Parcouria ja sukupuolineutraaleja vessoja

Uuden kuntalain yksi keskeinen pilari on osallisuus ja kuntalaisdemokratia. Meillä Hämeenlinnassa on tätäkin osattu hoitaa varsin moninaisesti ja edelläkävijyyden hengessä. Jo ennen kuin osallisuudesta tuli muotisana, on Hämeenlinnan mallia käyty ihmettelemässä pitkin Suomea, ja kauempaakin. Bertelsman- säätiön tukemana yhdeksänkymmentäluvulla synnytettiin palvelulupaukset peruspalveluihin ja moninaisia kuulemismenettelyjä lain vähimmäisvaatimusten lisäksi.

Monenlaista on siis kokeiltu, kaikki eivät ole olleet onnistuneita, vaikkapa aluelautakuntia tuskin kukaan enää kaipaa. V-päivä on taas erinomainen esimerkki toimivasta ratkaisusta joka kehittyy ajan kuluessa ja jolla on oikeasti merkitystä paremman kaupungin luomisessa.

Sain tänään olla mukana Kaurialan koulun V-päivässä. Kaikkien kuuden kasiluokan oppilaat olivat kokoontuneet reksin johdolla Metsolan evakkotilan auditorioon omien aloitteidensa kanssa. Jokainen oppilas saa siis ensin itse kirjata ylös asioita joihin haluaisi vaikuttaa, ja samoin myös ratkaisuehdotuksia. Nämä aloitteet käsitellään luokissa, koulun oman nuorisotyöntekijän ja osallisuuskoordinaattorin avustamana ja niistä valikoidaan yhdessä eteenpäin vietävät. Nuoret esittävät itse aloitteet päättäjille, ja virkamiehille, ja sitten keskustellaan mahdollisista etenemistavoista. Kaikista kaupungin v-aloitteista oppilaat valitsevat kouluittain Nuorten huippukokousaloitteet, ja niistä syksyn huippukokous valitsee demokraattisesti ne joihin 35 000 euron määräraha käytetään. Eli osallistavaa budjetointia parhaimmillaan.

Eniten aloitteita oli tehty liikunnan lisäämiseksi, liikuntainnon kasvattamiseksi. Oli kuntosalia kouluihin, parkourrataa, crossfitn mahdollistamista, tekojäärataa ja olemassa olevien tilojen, kuten Elenia-areenan kuntosalin käytön avaamista koululaisille. Kustannukset huolettivat myös, toivottiin ilmaisia tiloja. Haluttiin myös musiikkitapahtumia nuorille, bändi-iltoja ja monipuolista tarjontaa. Joukkoliikenne ja pyöräilyn edistäminen kiinnosti kovasti. Apparan kehittäminen oli kokonaisuutena tärkeää- haluttiin paikka jossa olisi jokaiselle jotain. Nuorten arvomaailma ja tasa-arvon merkitys tuli hyvin esiin koulutuksen laadusta huolehtimalla eteenkin lukiouudistuksen yhteydessä ja sukupuolineutraaleja vessoja edistettäessä.

Paitsi huippukokous, nämä aloitteet ansaitsevat tulla huomioiduksi myös muussa päätöksenteossa. Kaupunkisuunnittelussa pitää kuulla nuoria, eikä vain meitä keski-ikäisiä, tai sen iän ylittäneitä. Heillehän tätä kaupunkia rakennetaan.

25 kommenttia artikkeliin “Parcouria ja sukupuolineutraaleja vessoja”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  Moro Sari!
  Onko vuoden päästä jotkut vaalit, kun aloitit kirjoittelun täällä Persukanavalla?
  – lexa

  • Harri sanoo:

   Aika mielenkiintoinen avauskommentti bloggaajalta, joka omassa blogissaan vaatii pysymään asiassa ja tietääkseni on osalta sinne pääsyn kieltänyt em syystä?
   Jonkin verran on ihan viime aikoina ollut kiivasta juttua myös kaksilla korteilla pelaamisesta, mitäs tämä nyt sitten on?

