Helsingissä viime vuosituhannella olivat upea kokemus, erityisesti tiimien takia. Mikään ei ole niin hienoa kuin ihmiset ja yhteistyö. Mutta elämä jatkuu, ja haluan että Hämeenlinnan seutu kehittyy ja jaksaa jatkaa eteenpäin, positiivisen kautta.

21 kommenttia artikkeliin “Onko riitelyllä väliä?”
 1. Jussi sanoo:

  Moi Sari. Oikein hyvä kirjoitus. On varmasti totta että riitely tai mielestäni enemmänkin esillä olo ”ikävien asioiden” yhteysessä vaikutti negatiivisesti tulokseen. Ikävä tonkia vanhoja asioita, mutta jotta huhuilta saataisiin katkottua siivet ja fiktiot laikaistua pois päiväjärjestyksestä, niin voisitko vahvistaa. Onko kaupunki saanut SCC:ltä rästissä olleet rakennuslupamaksut sekä onko Virtaa Hämeeseen saanut puuttuvat maksunsa osakekaupoista? Vallalla olevien tietojen (tai fiktioiden) perusteella näin ei olisi?

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Sari

  Kerrot selvittäneesi kuulijoillesi kokonaiskuvan SCC-jupakasta. Onko sinulle vielä itsellesikään selvinnyt kokonaiskuvaa tuosta operaatiosta, joka edelleen on kaupungin kannalta kesken. Se ei riitä, että ”avoimesti” sinä, tai terapeutti kerrotte kaupungin olevan tasoissa, tai voitolla kyseisestä ketkutuksesta. Kaupunginhallinnon olisi syytä avoimesti kertoa paljonko kaupungin varoja on mennyt ja paljonko tullut, huomioiden kaikki kaupungin kulut, virkamieskunnan palkat luottamusmiesten ajankäyttö jne.

  Lopputulokseltaan tähän mennessä on selkeästi saanut sen kuvan, että SCC-koukeroissa ”auervaara” on naureskellen vienyt niin kaupungin luottamushenkilöitä, kuin virkamieskuntaakin.

  Mitä sitten tulee vaalihäviöhin niin on kliseistä mainita, että kaikilla on peiliin katsomisen paikka. Tuo peili se on sellainen vääristelevä laite, että siitä saattaa saada hyvinkin totuutta muuntelevan kuvan. Oletko kuullut tarinaa, kun kauan kauan sitten isäntä toi markkinoilta emännälle peilin. Karkeasti ja lyhennettynä sanottuna emäntä pillastui heitti peilin lattialla ja huusi peilin kappaleiden päällä tanssiessaan, että vilautteleekin vielä. Tosin emännän peili ei siinä välttämättä vääristellyt, mutta emäntä tulkitsi näkemäänsä osin väärin.

  Tieto vaalien voittajilla, tai häviäjillä pitäisi olla korvien välissä eikä peilissä.

 3. Jussi sanoo:

  En haluaisi millään muotoa hoputtaa, sillä tiedän ihmisillä olevan muutakin tekemistä kuin ylläpitää blogia. Näkisin silti mielelläni vastauksen kysymykseen, saiko kaupunki jo kaikki suoritukset SCC:ltä? Joissain yhteyksissä kaupungin kuitenkin väitetään (faktana) olevan reilusti voitolla tapauksesta.

 4. Erkki Strömberg sanoo:

  Hei!
  Olisipa kiva saada tosiaan oikea selvitys asiasta SCC!
  Onhan Iisakkikin jo lupaillut ja Sari ilmoittanut oikaisseensa tietoja, hän siis tietää, kertoisiko meille?
  Joten lähdetäänpä tyvestä puuhun.
  Oli kaupungin peltoa joka keskeltä ostettiin noin kolmen hehtaarin pläntti jotta saatiin yhtenäinen noin 30 ha alue joka oli osittain/kokonaan peltoa ja vuokrattuna jollekin joka sitä halusi viljellä. Paljonko pläntistä maksettiin?
  Paljonko oli peltoa vuokrattuna kaupungilta viljelijälle?
  Sitten iski SCC kuume. Pellonvuokrasopimus irtisanottiin ja maksettiin korvauksia sopimusmuutoksesta/rikkeestä, paljonko?
  Sitten kuorittiin mullat pellolta kasaan jotta sitä ei voitu viljellä sen jälkeen, kuka maksoi?
  Paljonko on menetetty pellonvuorissa jos olisi annettu vijelijän rauhassa viljellä vuokrapeltoaan ja palattu asiaan kunhan Ritaluoma olisi maksanut tontin?
  Tässäpä lasketajutun alku, palataan asiaan kunhan Sari ja/tai Iisakki on raha-asiat tähän saakka selvittänyt.
  Tämänjälkeen on monia kimurattisimpia juttuja joista en tiedä, jospa joku muu joka tietää jatkaa laskelmaa.
  Odotan selontekoa!

