Valinnanvapaus tuo ihmisen keskiöön

Häsa 31.3 käsitteli laajasti valinnanvapaustyöryhmän väliraporttia. Siinä on mukana neljä erilaista vaihtoehtoa, joissa laajuus, sisällöt ja tietysti valinnanvapaus vaihtelee. Huolimatta kaikesta väännöstä ja monivivahteisesta keskustelusta, on erittäin toivottavaa että soteuudistus etenee. Soteuudistuksen tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Laitetaan siis ihminen keskiöön, tässä valinnanvapaus on oleellinen osa.
Väliraportin mukaan ihmisen valinnanvapaus voi edistää sotepalvelujen yhdenvertaisempaa saatavuutta ja hillitä kustannuksia. Edellytyksenä on, että valtio päättää tuottajille kohdennettavan rahoituksen periaatteista sekä ohjaa toimintaa ja syntyviä markkinoita monipuolisella säätelyllä. Ei siis villiä ja vapaata, vaan vastuullista, vahvasti ohjattua toimintaa.
Kiinnostavin malleista, ja ehkä realistisin toteutettavaksi on kakkosmalli, ”Väestövastuinen sosiaali- ja terveyskeskus” Se tarjoaa yleislääkärin, sairaanhoitajan ja sosiaaliohjauksen perustarjottimen lisäksi erilaisia paikallisesti toteutettavia sosiaalihuollon palveluja: perhetyötä, kasvatus- ja perheneuvontaa, päihde- ja mielenterveystyötä sekä terveyden edistämistä ja ennaltaehkäisyä. Tämä laajuus voisi kohtuullisen järkevästi toimia kapitaatiopohjaisena rahoitettuna. Ihmisen siis valitsee sotekeskuksen, jonka palveluita käyttää.
Tämän mallin etuna muihin verrattuna on se, että myös pienehköt toimijat voivat toimia palveluiden tuottajina, koska ei tarjota valtavan laajaa kokonaisuutta. Sosiaalityön rooli on pohdittava erityisen tarkasti suhteessa valinnanvapauteen. Yksittäisenä asiana, johon en toivo valinnanvapautta, on kouluterveydenhuolto. Lapsen ja nuoren kokonainen hyvä päivä on isossa riskissä kadota siinä.
Mitään toimintoja ei pidä sitoa tiloihin, vaan digitalisaation ja liikkuvien palveluiden rooli on aivan keskeinen.
Ratkaistavia kysymyksiä riittää edelleen, ja yksikään niistä ei ole pieni. Kiinteistöt, lainat, omaisuuserät ja rahoitus. Silti eteenpäin on päästävä, että nuo isot tavoitteet eivät karkaa liian kauas. Meillä Hämeessä ollaan hyvässä vauhdissa, hämäläinen ihminen keskiössä.

Tämä julkaistiin Hämeen Sanomissa 5.4.2016 

Kirjoitan tätä kaksipäiväisen Ruotsin reissun päätteeksi. Vahva viesti – puoluekannasta riippumatta- oli että valinnanvapaus on osallisuutta. Poliittisesti pitää linjata tavoitteet, ja virkamiehet/asiantuntijat keksivät keinot sinne pääsemiseksi – ja ihminen valitsee parhaiten itselleen sopivan palvelun. Täällä valitaan jopa perusopetuksen järjestäjä itse. Kirjoitan tästä lisää.

28 kommenttia artikkeliin “Valinnanvapaus tuo ihmisen keskiöön”
 1. Susanna sanoo:

  Mitä tämä siis tarkoittaisi konkreettisesti Hämeenlinnan kohdalla?

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  LMAO!
  Lyhenne, joka tarkoittaa ’laughing my ass off’, suom. ’naurattaa niin, että perse repeää’.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  olen aina ollut vapaan markkinatalouden kannattaja. Näissä julkisen sektorin yksityistämispuuhissa hieman jäljet pelottavat. vanhustenhoidossa tulee jatkuvaa kritiikkiä. Niistäkin vain pahimmat tapaukset. Useinhan omaiset antavat vanhuksen hoitoon ja sen jälkeen eivät välitä tuon taivaallista ennen kuin perunkirjoituksessa. Tämä tosin pätee sekä julkisessa- että avoimen sektorin hoidossa. Yleensä oli kunnilta ulkoistettua toimintaa harjoittavat yhtiöt tekevät hyvää tulosta, kertooko jotain julkisen tehottomuudesta. Yksityisiä lääkäriasemia tulee jatkuvasti lisää olevat laajentavat mm Linnan klinikka Tuuloseen. Lammille on tullut 2 pientä uutta yksityistä. Eniten minua tulevaisuudessa huolettaa potilastiedot ja niiden siirtyminen osapuolelta toiselle. Tämä päättäjien HYMISTELEMÄ loistavan tietotekniikan maa ei saa edes julkisella puolella tietojensiirtoa toimimaan. Kuinkahan käy kun potilas menee milloin yksityselle milloin julkiselle. Pelottaa jo etukäteen.