   Tilaisuus oli varmasti hieno. Lasten ja nuorten päistä ne innovatiivisimmat ideat tulevat, niitä kun ei ole ehditty pilata rahanhimolla ja sen semmoisilla asioilla.

   • Leo Leppänen sanoo:

    Minusta pohjakirjoituksen motiivi kuuluu aina aihepiiriin. Kun sitä kysyy etenkin pilke silmäkulmassa blogistilta, tuskin kysyjä on pahasti sivuraiteella. Sitä paitsi: Mitä asia kuuluu henkilölle, joka lymyilee puskissa, eikä uskalla moista tekstiä kirjoittaa nimellään?

    • Antti Sulonen sanoo:

     Harri on nimi siinä kuin Leo, tai Leppänen

     • Leo Leppänen sanoo:

      Väännän rautalangasta Antti Suloselle vastineen vertauskuvallisesti:
      Kuultuaan keskustelun viereisessä pöydässä ulkopuolinen henkilö lähetti pyytämättä kannanoton (neuvoksi?) kaupunginjallituksen puheenjohtajalle, joka johti siellä puhetta. Jo etiketin mukaan ulkopuolisen olisi pitänyt älytä, ettei ole korrektia sekaantua keskusteluun ilman lupaa.

      Tuskinpa Sari pahastui, kun kommentissani kysäisin pilke silmäkulmassa, että onko hän aloittanut kuntavaalien 2017 kampanjan Persukanavalla. Kokoomuslaiset ovat olleet sivustolla aika kovan ryöpytyksen kohteina. Heitä ei täällä nykyisin esiinny kovin monta.

     • Harri sanoo:

      Nyt tää on niin sivuraiteella, kuin voi 🙂
      Kyllä vain tämmösellä nimellä on roiskastu ja käsittääkseni blogistit näkevät koko osoitteenkin.
      Eikö Leo juuri blogien tarkoitus ole kutsua sinutkin mukaan, vai nou? vai ovatko nämä yksinpuhelua.
      Mutta ei pilata asiaa enempää näillä pähkäilyillämme täällä, avauskommentti vain oli outo, kuten jo ”pilke silmäkulmassa” kommentoin 😉 tuskin Leo pahastui siitä.

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Ja siinähän sitä asiaa vasta olikin!
  Kaiketi täs kaupunkis ny juur tapahtuu jotain muuta mielenkiitosampaa kuin vessat!
  Mix muuten se torin ainut haisee aina kuselle?

 3. Bensan Fränklin sanoo:

  Avojäitä on ihan riittävästi. Ilmaisia liikuntapaikkoja ei ole, eikä voi tullakaan, joku ne kuitenkin maksaa. Sukupuolineutraalia vessat? Niitä ei tarvita, pysytään vanhassa käytännössä!

 4. jallu sanoo:

  On tietysti hyvä että kuntalaisia, kuten koulukkaitakin kuullaan välillä. Käytäntö kuitenkin osoittaa Hämeenlinnassa, että isot ja vähän pienemmätkin asiat on jo siellä jossain päätetty, eikä nämä kuulemiset asioiden kulkuun juurikaan vaikuta. Kuulemiset tehdään enemmän kosmeettisista syistä ja saatetaan lisätä torin reunaan vaikkapa roskakori, tms. Lukioiden kasaaminen Myllymäkeen tästä tietysti malliesimerkki. Kuuntelin YLE Hämeestä koulukkaiden kommentteja V päivän tiimoilta ja moni tuntui olevan sitä mieltä että lukiouudistusta koskevat ehdotukset jotenkin väistettiin päättäjien puolelta ja Sari avauksessaan teki aivan samoin. Kun suurin piirtein koko kaupunki oli vastaan lukioiden keskittämistä, ei näillä ns. kuulemisilla ole oikein pohjaa.

 5. Lauri Kivimäki sanoo:

  On oikein kuulla nuorten mielipidettä. Muistettava on kuitenkin, että kuinka moni heistä jatkokoulutuksen jälkeen palaa Hämeenlinnaan. Ellei kaupunkia saada nopeasti kehittymään kuin huvipuisto ja vapaa-ajan rakentamislinjalla. Teollisuus ei juurikaan kehity. Havitellut IT-yritykset tuntuvan jäävän pääkaupunkiseudulle. Sitten vetää Oulun-seutu. Ollaan Väli-Suomessa ei millään kasvukäytävällä. Kehitys on todella huolestuttava.