 5. kuningasjätkä sanoo:

  Mikä tää scc on kun siitä pitää vuosisotalla jauhaa jatkuvasti.

  Mikäli mä nyt oikein olen ymmärtänyt, niin, homma meni silviisiin, että tää autokauppayrittäjä kaveri ( yksinkertainen yrittäjähemmo) ((ei siis mikään ruudinkeksijätyyppi)) vieraili tietohärvelillään tietynlaisilla sivustoilla joilla lupailttin sitä sun tätä, ikään kuin esim. suomen vaaleissa juuri vähänaikaa sitten. Hemmo hurahti mainoksen uhriksi typeryyttään ja lähetti muutaman satatuhatta ”Gambian presidentin leskelle”, jolta piti tulla miljoonia paluupostissa jotta autokauppa saataisiin kukoistamaan Hämeenlinna mullista tyhjiksi kuoritulla peräpellolla..
  No homma ei mennyt ihan nappiin, ja perskarvat paloi muutamaltankaupunginvaltuutetultakin, mm. Kiemunki yml… siinä samalla. Koska totuus on sellainen ettei sellaiset sijoitukset,( kun että saadakseen miljoonan sijoituksen pitää ensin maksaa rahaa siitä) toimi koskaan kuin vain yhteensuuntaan.

  Takkiin tuli rutkasti, mutta so what, tulipahan oppirahojakin maksetuksi, joten siitäpä olisi tarkoitus ottaa oppiakin.
  Se vaan tuntuu joillekin olevan todella vaikeaa, se oppiminen.
  Jotkut ei opi koskaan.
  Kun liian sinisilmäisesti tuijotetaan vaan omaa napaa ja kaivellaan siitä nöyhtää ja se on ainoa tuote jota on tarjota maailmalle ja kansalaisille, niin käy juuri näin.

  Tuskinpa kukaan saa enää tältä hemmolta koskaan mitään.
  Nyt olisi kunnallispolitikkojen Nuijamiestä myöten tunnustettava tosiasiat ja todettava että oppikaamme tästä jotain, tai sitten älkäämme oppiko.
  Viimemainittu ainakin demaripiireissä on fakta, sillä demarit ei opi koskaan mitään, nim. kokemusta on… Samat virheet vuodesta toiseen, mitään ei tehdä mitä luvataan, mutta puheet on kuin kissankylvettäjillä…

  Nyt olis kunnallisrauhan ja uskottavuuden nimissä aiheellista unohtaa riitely ja keskittyä parantamaan kansalaisten elämää muilla jutuilla, sillä maan asiat on todella huonolla tolalla. Siis aivan persiillään…
  Tämä pahoinvointiyhteiskunta pitäisi kiireellä saada remontoitua jälleen takaisin hyvinvointiyhteiskunnaksi, jota se oli vielä n. 10 vuotta sitten.
  Elvytys olisi syytä lopettaa hyvissäajoin, kun nääs nyt on kohta seitsemän laihaa vuotta elvytetty Eurotaloutta ja vaikutukset ovat olleet nollaluokkaa, paitsi että suomessa ollaan jo miinuksella.. Euro-Vainaja olisi syytä haudata jo tai vaikka jopa tuhkata ja tuhkat sirotella politiikan mereen..
  Kun nyt alkaa euroopassa muualla olla nousukausi tulollaan, ollaan Suomessa vielä pitkäänkin laskusuhdanteessa, pinnistellen kestävyysvajeen kourissa pitkäänkin..
  Että voisimme vastata tulevaisuuden haasteisiin, pitäisi tiettyjen tahojen ottaa osaa yhteisenhyvän talkoisiin, muutenkin kuin jakelemalla sitä sulle mulle ja loput maailmalle!