 4. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  ”Meillä Hämeessä ollaan hyvässä vauhdissa,
  hämäläinen ihminen keskiössä.”
  Totta Sari, maksumiehenä ja -naisena.
  Riitta

 5. sarirautio sanoo:

  Kietäväinen toteaa päivän aviisissa että valinnanvapaus on isoin muutos koko sotessa. Siitä kannattaa keskustella, ja pohtia mitä on otettava huomioon. Meillä on onneksi hyvä kokemus monituottajamallista, sen mahdollisuuksista ja huomioon otettavista asioista. Lauri Kivimäki nosti esiin tärkeän asian, yksityisen roolin julkisen sparraajana ja kehittäjänä. Meillä on tästä hyviä kokemuksia, eteenkin ikäihmisten palveluista. Tästä olivat ruotsalaiset myös yhtämieltä, monituottajuudessa palvelut kehittyvät ja ihmiset pääsevät aidosti valitsemaan. Tärkeä juttu on myös kustannusten – maksujen – tasasuuruus riippumatta palveluntarjoajasta.
  Sari

  • Uskomatonta tuubaa sanoo:

   Kun Kokoomus on jotain asiaa eteenpäin viemässä niin ainoa varma asia on, että heikompiosaiset kärsivät.

   Maksujen tasasuuruus palvelujen tarjoajasta riippumatta, voi mitä tuubaa. Ajaako Kokoomus sitä, että ulkomaisissa omistuksessa olevat veronsa veroparatiisiin maksavat lääkärifirmat alentavat palkkioitaan vai julkisen puolen maksut nousevat. Kun Kokoomuksesta on kyse niin ideologia vie voiton järjestä. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on kuolikamppailussaan Kokoomuksen kourissa.

   Heikompituloiset pääsevät valitsemaan kumpaan jättää menemättä julkiseen vai yksityiseen. Ei ole varaa kumpaankaan.

   Mikä ihmeen vimma Kokoomuksella on tuhota Suomen kansallisomaisuutta. Nyt on vuorossa mittava terveys ja sosiaali- toimen julkisen puolen alasajo.
   Muutaman vuoden päästä on valtion metsien myynti edessä.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Laatu maksaa ja jokainen palvelun tarjoaja laskekoon paljonko hänen tuottamansa palvelu maksaa. Tasapäistäminen jonkin instanssin toimesta ei vie kehitystä eteenpäin.

 6. riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys! Eettisesti kestävän vastuun omilla kasvoillaan
  ottavat hoitokodit, ovat ja olisivat jatkossakin,
  mainio vaihtoehto kunnallisen palvelun täydentäjänä.
  Sensijaan kasvottomat veroparatiisi-sijoittajat tuhoavat
  laadukkaat markkinat.
  Palaveerasin ”sisäpiiriläisen” kanssa muutama päivä sitten.
  Hän kertoi heidän firmansa synnyttävän yksikköjään, kuin
  sieniä sateella ympäri Suomea.
  Voiton maksimoidakseen, jätti-yhtiö toi ja tuo edelleen hoitajia
  ulkomailta, joille maksaa 1200€ kuukaudessa.
  Pitkään alalla ollut ammattilainen suri sitä, etteivät vanhukset
  ko. liukuhihnalla saa kalliita, vähäisiä palvelujaan suomenkielisenä.
  No, aika hoitaa senkin vajeen.
  Riitta

 7. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kyllähän julkisellakin puolella voidaan tehdän hyvää työtä. Ymmärtääksen kunnasta savustettu Risto Mäkinen toi tänne eomapalvelu systeemin (en tiedä onko Hänen keksintönsä, mutta kuulemma alkoi Hänen aikanaan). Jostain syystä terveyspalvelut ole sitä kovinkaan aktiivisesti markkinoinut. Itse huomasin sattumalta ja nyt kun olen siinä mukana olen havainnut toimii mainiosti. Säästää runsaasti puhelinsoittoja ja turhia terveyskeskuskäyntejä. Netissä tehtyihin respetinuusimisiin ym vastataan hyvin nopeasti. Olen kuullut, että mm Tampereella ei systeemä tunneta. Janakkalassa kylläkin.