 6. Lauri Kivimäki sanoo:

  Jatkoa edelliseen. Aamun Hämeensanomassa joku kokoomuslainen eduskunta-avustaja kirjoitti aivan hassuja. Koko Suomi odottaa (enempi kuin liioittelua) jonkun rokkibändin konserttia tapahtumapuistossa. Tapahtumapuisto on hänen mielestään menestystarina Jos Hämeenlinnan kokoomuslaisilla on sama ajatusmaailma(ja demarit tietysti vankasti samaa mieltä), että tehdään kaupungista suuri huvipuisto- siitä vaan. Huvipuistossa harva haluaa asua. No onhan HPK kaupungin tärkeimpiä brändejä. Uskokoon ken haluaa.

 7. Hannu Kärpänen sanoo:

  V-päivää!

  Sain olla mukana Hauhon yhtenäiskoulun v-päivässä eilen. Erittäin fiksua ja innovatiivista porukkaa, ei voi muuta sanoa. Ja esiitymiskykyistä. On aika muuttunut omista ajoista… Saimme läpileikkauksen uudesta oppimisympäristöstä sekä kuultuna, että aivan omin silmin nähtynä.
  Hauholla nuorten toiveiksi oli valikoitunut kaksi upeaa ideaa. Molemmat olivat liikuntaa ja toimeliaisuutta lisääviä. Toinen oli aivan fantastinen toimintarata urheilukentän luontopolun liitteeksi. Sellainen Ahveniston-mallinen pienoiskoossa, puihin ja maastoon hyvin soveltuva ”kiipeilyreitti”, siis toimintarata erilaisine aktiviteetteineen. Toisena ideana meidät lumosi aivan huikea ”pumppupotkupallopeli” -en nyt just muista oikeaa nimeä ,mutta lisään sen myöhemmin. Siinä pelaajat ovat itse ison pallon sisällä, jalat näkyvissä, ja pelaavat eräänlaista jalkapalloa. Palloilla voi törmäillä toisiinsa ja ottaa kontaktia aiheuttamatta vahinkoa. Ehdotin sitä hyvin soveltuvaksi kaupunginhallituksen jäsenille. Ainoa ongelma on 95 kg:n painoraja. Muuten se olisi meille aivan oiva peli…
  Nämä molemmat ideat olivat aivan huikean hyviä ja liikuntaa ja terveyttä lisääviä (kohtuuden rajoissa kuitenkin), että olisi sääli , jos nämä kaatuisivat rahan puutteeseen tms sellaiseen pikku byrokratiaan. Upeaa oli myös se, että nuoret olivat pohtineet eri rahoitusmalleja ideoidensa toteuttamiseksi. Aion kyllä viedä molempia ideoita eteenpäin.
  – Ja kun oikein silmissäni mietin kaupunginhallituksen painoarvoa, niin ei taida paljon tarvita fiilaamista ruokavalioon, niin kaikki mahtuvat pallon ja 95 kg:n painorajan sisään, – ilman henkilöiden vaihtamistakaan…

  • Sari Rautio sanoo:

   Hyvä Hannu!

   • Leo Leppänen sanoo:

    Komppaan Saria!
    Hannun kommentissa loppuhuipennuss osui niin sanotusti naulan kantaan. Ei Hämeenlinnasta tällä hetkellä parempiakaan löydy. Jatketaan nykypelureilla kausi loppuun, kun heistä ketään ei voi myydä esimerkiksi Ouluun.

 8. Taloudenpitoa seuraava sanoo:

  Rehellisyyden nimissä ja kunnallisvaalien pikku hiljaa lähestyessä, HML:n nuorten tulevaisuuden näkymistä ja tavoitteista keskusteltaessa on muistettava myös kertoa rehellisesti minkälaisessa taloudellisessa tilanteessa ja perintönä saamissaan velvoitteissa tulevat veronmaksajamme joutuvat elämään kaupungissa. Nuoria kiinnostaa varmasti Parcourin ja yhteisvessojen lisäksi myös se, miten kaupungin talousasiat tulevat kehittymään, koska kunnossa oleva kaupungin talous on todellinen perusta kaikenlaiselle kaupungin puolesta rahoitettavalle toiminnalle.