  Meillä ei ole enää oikein varaa riidellä tyhjästä, nyt pitäisi kaikkien ponnistella oikeasti sen yhteisen hyvän eteen, ja aluksi vain sen, eikä minkään muun.

  Yleistä hyvää voidaan alkaa jakelemaan maailmalle uudestaan, vasta sitten kun oman maan asiat ovat sillä mallilla, että täällä suomessa kaikilla on yhtä hyvä olla! Se on oikeasti sitä tasavaltaa, mikäli ette ole sattuneet ymmärtämään mitä sana tasavalta tarkoittaa..
  Tasavaltahan ei tarkoita sitä, että tietty kansanryhmä vetää välistä, suuret eläkepotit ja isot liksat ja enemmistö eli köyhät maksavat kaiken, pienine palkkoineen ja tulevaisuudessa kauemmaksi siirtyvine eläkeikineen..

  Että Sikäli….

 6. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Sari,

  puuttumatta nyt muuhun, lainaan tässä pohjakirjoitustasi:

  ”Lukuisille ihmisille sai selvittää mistä vaikkapa SCCkokonaisuudessa on kyse, ja hauska kyllä, useimmat hämmästyivät kuultuaan asian oikean tilanteen, ja ymmärsivät varsin hyvin elinkeinopoliiittiset näkökulmat. Myös fakta, että kaupunki ei ole hävinnyt casessa rahaa, oli monelle iso yllätys. Jos ja kun perussuomalaiset haluavat – ainakin vaalimainontansa mukaan – perustaa politiikan teon tietoon, olisi loogista että myös oma viestintä olisi totuudenmukaista.

  Lihavointi minun.

  Voisitko Sari ystävällisesti osoittaa ne perussuomalaisten ehdokkaiden missä tahansa mediassa tai yhteydessä esittämät kannanotot , jotka eivät ole totuudenmukaisia, koskivat ne sitten Sunny Car Centeriä tai jotakin muuta aihetta? Perustelutkin olisi sitten samassa yhteydessä hyvä kuulla.

  • sarirautio sanoo:

   Hei Kari,

   en ole persuja tai ketään muuta syyttänyt omasta vaalimenestyksestäni, äänimäärä on varsin hyvä ja kolmanneksi paras kaupungissa. Samoin kokoomus on Hämeenlinnan suurin puolue, mistä olen iloinen. Mutta fakta että vain yksi hämeenlinnalainen pääsi läpi, on mielenkiintoinen. Et kai Kari voi tosissasi väittää että ilmapiirissä ei olisi parannettavaa, ainakaan julkisuuden osalta? Yksityiskohtia voin kaivella jos todella niitä haluat, mieluummin kuitenkin – ihan oikeasti, aidosti ja avoimesti haluaisin mennä eteenpäin. Vaalit on mun kohdaltani ohi, ja haluan tämän loppuvaltuustokauden käyttää mm. juurikin noiden asioiden edistämiseen mitä omassa, aivan erinomaisessa kirjoituksessasi nostit esiin. Seudun elinvoima ja palveluiden turvaaminen sekä kehittäminen. Siihen kuitenkin tarvitaan meitä kaikkia, myös meitä kokoomuslaisia. Ja kaikki lähtee kunnioituksesta, arvostuksesta ja luottamuksesta. Uskon että myös sinä, kuten minäkin, arvostaa kaikkia kaupunkilaisia, ei pelkästään niitä jotka ovat meitä äänestäneet. Silloin päätöksenteossa täytyy kyetä ymmärtämään erilaisia näkökulmia, ei pelkästään oman ”kuplan” ihmisiä.

   SCCstä tulee ns virallinen selvitys ja yhteenveto, olen sen pyytänyt. Virkamiesten työajan käyttö on luku sinäänsä, siitäkin esitettiin erilaisia näkökulmia valtuustossa, ja voisi olla oikein hyvä että hintalappu erilaisille työskentelyille löytyisi.