 8. Sinä kirjoitat todella sujuvasti ja hienosti, kiitos siitä.

  Mutta voitko vähän avata konkretian tasolla, mikä muuttuisi ja miten? Lyhenevätkö jonotusajat ja jos, niin mikä sen aiheuttaa? Onko lääkäreillä enemmän aikaa ja jos, niin mikä sen aiheuttaa? Saako vanhus kotiin enemmän palvelua silloin, kun oma kunto ei riitä ja jos, niin mikä sen aiheuttaa? Voiko henkilökunta paremmin, löytyykö osavaa henkilökuntaa helpommin, onko tämä kaupungille halvempaa ja jos, niin mikä sen aiheuttaa?

  Voitko ihan pienesti edes avata tuota ihmisen siirtymistä keskiöön, mitä se yksittäisen ihmisen kohdalla arjessa tarkoittaisi?

  • matti sanoo:

   Eli voisiko vääntää rautalangasta. Seuraatko lainkaan aiheen ympärillä olevaa mediaa ?

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Eihän Rautiolla ole tuohon vastausta kun ei ole kellään muullakaan. Hän hokee tätä kokoomuksen mantraa, yksityistäminenhän oli Stubbin vaatimus, muuten ei kepu olisi saanut maakuntamallia läpi. Saahan näitä populistisia heittoja tehdä.

  • Sari Rautio sanoo:

   Valinnanvapaus tarkoittaa että ihminen valitsee palveluista jotka ammattilaiset ovat suunnitelleet poliitikkojen strategisten tavoitteiden ja linjausten pohjalta. Valinnanvapaus on osallisuutta, ja väistämättä asettaa ihmisen omat painotukset ja toiveet keskiöön, myös resurssien jakaantumisen näkökulmasta. Ei se sen kummempaa ole. Kivimäki on oikeassa, ja väärässä. Oikeassa siinä että ei kellään ole vielä vastausta miten kokonaisuus järjestetään. Brommels porukoineen saa työnsä valmiiksi toukokuun lopussa. Ja väärässä siinä että yksityistäminen olisi tavoite. Monituottajamalli on tavoite, ja väline. Jos ei ole vaihtoehtoja, ei ole valittavaakaan.
   Ruotsin kokemuksista voidaan oppia paljon ja kaikkea ei kannata tänne tuoda.
   Ja Susanna; hyvä kirjoitus Forssan mallin pulmista! Hieno esimerkki siitä että asiat aina muuttuvat näkökulmasta riippuen. Osaoptimoinnista irtipääseminen on olennaista kestävyysvajeesta pääsemiseen.

   Sari

   • Antti Sulonen sanoo:

    Valinnavapaushan se on tuokin.
    Mutta aidompi vapaus on silloin , jos poliitikot ottavat ihmisen huomioon strategisia tavoitteita ja linjauksia tehdessään ja niiden pohjalta ammattilaiset suunnittelevat.
    Se ei ole valinnanvapautta, että itsensä muiden yläpuolelle asettava renkitaso tekee strategiset tavoitteet ja linjaukset ja niistä sitten saa vapaasti valita.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Hesarin vierasnurkassa oli eilen kirjoitus ”Sote uudistus kaipaisi asiakkaan näkökulmaa”. Mielestäni Hämeenlinnan terveyskeskusten naisylilääkäri esiintyi eilen A-studiossa varsin mallikkaasti, kertoen julkisen puolen kehityssuunnitelmista. Yhä enemmän heräsi itselleni ajatus taidetaan keittää todellista sotesoppaa. Taas tulee kiire yhtiöittämisten ja muitten kanssa. Kiireellä ei tule hyvää ja virheiden paikkaukset maksavat miljardeja. Mutta hallitus on itseensä tyytyväinen.

    • Sari Rautio sanoo:

     Jep, meidän terkkarissa jatketaan erinomaista työtä minunterveyteni.fi ja kanavamallin pohjalta. Kärkihankkeena oleva ODA pohjautuu Hämeenlinnassa tehtyyn kehittämistyöhön. Kannattaa katsoa se eilinen A-studio, http://areena.yle.fi/1-3062228?autoplay=true Tiina Merivuori oli selkeä ja kertoi miten työ etenee. Ja Antti Sulonen, kiitos tarkennuksesta, tietysti strategisia päätöksiä tehtäessä täytyy olla tieto ihmisten tarpeista ja toiveista.