  Vastuullisten ja hyväryhtisten poliittisten päättäjien tulee ottaa huomioon myös kaupungin talouden elävänä pitäminen ja kaupunkilaisille verorahoilla tuotettujen kunnollisten palveluiden saatavuuden turvaaminen. Talouskehitys näyttää yleisestikin huonolta ja siltä se näyttää myös Hämeenlinnan kaupungin osalta. Huono tilanne johtuu osittain ulkopuolista taloustekijöistä, mutta aivan liiallisesti myös kaupungissa tehdyistä huonoista ja vääristä päätöksistä mm. suurten investointien ja yhtiötoiminnan suhteen. Velkaa on jouduttu ottamaan koko ajan lisää, koska kaupungin tulorahoitus ei riitä juuri minkäänlaisiin investointeihin. Kaupungin tilinpäätös näyttäisi vielä huomattavasti kurjemmalta, jos rakennusten ja infran kulumisesta tehtäisiin rehellisesti niiden toteuman mukaan. Taloustilanteen surkeuden takia on päädytty ratkaisuihin, jolloin uusia koulurakennuksia on päätetty alkaa ostamaan ns. elinkaari-mallilla eli suomeksi sanottuna osamaksulla ja nykyisten kaupungin velkojen maksamiseksi otetaan uutta velkaa. Homma sujuu ihan kuin vanhassa sutkauksessa: ”Pannaan paikkaa paikan päälle”. Hyvin siis menee.

  Nuorien tulevaisuuden kannalta erityisen merkittävää on kaupungin jatkuva lisälainanotto ja nykyisten lainalyhennyssuunnitelmien muuttaminen rankasti jälkipainoitteiseksi. Epäluotettavien ja ylioptimististen liikesuunnitelmien perusteella on jo aiemmin tehty rankasti tappiota tuottavia investointeja ja sitten jälkikäteen kaupungin poliittinen johto on päättänyt kok-sd voimin mm. Innoparkin ja HML Pysäköintiyhtiö Oy:n lainojen takaisinmaksuohjelmien muuttamisesta todella rankasti jälkipainoitteiseksi. Molempien yhtiöiden massiiviset lainanlyhennykset on em. valtuustopäätöksillä työnnetty isolta osin nykyisen nuorison eli tulevien sukupolvien maksettaviksi.
  Yhtiöiden lainoja lyhennetään nyt vain melko muodollisilla summilla, kunnes lainanlyhennysten valtavat loppuerät tulevat 2020- ja 2030-luvuilla ”kertalaakista” seuraavien sukupolvien maksettaviksi. Jos nykyinen toimintamalli velanoton suhteen jatkuu, niin kaupunki ottaa em. lainojen päättymishetkellä uudet lainat, joiden avulla viimeisten lyhennysten jättisummat saadaan maksettua ja lainanmaksu jatkuu siis edelleen ja edelleen ja edelleen. Investointihankkeista alunperin päätettäessä suunnitellut takaisinmaksuajat ovat olleet huomattavasti lyhyempiä, mutta muutosten (lisälainojen) jälkeen todellinen takaisinmaksuaika on järjettömän pitkä ja kaupunki maksaa huomattavia ylimääräisiä korkokuluja rahoittajalle useiden kymmenien vuosien ajan.