   Kirjoitukseni pointti, ties monennenko kerran, oli kuitenkin se että riitelyllä on merkitystä. Ei koidu kenenkään kunniaksi. Todenmukaista viestintää on odotettava kaikilta, jokaiselta puolueelta. Oletko siitä samaa mieltä?

   Sari

   • Kari Ilkkala sanoo:

    Sari,

    Riitely ei koidu kenenkään kunniaksi, siitä olemme samaa mieltä.

    Kuten ei kunniaksi koidu sekään, että asioista eri mieltä oleminen ja laillisten oikaisu- ja oikeusturvakeinojen käyttäminen leimataan riitelyksi ja ilmapiirin huononeminen kaadetaan perussuomalaisten syyksi. Tilanteemme on hieman sama kuin sairaanhoitopiirissä. Joku oli tokaissut hohtaja Jouko Isolaurille, että ennen hänen tuloaan sairaanhoitopiirissä ei ollut ollut minkäänlaisia taloudellisia ongelmia… 😀

    Pysyn kannassani siitä, että asioiden sisältö vaikutti itse äänestystulokseen enemmän kuin ilmapiiri. Sekin on ihmisten kunnioittamista, että uskoo heidän erottavan tulen savusta.

    Kuuntelemme todella tarkasti kaikkia näkökulmia ja mielipiteitä, mutta vain niiden asiasisältö ratkaisee vaikutuksen itse päätöksentekoomme. Luottamusta taas ei kukaan voi koskaan vaatia, se pitää aina ansaita joka päivä ja hetki. Toinen asia on, kenen luottamuksen varaan kukin laskee. Luottamus virkamiehiin ei ole näiden työsuhde-etu tai -oikeus.

    Sari, mitä lähemmäksi pääsemme puhtaasti faktapohjalla toimimista ja keskustelua, sitä paremmaksi ilmapiiri muuttuu. Varmaa on, että siitä sopiminen mitä ovat faktat ja mitkä niiden vaikutukset ovat, tulee aiheuttamaan vääntöä jatkossakin. Joku sanoi joskus, että tyytyväinen asiakas ei maksa tarpeeksi. Päätöksenteossakin voisi sanoa, että ilman jonkinlaista konfliktia eri näkemyksiä ei ole ajettu riittävän tarmokkaasti. Konflikteja ei pidä pelätä tai kaihtaa, jos niiden kautta päästään lopulta tuloksiin.

    Asioiden päättäminen enemmistöpäätöksillä ei tarkoita enemmistön olevan oikeassa, vaan molempien osapuolien epäonnistumista yhteisen näkemyksen muodostamisessa. Tässä päävastuu on aina enemmistöllä, koska se voi yksipuolisesti päättää asian.

    On siten täysin sinusta Sari ja myös Iisakki Kiemungista kiinni, miten jatketaan. Meidät saa aina pöytään avoimeen keskusteluun.

 7. Harri sanoo:

  Oikeastaan molemmat leirit vois nyt summata ihan meille tyhmille ranskalaisin viivoin laskelmansa, valmiiksi lasketun loppusumman, kun ei me osata.
  Me sitten vatkataan vaikka puhelinta niin aan pirusti sille, kumpi voittaa.

  Muuten tästä ei ihan kauheesti enää jaksakaan lueskella…

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Harri,

   se iso kysymys tässä ei ole rahasta, vaan päätöksenteon legitimiteetistä eli hyväksyttävyydestä.
   Aiheesta enemmän eilisessä ja tämän aamuisessa kommenteissani Kiemungin blogiin Vaalianalyysi: Suomi kivikaudelle vai ei?

 8. Harri sanoo:

  Terve Kari
  Ei se onneksi isoksi kysymykseksi ole päässyt, mutta eikö tuon lainauksen tausta ole juuri se, että ps on sitä mieltä, että kaupungille tuli tappioita, vastapuoli ei näe asiaa samoin.
  Siksi olisi hyvä saada molempien selvät luvut, että kansa vois verrata mielipiteiden perustetta.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Kiitos Harri asiallisesta vastauksesta.

   Vastauksesi myös osoittaa, miten helppoa keskustelun vienti sivuraiteille (rahallisiin tappioihin) on.

