Uusi Hämeenlinna – työ kiinnostaa laajasti

Toisin kuin valtakunnan soteratkaisussa, olemme lähteneet liikkeelle tavoitteista eikä keinoista. Haluamme että 1.6.2017 uuden valtuuston aloittaessa kaupunki on aidosti aktiivisten asukkaidensa yhteisö, jossa pyritään kestävän hyvinvoinnin kasvuun ja jossa ihmisillä on valtaa sekä vastuuta. Tuulia Viitanen pohti alanurkassa 2.6 järjestöjen roolia, ja esimerkiksi avustusten jakamiseen osallistumista jatkossa. Olemme paljon pohtineet avustusrumbaa ja siihen liittyvää tuskaa sekä keskustelua. Sen sijaan että yhteisten rahojen jakamisesta tulisi elinvoimaa ja iloa toimijoille aivan liian suuren roolin saa riitely ja vääntö epäoikeudenmukaiseksi koetuista jakoperusteista, eteenkin kulttuuriavustuksissa. Silloin on viisasta pohtia uutta tapaa toimia, ja silloin on viisasta ottaa samaan pöytään ne joita asia koskee. Kaikki viisaus kun ei ole Raatihuoneella vaan ihmisten kaupungissa jokainen on osallinen. Aivan kuten juuri julkaistussa Pelastetaan puolueet – pamfletissa entiset puoluesihteeri Tujunen ja Junger sekä Evan pomo Apunen toteavat, politiikan on muututtava. Ihmisten on saatava olla aidosti mukana tekemässä. Mutta myös järjestökentän on muututtava. Jämähtäneet keskustoimijat ovat murroksessa, katsotaanpa vaikka Sosten tai Valon syntyä, ja edelleen murrosta. Fuusiot vähentävät hallintoa ja pyrkivät juuri siihen Viitasen peräänkuuluttamaan suoraan toimintaan, siihen perustehtävään. Meillä Hämeenlinnassa rikas ja monipuolinen järjestökenttä onkin tässä työssä monella tavalla mukana ja esimerkiksi Silta- yhteistyöryhmä tai Pysäkin toiminta ovat erinomaisia esimerkkejä uudistuvista toimintatavoista ja yhteisestä tekemisestä.  ”Yhteiskunnalliset ongelmat voisi tuotteistaa: Puolueet voisivat pyytää kansalaiset ja markkinatoimijat mukaan niitä ratkomaan. Uuden ajan poliitikko voisi toimia tällaisen liikkeen mobilisoijana. Puolueiden tulisi siirtyä mielipiteitten maailmasta tekemisen maailmaan.” sanotaan pamfletissa. Olen tismalleen samaa mieltä. Pelkät puheet eivät riitä, vaan teot ovat kauneimpia sanoja.

Kumppanuus on Hämeenlinnan kaupungille lähtökohta. Missään ei kaupunkiorganisaatio pärjää yksin, eikä mitään se saa tehdä yksin. Kaikessa on otettava huomioon ihmiset, ja jopa niin että ihmiset tekevät ne ratkaisut. Kaupungin virallinen organisaatio, viranhaltijoineen mahdollistaa, saattaa yhteen, luo olosuhteita ja toivottavasti jatkossa enemmän innostaa kuin lannistaa. Tervetuloa evästämään Uusi Hämeenlinna työstä Raatihuoneelle, tiistaina 7.6 elinkeinoelämä ja torstaina 9.6 järjestöt. Kahvit on tarjolla klo 18 – tapaamisiin!

vastine julkaistiin 3.6 Hämeen Sanomissa

Jätä kommentti

css.php