  On todella vastuutonta menetellä tällä tavalla eli jättää kaupungin päättäjien ja virkamiesten karkeista virheistä ja osaamattomuudesta johtuva yhtiöiden maksukyvyttömyys oikeasti hoitamatta ja vierittää suurin osa investointikustannuksista maksettaviksi tunarointiin syyttömille nuoremmille sukupolville. Kun lainojen jättimäiset loppuerät tulevat myöhemmin maksuun, ovat kiinteistöt jo ikääntymisensä vuoksi siinä kunnossa, että niihin joudutaan tekemään myös peruskuntoa ylläpitäviä isoja ja kalliita remontteja, Näinä tulevina vuosina sekä Innoparkista että pysäköintihalleista veronmaksajille koituvat kustannukset tulevat olemaan todella korkeita, koska kummankaan yrityksen bisnesidea eikä myöskään kannattavuus tule paranemaan ajan saatossa olennaisesti nykyistä paremmaksi.

  Nykyinen nuoriso ei tule jatkossakaan muistamaan huonolla osaamisella ja heikkoon valmisteluun perustuvia tekemiänne päätöksiä lainkaan hyvällä ja tyytyväisinä, mutta monet poliittiset päättäjät ovatkin jo silloin eläkeläisinä kirjoittamassa muistelmia ”mahtavista” saavutuksistaan kunnallispäättäjinä. Hämeenlinnan kaupungin ja sen yhtiöiden investointien suunnitteluosaaminen ja suunnittelun perusteina käytettävän informaation oikeellisuuden tarkastelu ja sen ymmärrys ovat pettäneet jatkuvasti kuin vetelä suo kulkijan alla, jolloin kylmää kuravettä on päässyt veronmaksajan saappaaseen kiihtyvällä vauhdilla.

  Lasku näistä investointihölmöilyistä tulee lopulta entistä katkerampana maksettavaksi, koska kuntien tai valtion toiminta ei voi pysyä terveenä ja edes lopulta hengissä, jos invetointihankkeiden rahoitus tulee jatkuvasti pääosin lisävelkaa ottamalla. Kamelin selkä katkeaa aivan varmasti jossain vaiheessa ja se ei tule olemaan todellakaan mukavaa katseltavaa. Mennään siis vanhoilla raiteilla kohti Detroitin kohtalon osoittamaa suuntaa.

  Lukekaapa netistä erittäin meritoituneen ja ennusteissaan erinomaisesti onnistuneen talousguru Martin Armstrongin näkemykset ja ennusteet maailman talouden tilasta sekä erityisen tarkasti kommentit yhteiskunnan toimijoiden jatkuvasta lisävelan ottamisesta entisen velan hoitamiseksi. Juttu löytyy mm. Uuden Suomen nettisivuilta. Em. nettijuttua lukiessa tarina alkaa kuulostaa kovin tutulta toiminnalta myös täällä Hämeenlinnassa, jossa pitäisi osata laittaa paremmin oma suu säkkiä myöten. Lisävelkaantumista ei saada kuriin tällä toimintamallilla koskaan, ei vaikka suhdanteet paranisivatkin.

 9. Antti Sulonen sanoo:

  Kaupungin maalaislaidalla, kun ei nosita kaikista kotkotuksista tiedä, niin tulee sitten käytettyä tuota kooklea apuna.
  Sieltä sitä sitten tietoa löytyy: Parkourrata, eihän se mitään rataa tarvitse, kysessä lienee liikkumismuoto. Crosfit, eihän sekään mitään erityistä paikkaa tarvitse. Koulun pihalla voi punnertaa ja kyykkyjä ottaa.
  Mikä sitten on tuo sukupuolineutraalivessa? Löytyihän siitäkin jotain selvityksiä kooklesta, mutta aika hataralle jäi tieto miten se eroaa miesten vessasta. Joka tapauksessa tuollainen sukupuolineutraalivessa on jo aikoinanaan ollut ja on varmaan tänäkin päivänä jossain päin maailmaa. Mummuni, joka oli syntynyt 1889 ihmetteli aikoinaan 1970-1980 luvulla muutettuaan asuntoon jossa oli nykysivistyksen mittari, vesivessa. Hän muisteli, että hänen lapsuudessaan käytiin pellonlaidassa ja tehtiin tarpeet sinne ja pyyhkiminen tapahtui tikulla. Oli se ollut sukupuolineutraalivessa, kaikki siellä tarpeensa kävi tekemässä. Onko tässä uudessa versiossa nyt sitten kyseessä pyörän keksiminen uudelleen.
  Ehdotus: Hämeenlinnan torin laitaan sukupuolineutraalivessa, johon olisi helppo parkkouraamalla edetä, vaikka rataa pitkin, crosfit tulisi hoidettua ns. kyykkyp…….