   Otin tuon lainauksen Sari Raution mielipidekirjoituksesta juuri siksi, että hän antaa siinä ymmärtää meidän esittävän perättömiä väitteitä kaupungin SCC-tappioista. Itsekin otit sitten annettuna, että kun kerran Sari noin sanoo, niin olemme sellaisia väitteitä esittäneet. Tappioista spekuloidaan yleisesti somessa, mutta olisi tarkoitushakuista ja vääristelevää Sarin laittaa sen ps:n piikkiin. En nyt väitä hänen niin tekevän, mutta johonkinhan hän viittaa.

   Siksi pyysin Saria osoittamaan totuudenvastaiset kannanottomme, ja odotan edelleen mielenkiinnolla hänen vastaustaan.

   Tarkkaa kaupunkikonsernitason taloudellista laskelmaa ei voida esittää, koska iso osa kaupungin panoksesta on henkilötyötä ja siten ns. vaihtoehtokustannuksia: mitä rahalla mitattavaa hyvää samalla työpanoksella olisi saatu, jos se olisi käytetty johonkin muuhun?

   Listaan kuitenkin joitakin asioita, joita tiedän tai joista voi esittää kysymyksen:

   Tulopuolella:
   – 244.000 € rakennusluvasta. Saatu.
   – Kantolan Kiinteistöjen konserniohjeiden vastaisesta lisäsijoituksesta (joka muutettiin lainaksi) veloitettu korko. Saatu, mutta summa tuntematon. Max. joitakin kymppitonneja, vastapainona lainassa olleen rahan pääoman tuotto Kantolan Kiinteistöjen käytössä ollessaan.
   – Kaupungin osakkeiden myynnistä saatu korko 46.875 €. Ei ole saatu. Tämä positio on nyt 90.000 € + pääomakulut tappiolla, koska kaupunki sijoittanut 100.000 € ja saanut osakekaupasta etumaksua 10.000 €. Jostakin syystä yli vuosi sitten tehdyn osakekaupan maksua ei ole peritty ainakaan niin, että kh tietäisi asiasta.
   – Lisäksi kaupungilla on SCC:ltä jokin n. 80.000 € saatava kunnallistekniikan suunnittelusta. Ritaluoma on tietääkseni riitauttanut saatavan, asian käsittelyvaihe ei ole kh:n tiedossa.

   Menopuolella:
   – kaupunkikonsernin henkilöstön työpanos, kustannus lähinnä vaihtoehtokustannus.
   – kunnallistekniikan suunnittelua teetetty n. 100.000 eurolla (tieto saatu tilaajapäälliköltä).
   – Linnan Kehitys Oy:n toimitilavuokrien menetys, joitakin tuhansia.
   – Kirstulan alueelta ostettiin hanketta varten maata 3,2699 hehtaaria (rakennusoikeus 13071 k-m2) kauppahinnalla 800.000 € eli 61,20 €/k-m2. Taseessa hankintahinnalla, joten tällä hetkellä ei tappiota. Selvää kuitenkin lienee, ettei hankitun alueen rakennusoikeudesta tulevaisuudessa saada maksettua hintaa – esimerkiksi Moreenista myydään tonttia n. 30 € / k-m2. Eli osa tuosta 800.000 eurosta, mahdollisesti satoja tuhansia, realisoituu joskus tulevaisuudessa tappioksi.
   – Sijoitus SCC:n osakkeisiin 100.000 €.
   – konserniyhtiöiden vuokra- tms. saatavat, summa tuntematon.

   ”Sivulliset” menetykset (lista ei liene tyhjentävä):
   – Virtaa Hämeeseen Oy:n sijoitus 150.000 €, kirjattu alas 2014 tilinpäätöksessä.
   – Muiden osakkaiden menetykset?
   – Tavaroiden ja palveluiden toimittajien, ml. Tammerneonin menetykset, ainakin luokkaa 200.000 €.
   – Hpk-Edustusjääkiekko Ry 50.740 €
   – Verottajan ja eläkeyhtiöiden saatavat?
   – Siemensin 3.382.500 €.
   – Lammin Säästöpankin 1.115.000 €, vakuuksien arvo olematon.
   – Pohjantähden 885.000 €, jäännösarvo vakuuksien realisoinnin jälkeen tuntematon.