     Sari

     • Erkki Strömberg sanoo:

      Minäkin kerron terpparikokemuksista!
      Sinulla Sari on työterveydenhuolto joten et joudu turvautumaan terveyskeskukseen kuten minä eläkeläisenä.
      Tässä juuri äskettäin yritin kertoa oman alueeni omalle sairaahoitajaalleni vai onko hän terveydenhoitaja jotta olen omasta mielestäni ns. syöpäriskinen.
      Olen syntynyt ”pahnan pohjinnaisena” nelilapsiseen normiperheesen josta ovat syöpään kuolleet äitini, veljeni ja siskoni. Isäni sairasti syövän mutta kuolinsyy se ei ollut. Viimeiseltä minun lisäksi elossa olevalta veljeltäni leikattiin syöpäkasvain tämänvuoden tammikuun alussa aivoista.
      Aivosyöpä on ollut joko suoraan tai etäpesäkkeinä kaikilla syöpään kuolleilla perheenjäsenillä.
      Pyysin terpparista jotta pääsisinkö tutkimuksiin joilla seurattaisiin onko minussa mahdollisesti kehittyvä syöpä sukurasitusten perustella jotka tulevat isä ja äidin puolelta.
      Kylmä vastaus oli: Saat ainoastaan eturauhastukkimuksen eli psa kokeen kolmen vuoden välein! Tässäkö on Sinun Sari Rautio hyvä hoito?

 9. riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Laurin mainitsema mantra toi mieleeni Martti Kainulaisen muistelmat,
  – Taiteen takapihalta.
  Hän kertoi ajastaan Kouvolan teatterissa
  ” Kirjoitin päiväkirjaani, että Kouvolassa vallitsi fraasimainen ajattelu.
  Toistettiin hokemia, jottei tarvinnut ajatella.”
  Lahden teatteriajasta hänellä oli myös rankkoja kokemuksia,
  sielläkin saneli kulttuuri-kuvioissa politiikka,
  ei ihminen keskiössä.
  Hämmästyin, miten paljon politiikka kietoutuu lonkeroineen
  kulttuuripuolen kuvioihin, miten röyhkeästi myös siellä
  savustetaan politiikkojen taholta mm. näyttelijöitä johtajia vex,
  olivatpa nämä miten taitavia tahansa,
  jos ohjelmisto ei passaa.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Olen lukenut samaisen Kainulaisen kirjan, aikaa jo sen verran etten yksityiskohtia muista. Teatterimiljööhän on ollut ja on edelleen käymistilassa varsinkin supistuvista avustusmäärärahoista johtuen. Hämeenlinnan teatterissa olen käynyt viimeksi katsomassa ”Täällä pohjantähden alla”, mikä taisi saavuttaa jopa valtakunnallista huomiota ja saattoi teatterin lähes konkurssiin. Minä en näistä ”tähtivierailuista” juuri perusta. Viikonloppuna mennään Jyväskylään katsomaan teatteriesitys. Elämän meno. Osasyy ettei ole tullut käydyksi Jyskässä yli 25 vuoteen mitä nyt ohi ajettu. Ei siihen muuta houkutusta tarvita. Ollaan hotellissa yötä ja katsellaan kylää. Jussi Jurkankin muistelmat pitäisi lukaista, mutta 500 sivua huh huh.
   Tattereilla ei taida enää olla niin vahvoja persoonia johtajina, että pystyisivät jyräämään poliitikot näkemyksillään, se raha. Mulle tuli muuten Demari lehti muutaan vuoden sen vahvan kulttuuritoimituksen takia. Nyt tuntuu että vain Hesarilla on jonkinlaiset kulttuurisivut. Muu täytyy hakea metistä.l

 10. Kari Ilkkala sanoo:

  Tervehdys,

  Poliitikot ja johtajat leikkivät laatikkoleikkejä, koska eivät muuta osaa tai uskalla. Sote-uudistus lähti liikkeelle paitsi saatavuuden, myös kestävyysvajeen paikkaamisen näkökulmasta. No, nyt parasta mitä kukaan uskaltaa toivoa on, että saataisiin kustannuskasvu hidastumaan, jotta kansantalous saisi kulut joskus kiinni. Harmi vain, että talous on lasku-uralla, ja pysyy. Siitä myöhemmin enemmän.