 10. Antti Sulonen sanoo:

  Sari
  Pahastuitko, kun kaupunginhallituksen kokousta johtaessasi huutelin naapuripöydästä etiketin vastaisesti kommnettini, olin epäkorrekti. Mikäli pahastuit pyydän sinulta moukkamaisuuttani anteeksi.
  Toisaalta kysyn sinun mielipidettäsi blogisi ohjeista. Onko blogisi ikään kuin monta pöytää ja sinä istut keskeisimmällä pöydällä jakaen puheenvuoroja, vai onko blogisi ikään kuin iso pöytä, jossa kaikki saa kommentoida vapaasti blogiin, tai kommenttiin liittyvää asiaa?
  Tuo iso pöytä on monikulttuurisempi ja vivahteikkaampi kuin tuo monen pöydän kankea ilmapiiri, tai siis tämä oli minun mielipiteeni jakamattomien puheenvuorojen puolesta. Toisenlaisia mielipiteitäkin on.

 11. Antti Sulonen sanoo:

  Sari
  Saisinko puheenvuoroa, koskee nimenomaan tuota aloituksessasi mainitsemaasi asiaa.

 12. jallu sanoo:

  Niin tuo Myllymäen jättilukio tulee tosiaan maksamaan 8 miljoonaa – eikös se niin Sari valtuustossa mennyt ? Minä ainakin luotan siihen, koska valtuuston kokouksessa niin sanottiin. Voit vastata ihan omaan tahtiisi, mutta pyytäisin kuitenkin vastaustasi tämän viikon torstaihin mennessä.

 13. Sari Rautio sanoo:

  Hei! Tulolla Susanna Hietasen blogissa on Irma Taavelan hyvä vastaus asiasta. KK Tavastian esiinnostamat selvitykset ovat huomattavasti laajemmat muutoskokonaisuudet kuin valtuustossa päätöksenteon pohjana ollut peruskuntoon saattaminen. Tässä nyt jatkamme neuvotteluja ja etsitään kokonaisuuteen paras ratkaisu. Maksajahan on joka tapauksessa sama: Hämeenlinnan kaupunki. Päätarkoitus on löytää viisain ja myös taloudellisesti kestävä ratkaisu lukio-opetuksen, ja koko toisen asteen tulevaisuuden puitteille.

  Terveisin Sari

 14. jallu sanoo:

  Et ihan vastannut tuohon kysymykseeni, mutta tuosta lienee luettavissa että hinta onkin nyt sitten ainakin tässä vaiheessa 16, eikä 8 miljoonaa. Taavela perusteli tuon 16 miljoonaa, muttei se selitä vieläkään sitä että miksi haluttiin heilutella valtuustossa tuota 8 miljoonaa. Onkohan kukaan nyt kartalla tuon talouspuolen suhteen että mistä tällaiset rahat otetaan, kun homekouluihin piti varata 40 miljoonaa ja tämä lukiouudistus maksaa nyt sitten 16 miljoonaa.

 15. Stemu sanoo:

  Hih! Eikö tuo idea sukupuolineuraalista vessasta ollut kuitenkin otettu jostain teinipörriäisestä? Nyt on ehkä joku kuopiolaisia geenejä omaava vääräleukateini tehnyt pienen källin. Aika veijari (voi se olla tyttökin).

 16. Erkki Strömberg sanoo:

  Mun ymmärtääkseni toi ”sukupuolineutraali vessa” löytyy meittin useemman kotoo.
  Eikös se ole se perheen yhteinen paskahuussi!

 17. Hannu Kärpänen sanoo:

  Onnea hauholaiset, ja muutkin!
  Hauhon yhtenäiskoulu näytti saavan kymppitonnin yhdessä Iittalan kanssa kuplapallojen hankintaan! Sillai sitä pitää, Isot onnitteluni!
  Hannu Kärpänen ja Hauholta

Jätä kommentti

css.php