   Kuten huomaat, eksaktia laskelmaa ei voi tehdä. Osa kustannuksista on ollut normaalin liiketoimintariskin alaisia, osa ei. Nämä sivulliset kustannukset korpeavat eniten, koska kaupunki osallisena hankkeessa on auttanut pitämään tätä korttitaloa pystyssä vielä kauan sen jälkeen, kun järki ja faktat olisivat edellyttäneet pelin viheltämistä poikki.

   • Seppo Rehunen sanoo:

    Hyvä Kari, H.V.
    Huikean konkreettinen lista. Jos (siis Jos) siinä on virheitä, on mielestään parempaa totuutta esittävien helppo ottaa kantaa listaan kohta kohdalta.
    Odotellaan…

 9. Harri sanoo:

  Kiitos, tämähän on selkeä.
  Nyt kaivataan enää vastaavaa toselta puolelta, niin nähdään, missä kohtaa ne suurimmat näkemyserot ovat?

 10. Jussi sanoo:

  Kiitos Kari vastauksesta.

  Sari, taidan vetää takaisin aiemman sanomani. Syynä äänien saamattomuuteen ei taidakaan olla riitely julkisuudessa. Blogin avaustekstissä kerrot faktana ettei kaupunki ole tappiolla casessa. Yritin kovasti kysellä onko kaupunki saanut jo kaikki suoritukset scc:ltä, mutta ilman tulosta. Myöhemmin tosin kerroit että odotat selvitystä tapauksesta ja siitä jäikin vähän epäselväksi oliko tuo vastaus kysymykseeni. Jotenkin sain sellaisen kuvan ettet tiedä vastausta, mutta esität kuitenkin faktana että voitolla ollaan. Huomaan tässä jonkinasteisen ristiriidan vai olenko väärässä?

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Jussi,

   Kiemunki tuolla omassa blogissaan oikaisi, että SCC:ltä veloitettu kunnallistekniikan suunnittelun maksu on 64.017,78 euroa. Hieman akateemista jääkö meiltä saamatta 80.000 vai 64.000 €, mutta ollaan tarkkoja. Tilaajapäällikkö Dahlbergilta saamani tiedon mukaan kaupungilta on kuitenkin mennyt n. 100.000 € kunnallistekniikan suunnitteluun, eli se miinuspuolelle.

   Monta opintoviikkoa yrityshallintoa opiskellut Iisakki väitti minun kirjanneen kunnallistekniikan summan kahteen kertaan. Kerrataan nyt vielä:

   Tulo: 64.017,78 €. Riitautettu, ei saada, koska yritys konkurssissa.
   Meno: 100.000 €. Mennyt ja maksettu.
   Tulos: Ollaan 100.000 € pakkasella tästä positiosta.

   Lisäksi Iisakki kiisti Kirstulasta hankitun 800.000 € maapalan arvon laskun. Siinä Iisakki on oikeassa, että jos se myytäisin nyt kaavoitetulla tehokkuudella (0,73!) ja viimeisimmillä arviohinnoilla (ka. 46,90 €/k-m2), voittoa tulisi. En vain enää usko, että alueelle tulee tuolla teholla rakennuskantaa. Mutta tämä on sivuseikka koko konkurssissa, tuleeko hankitusta palasta joskus hamassa tulevaisuudessa hiukan miinusta tai plussaa.

   Tuosta ”sivullisten” menetyksien listasta jäi vielä pois Parma 744.000 € laskullaan, jonka vakuutena on KKOy Vanajanlinnan Golf Suites -vapaa-ajan osake 95,6 m2.

 11. Seppo Rehunen sanoo:

  Ymmärränkö oikein, että Kari Ilkkalan tekemän listan mukaan ”sivullisten” tappiot SCC:n suunnittelun eri vaiheissa ovat yhteensä noin 6 miljoonaa euroa.
  Jos/Kun tämä pitää paikkansa, kysyn itseltäni (ja muilta), ovatko nämä rahaa menettäneet tahot tulevaisuudessa valmiit sijoittamaan Hämeenlinnaan. Kysymys kumpuaa siitä mahdollisuudesta, että Hämeenlinna tuki autokauppakeskusta, koska niin moni vakavasti otettava yritys tuki. Ja vastaavasti yritykset tukivat ja sijoittivat rahojaan, koska Hämeenlinna tuki. Kehä pyöri ja aina vedottiin muihin tukijoihin ja heidän arvostelukykyynsä, eikä millään taholla ollut rohkeutta pysäyttää kehää, vaikka usea taho totesi, että mahdoton on mahdoton.
  Kuusi miljoonaa euroa yrityksiltä taivaan tuuliin ei ole ihan pikku raha. Ymmärrettävästi yritykset haluavat unohtaa koko asian vaikenemalla ja kärsivät hiljaa nahoissaan. Toki johtajia on vaihtanut yksi ja toinen.