  Saatavuus, vaikuttavuus ja tuottavuus syntyvät itse prosessissa, joten prosessia pitää muuttaa, jos näihin haluaa vaikuttaa. Tähän asiaan Sote-uudistuksella ei ole vielä mitään vastauksia, eikä näillä suunnitelmilla tulekaan.

  Hämeenlinnasta savustettu Terveyspalveluiden ex-toimari, nykyinen Helsingin terveysasemien johtajalääkäri sanoi sote-uudistuksesta sattuvasti:

  Julkistetuissa linjauksissa ei Mäkisen mukaan ole vielä mitään autuaaksi tekevää: uudistus ratkaisee vain yhtä kolmesta perusongelmasta eli saatavuutta. Vaikuttavuuden tai tuottavuuden parantamiseen se ei pure.

  ”Linjaukset ovat vain ylätason heittoja, eivätkä sisällä tietoa siitä, miten käytännön toimintaa todellisuudessa uudistetaan.”

  Mäkisen haastattelun voi lukea osoitteessa: http://www.hs.fi/kaupunki/a1447139093638

 11. riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  YLE:n terävin toimittaja Pekka Ervasti haastatteli
  ministeri Vehviläistä /RS, joka myönsi kiertelemättä ettei
  Sote-sanasto ole hänellekään ihan auennut.
  Otettiin suomennettavaksi mm. ”suppea jalkautumismalli,”
  ”eteenpäinmenoasiakirja,” ”solidaarisuuden periaate,”…
  Matkan varrella on tullut sekin selväksi,
  ”Rehulan sote-juna liikkuu, vaikka seuraavaa asemaa ei tiedetä.”
  Kiitos Kari Hgin terkka-asemien bossin, Mäkisen haastattelulinkistä.
  Selkokielistä, tervettä puhetta oli ilo lukea.
  Ei ihme, että noin terävä asiantuntija kyllästyi lyömään
  päätään Hämylinnan lasikattoon.
  Riitta

 12. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Lauri!
  Valinnanvapaudesta, keskiöstä ja Kainulaisesta
  sen verran…
  Kainulainen muisteli,
  Lahden teatterinjohtaja halusi järjestystä
  taloon, aikoen erottaa viisi näyttelijää.
  Nämäpä liittyivät kiireesti lahtelaisen
  kansanedustajan puolueeseen.
  No, lopputulemahan oli selvä,
  teatterinjohtaja sai lähteä.
  Olipa kyse taiteesta tai terveydestä,
  poliittista teatteria enimmäkseen.
  Ps. Ko. kansanedustajasta tuli kuulemma ministeri.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Olen lukenut kymmeniä muistelmateoksia/elämänkertoja. Kotimaiseissa varsinkin jos henkilö vielä on elossa annetaan kohteen selitellä tekemisiään parhain päin. Nykyäänhän katsotaan henkilö elämänkerran arvoiseksi jos on hädintuskin viisikymppinen. Ulkomaisten merkkihenkilöiden elämänkerrat ovat paljon analyyttisempiä, myös tehdyille virheille (jopa mittaluokaltaan melkoisille) annetaan sijansa. Siellä ei juuri kultaisia kädenpuristuksia tunneta jos on ”ryssitty”.
   Olen lukenut kotimaisista presidenttisarjan ja sotakenraalit sekä lukuisia teatteriin ja elokuvaan liittyviä ja lähes kaikki kiinnostavat yrityselämään ja politiikkaan liittyvät. Myös puolidokumentaarinen Hongan tarina oli kiinnostava. Aina innostun liikaa kun mennään muualle kuin Hämeenlinnan läpimätään kunnallispolitiikkaan. Anteeksi.

 13. Raimo Lehto sanoo:

  Valinnanvapaudella ei näissä palveluissa ole mitään merkitystä,
  Oleellista on, että palveluita saa kohtuullisen nopeasti ja että saatava palvelu on ammattitaitoista
  ja tietenkin kohtuuhintaista..
  Ei tulisi mieleenkään valinnanvapauden merkeissä lähteä Hämeenlinnasta vaikkapa Jämijärvelle
  valittamaan kolottavaa lonkkaa.
  Kyllä se riittää, että Viipurintieltä löytyy asiantuntija, joka osaa sanoa, mitä tulisi tehdä.

Jätä kommentti

css.php