 12. Ville sanoo:

  Älkää nyt hyvät ihmiset piinatko Saria näillä monimutkaisilla kysymyksillä Sunny Car Centeristä!

  keskitytään kaikki mielummin kevääseen ja lisääntyvään aurinkoon, niinhän se ritaluomakin siellä floridassa tekee!

  Kaikkea hyvää sinulle Sari, ei riidellä enää, menneet ovat menneitä! 🙂

 13. sarirautio sanoo:

  Morjens,

  malttakaahan nyt. Kyllä tästä se selvitys tulee, ja Karillahan on tuossa jo varsin kiinnostava listaus, jossa on paljon oikeitakin lukuja mukana. Peruskysymys – ja mun väitteeni oli, että kaupunki ei ole tappiolla hankkeesta. Ja se on muuten ihan totta. Virkamiesten työaika on kiinnostava juttu, ja siitähän valtuustossa pyydettiin selvityksiä muutenkin. Työaikakirjanpito onkin asia joka on pohdittava vakavasti. Toinen vakava asia on kaupunkimaine ja sen arvo.

  Siihen asti, nautitaan kaikki auringosta!
  Sari

 14. Antti Sulonen sanoo:

  Ihan ilmainen neuvo Sari

  Nyt on viimeistään aika selvittää koko sotku. Onko kaupunginhallitus todella valinnut SCC:n hallituksen jäsenen ajamaan kaupungin saatavien perintää kyseisestä puulaakista. Sillä on kaiken kaikkiaan suuri merkitys, niin yhteistyökuvioiden kuin kaupungin imagon kannalta, kuten myös mahdollisten pienten yritysten, jotka ovat palveluistaan SCC OY:tä velkomassa.
  Iisakki Kiemunki on ollut taannoin kovasti huolissaan pienten yritysten saatavien perinnästä blogissaan ”Kolme kovaa ehdotusta pienyrittäjien aseman parantamiseksi” . Kovin ovat ristiriitaisia hänen lausuntonsa, jos vertaa tekoihin esim. SCC Oy / Tammerneon. Tammerneon on tuossa sarjassa pienyritys.

  Kaupunki on tappiolla, mikäli kaupunginhallitus on antanut SCC Oy:n hallituksen jäsenelle evästeet, joita hän on näillä blogisivustoilla kertonut noudattaneensa.
  Tuon SCC-sotkun , kun saatte selvitettyä voitte ryhtyä nauttimaan auringosta. Älkää etukäteen nauttiko, vai koetteko tilanteen niin vaikeaksi, että nyt on nautittava.

 15. Harri sanoo:

  Ei tämä juttu päivän päälle ole, hyvin voidaan odotella selvitystä. Toivon mukaan laskelmat jossain kohtaavat toisensa.
  Sari Rautiolle piste siitä, että vastaa samassa blogissa, missä kysytään. Ainakin minä, virkamies kun olen (siksi ymmärrän hyvin myös Sarin lievän epäröinnin virkatyön hinnoittelulle 😉 ) , olen niin laiska hyppimään blogista toiseen kurkkimassa, onko mahdollisesti täällä olleeseen kysymykseen vastattu jossain toisessa blogissa. Jos ylpeys ei anna myöden vierailla ao blogissa, se on hieman ” voi voi”. Juuri egoiluhan täällä on se ongelma vähän ollut paikallispolitiikassa.
  Nyt on sentään pientä yritystä keskusteluun siihen halukkailla eli Ilkkalalla ja Rautiolla. Jatkakaa tästä. Tai mitäs mä teitä neuvon?

Jätä kommentti

css.php